#Max140: SP – bijtende honden blaffen niet

De eerste indruk van de SP is toch dat het lieve mensen zijn maar dat het ook een beetje een zure partij is. Deze dubbele moraal blijkt verrassend genoeg typisch SP te zijn.

De vorige verkiezingen hadden ze verloren, maar toch bereikten ze een respectabel zetelaantal. De medegrondleggers van Havanna aan de Waal mochten echter niet meedoen met dit college. Dit is een klap die de SP maar moeilijk verwerken kan. Behalve de worsteling met de identiteit (oppositie versus regeren) staat de SP ook nogal dubbel tegenover NEC. Ze proberen pro-NEC te zijn, maar de socialistische principes staan nogal eens in de weg. Helaas voor NEC hebben de principes de laatste jaren de overhand gekregen. De beredenering die de SP bij hun keuzes heeft toegepast, wekt echter verbazing.

SP klinkt als de penningmeester van Vaticaanstad
De SP was één van de meest luidruchtige en meest fanatieke tegenstanders van de Eendracht-deal die NEC in 2010 gesloten heeft. Het principe dat een niet- transparante truc werd toegepast, beviel de SP allerminst. Eerlijk gezegd, is best goed mee te gaan met deze visie. Helaas (?) overspeelde de SP de hand. Er werd gesproken over “een moreel verval van het openbaar bestuur”. Dit is nogal opgeblazen, dramatisch retoriek. Ook zou je van een partij als de SP toch niet zo veel tegenstand verwachten als het gaat om verkapte staatssteun. En inderdaad: even later stelt de SP dat NEC wel gesteund mag worden, maar alleen op een transparante manier. Tsja.

Geheel niet des SP’s is het statement dat het laten vallen van NEC geen optie is, omdat het – let op – de gemeente een aantal ton per jaar scheelt aan inkomsten. Daar ga je met je lieve socialisme: dit is dan weer pure rekenmachinepolitiek.

SP onnavolgbaar
Ook ten aanzien van het TIP maakte de SP meer schijnbewegingen dan Alireza Jahanbakhsh in heel 2014 uit het schriele lijf heeft weten te persen. De SP steunde het TIP volledig. Vervolgens werden er wat randvoorwaarden aan gekoppeld. Doordat SP tijdens de rit de zaken zo moeilijk maakte, was er in de praktijk lang geen sprake meer van “volledige steun”. NEC moest horendol zijn geworden van het verwachtingspatroon dat keer op keer naar beneden moest worden bijgesteld door de obstakels die de SP op het pad smeet.

Van de andere kant: “een gewone Nijmegenaar”, die niet veel met NEC heeft, zal deze voorzichtigheid prijzen: de SP wil driedubbele garanties voordat er geld – of op z’n minst een écht positieve houding – van die gewone Nijmegenaar naar NEC gaat. De vraag is of NEC (en de NEC-fans) bij deze voorzichtigheid het meest gebaat zijn, in deze tijden waar snel ingrijpende keuzes gemaakt moeten worden. In de komende jaren wordt bepaald of NEC aanhaakt of afhaakt. Het is aan jullie om te bepalen wat het gaat worden met de SP.

Typisch
De SP heeft mooie idealen, ook ten aanzien van NEC, maar die idealen komen amper terug in de dagelijkse politieke praktijk. De SP heeft wel – dat heet tegenwoordig zo mooi – een eerlijk verhaal. Ook dat komt maar moeilijk uit de verf. De uiteindelijke besluiten lopen lang niet synchroon met die idealen en vallen vaak negatief uit voor NEC. De uitleg van die rare besluiten zijn moeilijk te begrijpen.

De SP heeft me aardig in de war gemaakt, maar daardoor is het wel weer makkelijk te verklaren dat de SP tot driemaal toe heeft toegezegd mee te werken aan het politieke item op deze site, maar dat er uiteindelijk nul komma nul van terecht is gekomen. #foutewissel

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.