De week van….de onzekerheid

De vorige “week van…” stond nog niet koud online of Omroep Gelderland wist te melden dat NEC de opvolger van Alireza binnen had: Sam Hundholm. Voor de verandering een Zweed. Waar menig NEC supporter vroeger bij een buitenlandse speler nog vol verwachting en enthousiasme op zoek ging naar cijfers, statistieken en filmpjes, daar heerst nu een soort gelatenheid. Er is zelfs iets van teleurstelling. Weer een buitenlander, weer geen Nederlander.

Niet zo gek, want de angst zit er nog in na 2013-2014. Het vertrouwen is broos en alles wat je toen fout hebt gedaan moet nu vermeden worden. Dat je zo mooi en overtuigend kampioen werd verzacht het allemaal wel wat, maar het aloude bij NEC horende “linkerrijtje” en “stabiele middenmoter” zijn ingeruild voor het nogal ambitieloos klinkende “handhaven” en dat zegt veel.

Om er in te blijven, zou het fijn zijn als je de beschikking had over eredivisie zekerheidjes. Spelers die zich al, bewezen hebben op niveau. Spelers die er meteen staan. De meeste aankopen dit jaar vallen vooral in de categorie “afwachten en hopen” en dat geeft nog niet die broodnodige zekerheid. Eerlijk is eerlijk, vorig jaar pakte de samenwerking met Futuralis goed uit, werden er ook een aantal spelers uit die categorie gehaald en stond er toch een prima selectie. Een beetje krediet verdienen de mannen wel, maar als ik zo al die aankopen zie dan lijkt de weg van 2014-2015 (Nederlandse jongens halen) weer ingeruild te zijn voor het scenario van een seizoen eerder en dat scenario daar wordt je niet bepaald blij van. Nogmaals, ik hoop dat ik het mis heb en dat Faber een prachtig team kan smeden van dit Nijmeegse vreemdelingenlegioen en dat wij dé verrassing van de eredivisie worden, maar ik ben zo bang voor die ene ezel die zich voor de tweede keer stoot.

Een simpele blik in de seizoensgids laat zien dat clubs die de laatste tijd het zo goed doen in de eredivisie het toch wel anders doen. bij PEC hebben ze in de selectie een verhouding 70%/30% Nederlandse spelers-spelers uit het buitenland. Bij Willem II is die verhouding 64%/36% met de aantekening dat 6 van de 8 spelers uit het buitenland uit België komen. Bij Cambuur zien we 67%/33%. Ook in de basiself spelen ze met veel meer Nederlandse jongens. Bij de topclubs is dat niet anders trouwens. Feyenoord ging zelfs met 10 Nederlanders van start. Bij NEC liggen die verhoudingen toch wel anders namelijk 44%/56% met slechts 3 Nederlandse spelers in de basis. Nou zegt dit niet alles, want bij buitenlandse topclubs zullen misschien wel nog meer buitenlandse spelers spelen en bij degradanten Dordrecht en G.A. Eagles wel weer meer Nederlandse spelers. Je hebt ook nog gewoon te maken met kwaliteit. En kennelijk is de kwaliteit die nodig is, niet meer in Nederland te vinden voor de juiste prijs en wel over de grens. Maar de Nederlanders bij PEC, Willem II en Cambuur zijn van het niveau Van Polen, Peters, Overgoor en Heerings. Als dat niveau al transfervrij niet te halen is voor NEC en we daardoor genoodzaakt zijn om bankzitters van AIK Solna te halen, dan blijkt het doel “handhaven” toch helemaal niet zo ambitieloos te zijn dan gedacht.

Op zondag hadden we dan moeten aftrappen, maar de politiestaking stak daar een stokje voor. Wederom werd het voetbal uitgekozen, want dat is lekker veilig voor de politiebonden. Voetbalsupporters zijn immers de paria van Nederland, dus dat zorgt voor goodwill als je daar je acties (voor de derde keer!) op richt. Het vervelende is dat tegenwoordig iedereen mee gaat in de hetze en zonder enige feitenkennis zijn afkeer begint te spuien. Dat hoort blijkbaar. In plaats van kritisch te kijken naar wat er nu echt is gebeurd en zo een weloverwogen mening te geven, worden dingen juist opgeblazen, zodat de meningen over de supportersacties altijd binnen het eigen gelijk vallen. Zo worden rookpotjes opeens rookbommen, wordt een auto stil laten staan direct een bedreiging en is met zachte hand supporters van een plein dirigeren, meteen schoonvegen. Ik ben ook geen hooligan, vind ook dat voetbalgeweld verkeerd is, maar ik zag deze keer geen geweld en zag zelfs dat de jongens van de harde kern actief bezig waren om alles “vreet saam” te houden. De enige persoon die tegen een auto trapte bleek een dronken zwerver te zijn die vanuit zijn slaapplek in het park midden op het plein de weg op ging. Die nuance en die feiten ontbreken helaas vaak in al die reacties van mensen die fel van leer trokken op sociale media. Over het nut van de acties kun je heel lang discussiëren, maar dat heeft vaak te maken met de manier waarop je het voetbal of beter NEC beleefd.

En dan woensdag eindelijk die wedstrijd. Het spel was nog erg rommelig en de automatismen zaten er duidelijk nog niet in. Aanvallend kon je geen potten breken. Ars en Santos waren nog echt onzichtbaar. Wat mij vooral opviel was het rustige spel van Excelsior. Niet dat de Kralingers zo goed waren, nee, ze waren minder, maar er was gewoon rust in de opbouw, terwijl het bij NEC allemaal zo gehaast was. Wel heerlijk om te zien dat de spelers er gewoon vol voor gingen en de eerste 85 minuten waren ondanks heel weinig kansen toch best vermakelijk. De mooie knal van Foor bracht ons de toch wel verdiende drie punten en dat maakt de start toch wel heel erg lekker. Van al die eerder genoemde buitenlanders vielen vooral Haldorsson en Golla op. Als zij wekelijk dit niveau halen dan zal die onzekerheid wel snel minder worden. En nu op naar Almelo!

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.