Video-analist Wim Rip verkast naar PSV

Vandaag werd bekend dat Wim Rip de overstap maakt van NEC naar PSV. De geboren Wageninger liep inmiddels al weer een goede 17 jaar bij onze club rond en mag dan ook al bijna als clubmeubulair beschouwd worden. Meer dan genoeg reden dus voor DTH om een stukje te wijden aan deze echte clubman.

In 1995 werd Wim door de toenmalige TD Jan Pruijn binnengehaald als jeugdtrainer. Samen met Iddo Roscher verzorgde hij vervolgens een kleine 10 jaar de jeugdopleiding bij NEC. Vanaf 2004 kreeg zijn carriere opeens een wat andere wending. Hoofdcoach Johan Neeskens werd halverwege het seizoen ontslagen en de toenmalige trainer van Jong NEC, Cees Lok, nam zijn plek over. Wim Rip werd gevraagd om Jong NEC onder zijn hoede te nemen, en voortbouwend op het goede werk van Lok promoveerde Wim Rip dat seizoen met Jong NEC naar de eredivisie voor belofte-elftallen. Ook verrichtte hij voor de club gedurende zijn tijd bij NEC veel scoutingwerkzaamheden.

Enkele jaren later werd Wim gevraagd door de nieuwe TD Carlos Aalbers om bij NEC een video-analyse systeem te ontwikkelen, waarmee tegenstanders meer doeltreffend geanalyseerd konden worden. De diepgaande analyses van Wim vormden voor Mario Been en latere coaches bij NEC een belangrijk hulpmiddel om het strijdplan voor de komende wedstrijd mee te maken.

In oktober 2009 was heel NEC plots even flink in paniek. Assistent-coach Ronnie de Groot werd na een training plotsklaps getroffen door een hartstilstand. Tot grote opluchting van iedereen die NEC (en Ron uiteraard) een warm hart toedraagt, herstelde onze enige echte Bikkel zeer voorspoedig. Zijn tijdelijke afwezigheid moest echter wel worden opgevuld en dus werd Wim Rip van Jong NEC overgeheveld naar de selectie als nieuwe assistent-trainer. Ongetwijfeld tot zijn eigen verbijstering deed zich binnen een goede twee weken alweer een nieuwe promotie voor: hoofdcoach Dwight Lodeweges gooide opeens de handdoek in de ring en van de een op de andere dag was Wim Rip zowaar interim-hoofdcoach van een Eredivisieclub.

Zijn heerschappij over het parade-elftal van onze club duurde slechts een kleine maand, met wisselend resultaat; NEC ging twee keer ten onder in de competitie tegen laagvliegers RKC en ADO, maar Wim wist NEC wel ternauwernood in de beker te houden middels een krappe overwinning op Excelsior. In november werd het stokje overgedragen aan Wiljan Vloet. Wim vervolgde onder Vloet zijn werk als assistent-coach en video-analist. Aan het einde van het seizoen trad hij ook weer terug als assistent-coach en ging zich volledig richten op de video-analyse en de scouting.

Dat Wim een natuurtalent was als het op video-analyses aankwam, was niet alleen NEC opgevallen. Want wat schetste onze verbazing: binnen enkele maanden na zijn terugtreden als assistent-coach klopte ineens het grote Oranje op de deur. Nee, niet Volendam, we bedoelen echt het Nederlands Elftal! Bondscoach Van Marwijk haalde Wim bij de technische staf van Oranje om ook daar de video-analyse te verzorgen, een rol die hij tot voor kort met grote trots vervulde naast zijn werkzaamheden voor NEC. Helaas kwam er met het opstappen van Van Marwijk als bondscoach ook een einde aan Wim’s werkzaamheden bij het Nederlands Elftal.

Vandaag knoopt Wim echter weer een nieuw hoofdstuk vast aan zijn roerige loopbaan. Voor de komende 4 jaar zal hij het jubilerende PSV van video-analyses gaan voorzien. Een mooie stap voor Wim en indirect natuurlijk ook een mooi compliment aan ons NEC, waar niet alleen op het veld maar ook binnen de organisatie duidelijk ingezet wordt op het verder ontwikkelen van vaardigheden van de medewerkers. Wim’s analyse-werkzaamheden bij NEC zullen worden overgenomen door Alex Abresch, die een soortgelijke functie vervulde bij Excelsior en dus ongetwijfeld door Pastoor aanbevolen zal zijn.

De Trouwe Honden wensen Wim Rip veel sterkte in zijn nieuwe baan bij een nationale topclub, al hopen we uiteraard dat NEC voor hem altijd stiekem op nummer 1 zal blijven staan. Wim, het ga je goed!

 

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.