Vleem en Venneker, topscorers van NEC

Daar stonden ze dan na afloop van de uitwedstrijd naast Jan Joost van Gangelen voor de EL camera: Venneker rechts (voor de kijker links) en Vleminckx links (voor de kijker rechts). De enige twee spelers ooit in de clubhistorie van NEC die 19 doelpunten op het hoogste niveau scoorden. Venneker deed dat in het seizoen 1967-1968, Vleminckx haalde datzelfde aantal zaterdagavond. Mooi was zijn treffer niet, maar ook lelijke treffers tellen. Of, zoals Vleminckx het zelf omschreef: "Ja, was de mooiste van het seizoen denk ik! Ach, zulke doelpunten moet je ook maken, anders kom je nooit aan dat aantal doelpunten." Wel voegde hij er snel aan toe: "Als ik dat doelpunt niet maak en ik geef alleen die twee assists, dan ben ik ook tevreden, hoor."

Hans Venneker stond er goedlachs naast. Even eerder had hij op de tribune nog gekscherend tegen de journalist van De Gelderlander geroepen, toen Björn nummer 19 scoorde: "Dat was een overtreding, hoor!" Twee uur had de geboren Rotterdammer in de auto naar Venlo gezeten om te zien of zijn record verbroken zou worden. Even leek het daar wel op, maar ondanks enkele goede kansen van onze Belg stokte de teller, voorlopig dan, op 19. Na afloop verzuchtte Venneker dan ook: "Ik deel het record. Kwijt ben ik het nog niet."

Op de vraag van Van Gangelen of Vleminckx ooit van Venneker gehoord had, antwoordde de spits: "Om eerlijk te zijn niet, nee. De eerste keer dat ik het wist, was toen het op ‘De Trouwe Honden’ stond (Woohoo! Bonuspunten voor Björn!!, red.) en daar stond een foto van meneer Venneker bij. En sindsdien weet ik wie het is. Maar goed, het zou mooi zijn als ik de twintig haal, en dan moet ik maar sorry zeggen denk ik."

Venneker grijnsde: "Ja, het is logisch dat hij mij niet kent. Ten eerste komt hij uit het Belgische, ten tweede was hij nog niet eens geboren toen dat (het clubrecord, red.) gebeurde. Björn is een nuchtere jongen. Dat is zijn kracht. Dat record van mij is ook niet zo belangrijk. Ik denk eer­der dat hij topscorer van Neder­land wil worden."

Vleminckx beaamde dit. "Tuurlijk, als je vier wedstrijden van het eind van het seizoen bent en je staat een puntje los op Bulykin, dan ga ik niet onder stoelen of banken steken dat ik er mee bezig ben. Maar langs de andere kant, als ik er 19 inschiet bij NEC dan mag ik heel tevreden zijn. Dus word ik geen topscorer dan zal ik ergens een beetje ontgoocheld zijn, maar mijn seizoen kan al niet meer kapot."

"Afspreken, 23?" wierp Van Gangelen als slot op. "Hopelijk", grijnsde Vleminckx. "Moet kunnen. We spe­len nog tegen Ajax."


Foto: Broer van den Boom

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.