Elke nieuwe trainer is goed!

De media zullen deze week wel weer over NEC heen vallen. Na drie wedstrijden de trainer ontslaan, dat kan toch niet? In studio voetbal deden collega trainers al flink hun best om het voor Pastoor op te nemen en de schuld bij de clubleiding neer te leggen. De club had Pastoor aan het einde van het vorige seizoen moeten ontslaan in plaats van nu. Dat denken waarschijnlijk veel supporters in Nijmegen ook. Echter, de NEC directie had dezelfde kritiek ook wel te horen gekregen als dit daadwerkelijk gebeurd zou zijn. Dan zou het commentaar namelijk zijn dat ze nog onlangs het contract hadden verlengd en dat ze na een aantal nederlagen Pastoor zomaar en onterecht aan de kant hadden geschoven. De club zou dan weer onprofessioneel bezig zijn geweest.

Een beetje onderzoek doen en men zou gezien hebben dat er in de afgelopen 15 jaar slechts één trainer ontslagen is bij NEC. Ik denk dat NEC daarmee één van de clubs is waar je als trainer het meest zeker bent van je plek. Dat krediet mag de media ook best eens aan NEC geven. Achteraf is alles makkelijk en had NEC inderdaad aan het einde van vorig seizoen afscheid moeten nemen van Pastoor, maar men koos voor een frisse start, nieuwe spelers met een sterke mentaliteit en van de rotte appels werd afscheid genomen. De gehoopte verandering bleef uit en de negatieve lijn van vorig seizoen werd voortgezet. Het elftal speelde zonder vertrouwen, was mentaal zwak en niets wees erop dat Pastoor dat op korte termijn kon veranderen. Dan is dat zuur voor de mens Pastoor, maar is het ontslag logisch.

Het beeld van de mens Pastoor is buiten Nijmegen toch wat minder negatief dan in Nijmegen. Daar kom je achter als je op de dag van het ontslag op neutraal terrein aan het werk bent. Hij blijkt sympathiek en verstandig over te komen, hij is keurig en komt prima uit zijn woorden. Een compliment dat Alex aan zichzelf te danken heeft. Een prima uithangbord voor menig club. De vaste NEC volgers begonnen zich soms wel te irriteren aan de inhoud van zijn verhaal. Iedere keer weer die aanknopingspunten en goede fases zien na de zoveelste nederlaag begon steeds meer op het verhaal van de Iraakse minister van informatie te lijken. Hoewel schreeuwende trainers ook niet echt gepruimd worden, had je soms wel de hoop dat Pastoor eens wat vaker echt boos zou zijn en wat minder rustig en zakelijk.

Dat laatste is misschien wel het beste woord wat past bij Pastoor: zakelijk. Procesmatig en analyserend werken aan verbeterpunten en tactische aanpassingen. Pastoor werd niet voor niets gezien als professor en wijsneusje. Dat licht elitaire bij een volksclub van niet lullen maar poetsen was op voorhand al voer voor een moeizaam huwelijk. Van een afstand leek het sociale aspect, het smeden van een team, de persoonlijke benadering, de aai over de bol bij de een, de schop onder de kont bij de ander, er allemaal wat minder uit te komen bij Pastoor. De weinige kritiek die soms naar buiten kwam over Pastoor vanuit de spelersgroep (denk aan Sno en Platje) hadden vrijwel altijd met dit aspect van het trainersschap te maken. Nee, Pastoor is niet bepaald een type Calderwood of Been.

Dit jonge team lijkt behoefte te hebben aan een trainer die wat meer zekerheden in gaat bouwen en het team in een formatie laat spelen die het beste past bij de samenstelling van de selectie. Namen als de boer, Janssen, Meijers, Rutten en Van Dijk komen voorbij. We zullen zien met welke naam de investeerders op de proppen gaan komen. Welke trainer het gaat worden… de heren analytici bij studio voetbal zullen het altijd wel weer een verstandige keuze vinden. Prima trainer die… vul de naam maar in.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.