NEC keert terug in de Eredivisie met een zege

Eindelijk, we zijn los! Welkom in seizoen 2015-2016, welkom terug in de Eredivisie! Wij hebben er enorm veel zin in, we hopen jullie ook.

Na een valse start dit weekend vanwege politiestakingen, mocht NEC vanavond alsnog de eerste wedstrijd terug op het hoogste niveau aftrappen tegen Excelsior. Het is zoals altijd wel weer even wennen, al die nieuwe gezichten. De Jupiler League kampioen van afgelopen jaar heeft tijdens de zomer aardig wat spelerswissels ondergaan. In het doel staat de IJslandse international Halldórsson omdat Smits nog altijd geblesseerd is. Achterin is de Pool Golla het centrum komen versterken en maakt op links de Belg Buysse zijn opwachting. Op het middenveld houdt Bikel (ex-Heerenveen) Tom Daemen uit de basis. Alireza Jahanbaksh, inmiddels getransferreerd naar AZ, keek vanavond van de tribune toe en werd in de rust bedankt voor zijn fantastische seizoen. Maar voordat die rust aan brak was er natuurlijk eerst nog een helft te spelen.

De eerste grote kans in die eerste helft was voor Excelsior. Halldórsson liet direct zien een geduchte concurrent te zijn voor Smits door de bal met een prima reactie laag uit de hoek te stompen. Na een goede tien minuten kon ook NEC de eerste kans aantekenen, maar Santos kopte net naast uit een voorzet van Limbombe. Vijf minuten later was het opnieuw Santos die zijn kopbal geblokt zag. NEC bleef in de eerste helft een licht veldoverwicht houden, met Limbombe als de meest dreigende man en Van Eijden en Golla achterin als oerdegelijk blok tegen de spaarzame Excelsior uitbraken. Tot scoren kwamen we echter niet, al was Limbombe er met een vrije trap van een kleine dertig meter best dicht bij. Excelsior moest veel aan de rem trekken, met twee gele prenten tot gevolg, maar NEC kwam daardoor ook maar weinig aan goed voetbal toe.

In de tweede helft begon Excelsior feller en werd NEC wat terug gedrongen. Met een klein half uur te gaan herpakten we ons een beetje. Voetballend zag het er allemaal best verzorgd uit, maar de angel ontbrak helaas. Het was allemaal net te traag en te naief. De ontwenning van een jaar dominantie wellicht, waarin zowat alles ook op 80% wel leek te lukken? Tot overmaat van ramp moest na een goede zeventig minuten spelen onze aanvoerder Rens van Eijden het veld verlaten na een botsing met Sjoerd Ars in het strafschopgebied van Excelsior. De voortekenen van een flink blauw oog zagen er niet al te rooskleurig uit. De van Chelsea (tja…) gehuurde Todd Kane was zijn vervanger. Negen minuten voor tijd zag Foor een fraai lobje net voor het Excelsior doel langs zeilen. Even later mocht Jay-Roy Grot zijn debuut maken als invaller voor Santos. Het leek een laatste afsluitend feitje te worden, totdat Foor drie minuten voor tijd met een prachtige poeier de Excelsior doelman kansloos liet.

NEC pakt dus de eerste overwinning en drie zeer belangrijke punten in de Eredivisie na een lang jaar afwezigheid. Voetballend mag het nog wat beter, maar er waren genoeg positieve puntjes om de komende weken met goede zin tegemoet te treden. Navarone Foor, het eeuwige ’talent’, was grote delen van de wedstrijd onzichtbaar maar toonde in de slotminuten aan dat hij zich vorig seizoen flink ontwikkeld heeft. Met een prachtige poeier met links (“Vroeger was ik rechts, maar na een blessure ben ik links geworden”. Was getekend: Foor) besliste hij het duel. Ook Chelski-huurling Todd Kane maakte een prima indruk tijdens zijn korte invalbeurt en kan blijkbaar op zowat elke positie achterin uit de voeten. Ook Golla staat achterin zijn mannetje. Limbombe trekt vooralsnog zijn goede debuutseizoen door en was met afstand de meest dreigende speler aan NEC zijde. De ploeg oogt rustig en speelt gedisciplineerd, al moet het allemaal nog wat sneller en scherper. Kortom, genoeg positieve zaken om de komende weken op verder te borduren voor Faber. De kop is eraf, de eerste drie punten zijn binnen. De nummer Eén van Gelderland!!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.