NEC in matig duel onderuit tegen Twente

Interlandweken zijn altijd een tweesnijdend zwaard. Het kan een welkom rustmoment betekenen, maar het kan ook de ‘flow’ uit een ploeg halen. Dit laatste lijkt bij NEC het geval te zijn geweest. Op bezoek bij FC Twente in de Grolsch Veste ging NEC namelijk in een uiterst matig duel onderuit.

Uitslag
Een zeer povere 1-0 nederlaag, al was een gelijkspel wellicht een meer correcte afspiegeling van de wedstrijd geweest. Beide teams speelden uiterst matig. Het enige doelpunt viel dan ook uit een dood spelmoment, een corner in de 67e minuut die na een kluts voor de voeten van een geheel vrijstaande Twente speler belandde. Tot op dat moment was er weinig noemenswaardigs gebeurd. Twente zette heel vroeg druk, waardoor NEC niet aan opbouwen toe kwam. NEC op haar beurt loerde vooral op de counter, maar was veel te slordig in balbezit om de spaarzame uitbraken tot echte kansen om te zetten. Na de 1-0 zakte Twente in en probeerde NEC met een extra aanvaller (Lundholm) voor een verdediger (Kane) nog wat te forceren. Rayhi, eveneens in de tweede helft ingebracht voor de tegenvallende Ritzmaier, was in het laatste kwart de meest dreigende speler voor NEC en scoorde nog bijna met een fraaie boogbal, die helaas tegen de lat kletste. Ook Foor had in blessuretijd nog een mooi schot in huis dat meer verdiend had. Het was echter allemaal te weinig en te laat om het tij nog te doen keren.

Hoogtepuntjes
We hebben er vandaag geen gezien. Rayhi had waarschijnlijk zijn beste invalbeurt in een NEC shirt, maar daar is dan ook wel zo’n beetje alles mee gezegd. Oh, en Bikel is en blijft een topper.

Dieptepunten
Afgezien van Bikel en Van Eijden zakte de hele basis vandaag door de ondergrens. Kirsten kon ook nog niet echt overtuigen als vervanger voor Halldarsson, al had hij wel een voortreffelijke redding voorafgaand aan de corner die de 1-0 inluidde. Ritzmaier wisselt goede wedstrijden af met absolute gedrochten, en vandaag was er helaas eentje van die tweede categorie.

Scheids
Was op sommige momenten de regie een beetje kwijt, maar had verder geen noemenswaardige invloed op de eindstand.

Tactiek
Twente had vooraf aangekondigd om vroeg te gaan storen en deed dat dan ook. Op die momenten wordt het helaas ook meteen duidelijk dat NEC nog altijd een ploeg in opbouw is, want de ervaring en het gogme ontbreekt dan nog om het over een andere boeg te gooien. Pas toen Twente achterover begon te leunen om de voorsprong te verdedigen, kwam NEC eindelijk weer een beetje in haar vertrouwde spel en kreeg ook meteen kansen. Daar zal de komende tijd dus hard aan gewerkt moeten worden, want ongetwijfeld is Twente niet de enige ploeg die inmiddels door heeft hoe je NEC moet bestrijden.

Inzet
Te veel spelers waren vandaag niet bij de les of ondermaats. Ook tegen een Twente in slechte doen zijn we dan te fragiel om een vuist te kunnen maken.

Conclusie
Na de klinkende overwinning op ADO staan we weer met beide benen op de grond. We kunnen in principe heel leuk voetballen, maar als het even niet loopt of als de tegenstander hoog druk zet dan blijft er bitter weinig van ons veldspel over. Genoeg verbeterpunten voor de technische staf om aan verder te werken. Voorlopig blijft het devies dus nog maar even: punten sprokkelen en lijfsbehoud.