De transfer tombola van NEC

Het billenknijpen is eindelijk voorbij: 1 september is gepasseerd en het team dat NEC momenteel de wei in kan sturen is definitief, in ieder geval tot aan de winterstop.

Als we kijken naar de ploeg die ons hopelijk dit seizoen terug kan leiden naar het hoogste niveau, dan mogen we stiekem toch best in onze handjes wrijven. Het blijft natuurlijk altijd koffiedik kijken, maar eerlijk gezegd vermoeden we dat dit team niet veel onder doet voor wat we vorig seizoen hadden rondlopen in de Eredivisie. Wat heet, met de getoonde instelling van de afgelopen weken (vooruit, Jong PSV even vergetend) had dit team ons misschien wel in de ED gehouden…

De meest in het oog springende namen op de huidige lijst zijn natuurlijk Rens van Eijden, Kevin Conboy en Alireeza Jahanbaksh. Alledrie jongens waarvan je toch mag aannemen dat ze niet zouden misstaan bij de gemiddelde Eredivisie ploeg. Wellicht spijtig voor hen, maar voor ons als supporters is het natuurlijk fantastisch dat we deze klasbakken binnenboord hebben kunnen houden. Het is te hopen dat, na de eerste teleurstelling, de knop bij hen om kan en ze zich dit seizoen volledig zullen inzetten voor NEC. Maar Rens, Kevin en Ali kennende twijfelen we daar eerlijk gezegd geen moment aan.

Verder wisten we Leiwakabessy, Foor, Haitz, en Disveld bij ons te houden. Op Haitz na allemaal jongens van de club dus. Diarra zit er ook nog bij, maar mag blijkbaar weg.

Waar we het vorige seizoen al even flink aan de bak moesten met nieuwe namen leren, kunnen we dit seizoen weer van voren af aan beginnen. Maar liefst tweeëntwintig (!!) spelers vertrokken bij onze club, en daar kregen we vijftien nieuwe jongens voor terug. Een ware volksverhuizing dus.

Acht spelers vertrokken nadat hun contract afliep. Uiteraard is Dennis Gentenaar daarbij de meest in het oog springende naam. Hij nam op fraaie wijze afscheid als speler van het betaald voetbal met een erewedstrijd in de Goffert. Helaas niet een laatste seizoen waar hij op gehoopt zal hebben, maar voor ons zal Dennis altijd een warm plekje in ons hart houden.

Een andere opvallende naam is Ryan Koolwijk, die niet wilde verlengen bij NEC maar sindsdien nog altijd geen nieuwe club heeft weten te vinden. Verder vertrokken eigen teelt Loen en Tutuarima (toch altijd jammer), Stutter, Breuer, Roorda en Castillion. Gravenberch en Vermijl waren gehuurd en zij keerden allebei terug naar hun clubs.

Van vier spelers werd het contract ontbonden. Onze twee IJslanders Arnarson en Bergsson kwamen blijkbaar te kort, maar Hans Mulder was wel opvallend want dat lijkt toch typisch zo’n speler die juist op JL niveau nog van nut zou kunnen zijn. Maar goed, we kunnen er niet wakker van liggen. Stijn de Looijer wist ook niet te overtuigen, mede door een schijnbare stortvloed aan blessures.

NEC wist ook nog aardig wat centjes binnen te harken voor een paar jongens waar we vorig seizoen toch bij tijd en wijle jankend van ellende voor op de tribunes gezeten hebben, dus chapeau daarvoor. We hebben het dan vooral over Jantscher (verkocht aan FC Luzern), Johnsson (Randers FC), Stefanik (Slovan Bratislava) en Hemlein (Arminia Bielefeld), al had die laatste zich wellicht op JL niveau nog best nuttig kunnen maken. Daarnaast verkochten we ook Michael Higdon (Sheffield United) en Søren Rieks (IFK Göteborg), twee jongens waarbij je je toch altijd blijft afvragen of die in een beter draaiend elftal alsnog hadden kunnen schitteren voor NEC. Palsson (tja…) vertrok naar Helsingborgs IF. En tenslotte hoorden we gisteren op de valreep dat Lasse Nielsen dit seizoen is verhuurd aan AA Gent, met optie tot koop. Afwachten dus hoe hij zich daar ontwikkelt.

Maar goed, water onder de brug en zo, wat nu telt is de volledig vernieuwde selectie. Zoals eerder vermeld wist NEC dus Van Eijden, Conboy en Jahanbaksh te behouden. Volgens vele supporters kan het behoud van deze spelers wel eens het verschil betekenen tussen promotie en nog een jaartje JL. Maar daarmee doen we misschien een paar andere aanwinsten tekort.

Wat te denken bijvoorbeeld van Gregor Breinburg? Transfervrij overgenomen van de Graafschap, heeft hij inmiddels al een flinke stempel gedrukt op de seizoensstart. Samen met Tom Daemen (transfervrij) en Paco van Moorsel (huur met optie tot koop) toch een middenveld waar de gemiddelde Eredivisie club zich niet voor zou hoeven schamen. Achterin kwam Appiah (transfervrij) als vervanger voor Vermijl, en in de spits nam gevestigde JL goaltjesdief Sjoerd Ars (transfervrij) het stokje naadloos over van Higdon. Santos (transfervrij) wisselt op de flank momenten van kwaliteit af met ware facepalms, maar de potentie lijkt er te zijn, en blijkbaar kan hij zelfs op linksback! Verder zijn er nog een paar jongens die we niet echt in actie gezien hebben voor NEC, zoals Gravenbeek (transfervrij), Van Hofwegen (transfervrij), Mert (transfervrij) en keeper Vanhamel (transfervij).

Voor diegenen die de trend nog niet opgemerkt hadden: het gros van deze jongens is transfervrij gekomen. Puik werk dus van NEC. De enige nieuwe spelers waar voor in de buidel getast moest worden zijn Emilsson (gekocht van Hafnarfjördur, dus dat zal niet de hoofdprijs geweest zijn) en Limbombe (van KRC Genk). Deze selectie is verder aangevuld met eigen jeugd, waarvan Joshua Smits tot dusverre de meeste indruk maakt. Hij houdt voorlopig Mike Vanhamel op de bank, en wat ons betreft mag dat dit seizoen best zo blijven. Niks ten nadele uiteraard van Vanhamel, maar we zien toch liever een eigen jongen op doel. Stan Bijl is derde keeper achter die twee, en Celik en Elders completeren de doorstroom.

Op het oog een meer dan prima selectie, waarmee je toch mee moet kunnen doen om de prijzen. De afgelopen weken (op de slipper tegen Jong PSV na) hebben al aangetoond dat dit NEC een ploeg is om rekening mee te houden. Na alle ellende van het vorige seizoen zou je dus kunnen zeggen dat NEC weer op de goede weg lijkt. De constructie met Futuralis, in plaats van een eigen TD, leek een nogal dubieuze opzet, maar heeft tot dusverre haar waarde absoluut bewezen. De toekomst moet uitwijzen of het voor de lange termijn werkbaar kan blijven.

Wat helaas nog wel altijd lichtelijk zorgen baart zijn de recente bedankjes op de clubsite aan het adres van de investeerders. Als we één les konden trekken uit het vorige seizoen was het toch, dat te veel mannen achter de schermen met veel invloed maar zonder daadwerkelijke verantwoordelijkheid, een recept voor rampspoed is. De hoop dat de club, met de gedwongen grote schoonmaak van de degradatie, eindelijk een gezonde koers zou kunnen gaan varen en leren om zelf de broek op te houden zonder externe centjes, lijkt dus voorbarig. Aan de ene kant snappen we best dat zonder deze kapitaalkrachtige supporters jongens als Jahanbaksh onhoudbaar zouden zijn, maar uiteindelijk is geen enkele speler groter dan de club, en hetzelfde geldt voor de investeerders. Investeringen moeten extraatjes zijn, geen pure noodzaak. Wij houden daarom de waakhond nog maar even paraat.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.