De week van…de backs

Een maand te laat, maar de transferperiode is klaar. Op de valreep trok NEC nog twee backs en een aanvaller aan en was er de onverwachte overgang van Jasper Cillessen naar FC Barcelona. Een aantal spelers werd buiten het Futuralis netwerk om gehaald door Hoekman/Hyballa. Een trainer, zeker een nieuwkomer, die veel ‘eigen’ spelers haalt maakt zich kwetsbaar. Vallen de resultaten tegen en voegen zijn spelers niets toe dan krijgt hij het dubbel voor z’n kiezen.

Afgezien van het conflict tussen Futuralis en Hoekman (Hollywood aan de Waal), is de transferperiode voor NEC best goed verlopen. De selectie is compleet en er kwam meer transfergeld binnen dan verwacht. Hopen dat we met deze groep in de Eredivisie blijven en financieel gezond worden, dat is de fase waarin NEC zit.

Ik ben benieuwd hoe, na de komst van Fabian Gmeiner en André Fomitschow, de backposities ingevuld gaan worden. Gmeiner is jong maar viel tijdens de voorbereiding op door goed spel. Hij is gepresenteerd als linksback en voor de toekomst, maar is rechtsbenig (ook goed met links) en heeft vaker rechts- dan linksback gespeeld. Gmeiner op rechts en Fomitschow op links kan dus best. Maar Buwalda op rechts en Gmeiner op links sluit ik ook niet uit. Want hoe goed is Fabian Fomitschow? Die zou beter moeten zijn dan Bart Buysse terwijl hij vorig seizoen voor 1. FC Kaiserslautern tot 13 wedstrijden in de 2de Bundesliga kwam en zijn meeste wedstrijden op Regionalliga niveau speelde (ooit scoorde hij er wel 17 doelpunten in 31 wedstrijden, als verdediger!). Michael Heinloth is er natuurlijk ook nog. Is er al een bookmaker waar we kunnen inzetten?

Trouwens, dat zo’n Fomitschow in de Eredivisie komt spelen tekent weer eens de staat van het Nederlandse voetbal. Ik kan dit zeggen zonder hem ooit te hebben zien spelen. Een speler van 25 jaar die alleen op het vierde niveau in Duitsland basisspeler is geweest hoort eigenlijk niet thuis op het hoogste niveau in Nederland. Maar het is niet anders en het is de vraag waar de Nederlandse competitie naar op weg is? De grote clubs uit de grote voetballanden hebben de UEFA in de tang. De Amerikaanse, Russische en Chinese eigenaren zijn niet geïnteresseerd in Europese voetbaltradities maar alleen in het vergroten van de inkomsten. Hebben we over tien of twintig jaar nog wel nationale profcompetities in de huidige vorm? Moeten we zien te overleven in een BeNeLiga? En welke gevolgen zullen er zijn voor een club als NEC? Is NEC trouwens voor- of tegenstander van een BeNeLiga? En de supporters? In ieder geval moeten Eredivisie en clubs niet afwachten tot het voor ze besloten wordt maar zelf met initiatieven komen. 

Geen wedstrijd van NEC dit weekend maar er is echt alle reden om dinsdag duimend voor de televisie te gaan zitten als het Nederlands elftal het opneemt tegen Zweden. Oók nog een WK zonder Nederland? Liever niet.

En vergeet de supportersavond niet. Maandag, 19.30 uur.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.