NEC begint met valse start aan nieuw seizoen

Vanavond konden we NEC, na een reeks wisselende oefenduels in de voorbereiding, voor het eerst ‘voor het echie’ aan de beurt zien. Het elftal heeft een aardige metamorfose ondergaan in de zomerstop, maar wie hoopte dat daarmee een nieuwe weg zou worden ingeslagen na het dramatische seizoenseinde van 2012-2013 kwam vandaag bedrogen uit. Groningen bleef, zonder zelf al te hoogwaardig voetbal te vertonen, simpel overeind in de Goffert en won uiteindelijk zelfs met afgetekende cijfers: 1-4.

NEC begon nog wel enthousiast en na een kleine vijf minuten mocht Foor zelfs de bal het Groningen-doel binnenlopen na een fraaie aanvalsopzet via rechts. Het bleek echter buitenspel. Even later was het aan de overzijde wel raak: na wat gekluts en geklungel in de NEC-defensie kon Chery de bal achter onze nieuwe doelman Johnsson werken.

Een tegenslag kan uiteraard gebeuren. Zorgelijker was de constatering na een goed half uur voetbal dat NEC de slag op het middenveld volledig verloren leek te hebben. Koolwijk werd uiteraard node gemist, maar het spel van NEC over de gehele linie was pover en Groningen werd nauwelijks onder druk gezet. Higdon, onze grote nieuwe zomeraankoop, stond voorin redelijk onzichtbaar op een eiland en kon de bal nergens kwijt. Waar NEC worstelde om Ć¼berhaupt in de buurt van Higdon en het Groningen-doel te komen, daar oogde de tegenstander een stuk volwassener en dreigender. Na een klein half uur mocht Kirm simpel uit de rug van Conboy weglopen en vanuit een moeilijke hoek fraai de 0-2 binnenschieten. NEC zette er nauwelijks iets tegenover.

Toch werd het op slag van rust alsnog 1-2. Hemlein, een van de kleine lichtpuntjes van deze avond, leverde na een goede passeeractie een fraaie voorzet puntgaaf af op het voorhoofd van Foor, die beheerst binnenkopte. Even mocht er gehoopt worden op een wederopstanding van NEC, en onze ploeg zette na rust dan ook een extra tandje bij. Het was echter allemaal van korte duur. In de 54e minuut scoorde Texeira de 1-3 en was het wachten op het eindsignaal. Dit kwam pas nadat Groningen er in de 90e minuut nog even 1-4 van had gemaakt.

Al met al dus een belabberd begin van dit seizoen. Thuis met 1-4 onderuit tegen een ploeg die zelf momenteel flink worstelt met de vorm en blessures, is een zeer zorgelijke start. Toch nog wat lichtpuntjes: Hemlein oogt goed op de rechterflank, Higdon staat zijn mannetje in persoonlijke duels, en Foor lijkt op het middenveld beter op zijn plaats dan op de vleugel. Verder was het helaas echter redelijk dramatisch, en de genante fluitconcerten van het eigen publiek hielpen daar bepaald ook niet bij. Iedereen wist op voorhand al dat het een moeilijk seizoen ging worden; om dan al in de eerste helft van de eerste seizoenswedstrijd je eigen spelers te gaan uitfluiten getuigt van weinig fatsoen. De eindconclusie is dus dat NEC vandaag op alle fronten de grote verliezer is.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.