De week van…even geduld a.u.b.

Non de ju, piepers met jus! Het was een uitdrukking van een ouwe oom die ik nu ook maar eens gebruik. Zijn we terug waar we thuishoren, gaat het niet door! Grappig is het ook, er zijn opeens een heleboel voetbalsupporters die willen dat de politie z’n werk komt doen. Bij DTH trappen we toch maar vast af met “De week van…”, waarin we voortaan terugblikken op de afgelopen week en een korte voorbeschouwing geven op de komende wedstrijd.

Om te beginnen kan de clubleiding weer met de borst vooruit over straat en overal vertellen hoe slim het was om Ali niet voor € 1,5 miljoen aan Groningen/Heerenveen te verkopen, de stadionhuur niet te betalen en de schulden met een paar miljoen te laten oplopen. Het was allemaal uitermate verstandig beleid want we zijn gepromoveerd en Ali is het afgelopen seizoen zelfs nog iets meer waard geworden!

Je zou bijna jaloers worden op het genie van Van Ingen. Het schijnt dat hij zich laat inspireren door allerlei magische spreuken, als: “where there is no struggle there is no strength” en “your worth consists in what you are and not in what you have”. Leer dit van buiten en misschien word je dan net zo succesvol als Bart.

Hoe dan ook, ondanks de promotie en de verkoop van Alireza en Nielsen, blijft het op financieel gebied voorlopig schrapen. Het spelersbudget is dit seizoen € 3 miljoen, tegenover € 5 miljoen in het laatste Eredivisie seizoen. Wie denkt dat je met zo’n budget in de Eredivisie door iedereen wordt uitgelachen vergist zich. Excelsior handhaafde zich vorig seizoen met een spelersbudgetje van € 1 miljoen. Naar het schijnt lachen ze in het buitenland wèl steeds harder om de Eredivisie, maar dat terzijde.

Ondanks dat minibudget lijkt trainer Faber toch een aardig team te smeden. Met de aanwinsten Bikel, Golla, Buysse en Halldórrson zit het vermoedelijk wel goed en er komen vast nog wat spelers bij. Over het aantrekken van de nodige buitenlandse spelers is al genoeg gezegd en de verklaring van NEC hierover is best te pruimen. Maar toch, het basiselftal tegen Levante telde welgeteld 3 (DRIE dus) spelers met de Nederlandse nationaliteit. En was het nou echt nodig om een rechtsback van dat Russische investeringsvehikel te huren? Chelski doet toch zaken met Viteski? Mensen, het voetbal is ziek (wel een seizoenkaart nemen hoor).

Bij de beleidsmakers van NEC wil ik tot slot nog een belangrijk vraagstuk onder de aandacht brengen: waarom worden er zo weinig seizoenkaarten verkocht? Waarom is NEC in Nijmegen e.o. niet zo populair? Dit seizoen zullen waarschijnlijk rond de 6.500 seizoenkaarten (excl. businesskaarten) verkocht worden. In een vergelijkbare stad verkoopt NAC er in de Jupiler League meer dan de 10.000! We mogen blij zijn als we de aantallen van De Graafschap uit plattelandsgemeente Doetinchem evenaren. Hoe komt het en wat kan er aan gedaan worden?

En dan NEC tegen Excelsior. Als de doelstelling handhaven is, dan is dit meteen een heel belangrijke wedstrijd. Belangrijker dan de volgende thuiswedstrijd tegen Ajax. Een club waar Daan Bovenberg regelmatig in de verdediging speelt moet te pakken zijn, zou je zeggen. Sowieso is Excelsior een klein clubje dat in de Eredivisie niks te zoeken heeft, toch? Helaas valt het in de praktijk dan vaak tegen. Spelers die je al lang vergeten bent blijken bij Excelsior weer helemaal op te leven. En uitgerekend tegen ons combineren ze dat het een lieve lust is. Daar komt dan nog bij dat Excelsior een behoorlijk ervaren elftal en een ervaren trainer heeft (Fons Groenendijk). Van de dertien eerdere edities won NEC er zes en Excelsior drie.

Bij NEC is het vooral interessant te zien welk middenveld Faber gaat opstellen. Foor en Bikel, met Santos op “10”? Of toch wat meer zekerheid met Breinburg als extra controleur en Foor of Santos op de 10. Naast de vraag of Groenendijk het aandurft Bovenberg in De Goffert op te stellen, is het bij Excelsior letten op Tom van Weert, hij scoorde vorig seizoen 13 doelpunten voor de Kralingers.

Mijn voorspelling: 2-1.

Prettige week!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan