Billenkoek

Na de gelijke spelen tegen Go Ahead Eagles en NAC Breda zit het degradatiespook ons nog steeds heel dicht op de hielen. In de uitwedstrijd tegen Feyenoord was een goed resultaat dan ook meer dan gewenst. Dat resultaat kwam er echter in de verste verte niet: 5-1.

Op voorhand was er reden voor hoop. Ryan Koolwijk was weer fit genoeg om te spelen en Lasse Nielsen moest spelen voor de geschorste Haitz. En laten we ook niet vergeten dat NEC het de laatste jaren vaak heel aardig deed in Rotterdam. Van de laatste zeven uitwedstrijden tegen Feyenoord won NEC er drie, verloor het er twee en speelde het twee keer gelijk.

NEC begon sterk. In de eerste minuut moest keeper Erwin Mulder al vol aan de bak op een schot van Rieks. Dezelfde Rieks laat Mulder in de 11’ minuut kansloos met een fantastische volley van een meter of twintig.

Het duurt daarna even, maar dan komt Feyenoord toch op stoom. Het tempo gaat omhoog en NEC kan het niet meer belopen. De opkomende Feyenoord-backs, Janmaat en Nelom, en middenvelder Immers zorgen voor veel gevaar. Uit twee mooie aanvallen scoren Immers (26’) en Pellè (35’). Feyenoord mist dan nog een paar goede kansen en Johnsson stopt in de 38’ minuut een onterecht gegeven penalty van Pellè.

De rust wordt gehaald met een 2-1 achterstand.

Koolwijk en Vermijl blijven in de rust geblesseerd achter in de kleedkamer. Koolwijk had weer last van het scheenbeen. Ze worden vervangen door Mulder en Gravenberch. Die zorgen helaas niet voor de ommekeer en Feyenoord loopt vrij gemakkelijk uit naar 5-1 door doelpunten van Boëtius (55’ en 77’) en een hele mooie van Pellè (59’).

Wat gebeurde er verder nog? Rieks mist bij een 4-1 achterstand een penalty. De vierde van het seizoen alweer na twee missers van Higdon en één van Koolwijk. Jantscher moest per brancard het veld af na een onbestrafte overtreding van De Vrij. Door het inbrengen van Jahanbakhsh voor Hemlein (74’) is NEC dan al door haar wissels heen en moet het de wedstrijd met tien man uitspelen. Ondanks de kansloze achterstand blijft het team toch wel knokken en dat leidt nog tot een paar kansen, maar na 92 minuten is de tiende nederlaag van het seizoen een feit.

Wat viel op? Foor, die een basisplaats had ten koste van de niet fitte Štefánik, had een paar leuke acties maar verloor verdedigend bijna alle duels. Johnsson keepte weer een puike wedstrijd en Nielsen onderscheidde zich nog niet in positieve zin maar kon er verder ook niet veel aan doen.

Een verdiende nederlaag, een deuk in het doelsaldo en drie spelers die geblesseerd uitvielen; de situatie is weer wat nijpender geworden. Volgende week staat de immens belangrijke uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk op het programma. Op naar een vol uitvak!