AZ pakt simpele overwinning na dom rood van Von Haacke

Vandaag moesten we uit naar AZ. Op papier calculeer je dan op voorhand een verlies in. Toch heeft NEC al sinds 2011 niet meer verloren in Alkmaar, dus AZ heeft het doorgaans blijkbaar best moeilijk met ons. Voor deze editie leek dat echter vooral hopen tegen beter weten in, want AZ heeft natuurlijk een prima ploeg en wij moeten ons toch vooral richten op lijfsbehoud. Wel had AZ al een doordeweekse Europa League pot in de benen. Misschien dat er daarom alsnog een stiekem puntje weg te snoepen viel. Vooraf was dan ook de verwachting dat NEC met vijf verdedigers zou aantreden om AZ te frustreren en te hopen op wat vermoeidheid bij de thuisloeg. Hyballa hield echter vast aan het team van de afgelopen weken, met één wijziging vanwege een lichte blessure van Dyrestam. De linksback positie werd ditmaal daarom ingenomen door Heimloth en Buwalda kwam rechtsback te staan.

En dat werkte op het eerste oog prima. De eerste helft ging namelijk zowaar best gelijk op, zonder dat beide ploegen echt tot grote kansen kwamen. De beste kans was nog voor ex-NEC’er Jahanbakhsh, die de bal uit een kluts echter ver naast schoot. Sterker nog, NEC kwam er in de tegenstoot regelmatig gevaarlijk uit. Achterin heeft AZ met Vlaar en Van Eijden immers uiteraard wel veel kwaliteit, maar niet bepaald veel snelheid. En dus mocht Hyballa een tijd lang hopen op een voortzetting van zijn ongeslagen status in deze competitie. Helaas lag een paar minuten voor rust toch opeens de 1-0 in het. Nadat Golla een inzet van Jahanbakhsh met zijn hoofd ongelukkig verwerkte in het strafschopgebied mocht Dos Santos helemaal vrij binnenkoppen. En dus moest NEC ondanks dat nauwelijks kansen had weggegeven met een achterstand de rust in. Zaak dus om in de tweede helft het tij te keren.

Uitslag
Helaas mocht het niet zo zijn. NEC verloor met 2-0 en die uitslag had in de tweede helft nog veel groter kunnen uitvallen. Binnen tien minuten na de hervatting ging het al helemaal mis. Een zwak spelende Von Haacke pakte namelijk een hele domme tweede gele kaart. Zijn tegenstander rende hem rond de middenlijn voorbij en Von Haacke besloot hem aan zijn shirtje terug te trekken, terwijl er nog een half veld met NEC verdedigers te overbruggen was en er op het oog weinig aan de hand leek. Dom dom dom. Was het met elf man al moeilijk in Alkmaar, met tien man werd het een schier onmogelijke opgave. AZ sneed met regelmaat op eenvoudige wijze door de NEC defensie heen. Vooral Jahanbakhsh creëerde en kreeg diverse kansen, maar zijn schoten waren gelukkig erg zwak. Een kwartier voor tijd leek de 2-0 gescoord te worden, maar werd AZ teruggefloten voor buitenspel. NEC loerde alleen nog maar op de counter en had daarmee nog bijna succes. Twintig minuten voor tijd stuurde de ingevallen Lundholm met een schitterende steekpass Mayi de diepte in, maar AZ verdedigde goed. De 2-0 was echter een kwestie van tijd. Bij een van de schaarse corners voor NEC ging de hele achterhoede mee om de gelijkmaker te forceren, maar in de tegenstoot stond AZ ineens met twee man tegen één NEC verdediger. Dos Santos legde breed op Jahanbakhsh die dit keer niet faalde en beheerst afrondde. Daarna was het een schiettent en kon NEC slechts bidden dat de schade niet groter zou uitvallen.

Scheids
Niks op aan te merken, ook op de twee gele kaarten voor Von Haacke viel weinig af te dingen.

Hoogtepunten
– Buwalda deed het prima op rechtsback en tenzij er geen linksback meer bij komt zal het nog een leuke strijd om een basisplek gaan worden tussen Buwalda, Heimloth en Dyrestam.
– Het officiële Eredivisiedebuut van Ferdi Kadioglu, zestien jaar nog maar. Er wordt de komende jaren veel verwacht van deze jongen uit de eigen jeugd en wij wensen hem uiteraard alle succes. Jammer genoeg waren vijf schamele minuutjes niet genoeg om echt iets te kunnen laten zien.

Dieptepunten
Julian von Haacke, in de afgelopen weken toch een van de sterkhouders bij NEC, speelde vandaag een dramatische wedstrijd met als dieptepunt de ontzettend domme rode kaart. Laten we hopen dat het een incidentje was.

Tactiek
Het Nederlandse voetbal wordt in zijn algemeenheid gekenmerkt door veel breedtepassjes achterin totdat er een relatief veilige route vooruit gevonden is. NEC breekt echter opzichtig met deze trend: het is de ploeg met de meeste passes in de lengte-as van het veld van alle ED ploegen. Dat maakt voor aanvallend voetbal, maar betekent natuurlijk ook dat je de bal ook weer snel kwijt kunt zijn. De snelheid bij ons voorin blijft wel een echt wapen. Zelfs na de eerste tegengoal bleef je het gevoel houden dat er een puntje te halen viel tegen toch een van de betere ploegen in Nederland van dit moment. Maar na de rode kaart was het onbegonnen werk. Het is in dat opzicht natuurlijk ook wel wat zorgelijk dat NEC week in week uit alleen maar op de counter kan loeren en zelf nooit echt tot voetballen komt. De balans is nog niet gevonden door Hyballa in deze ploeg.

Inzet
Daarmee zit het al wekenlang goed.

Conclusie
Een ingecalculeerd verlies blijft natuurlijk een verlies en dat is nooit leuk. De rode kaart voor Von Haacke is vandaag echter de grootste tegenslag, want normaliter is Von Haacke toch een sleutelspeler voor onze ploeg. Ook blijft NEC gruwelijk kwetsbaar op de linksback positie, iets waar met nog maar een paar dagen te gaan tot het sluiten van de transfermarkt dringend werk aan de winkel is. Toch zijn er ook positieve punten te halen uit dit duel, want tot aan de rode kaart deed NEC gewoon best aardig mee met AZ. Dat geeft de burger moed voor de komende weken.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.