Zo zagen wij het: VVV – NEC

Op een zonovergoten zaterdagnamiddag boekten onze jongens een prima 4-1 overwinning op een uiterst belabberd VVV. Het resultaat en de teleurstelling van vorige week zijn op geen mogelijkheid weg te werken maar het gevoel is na zaterdag in ieder geval weer een stuk beter.

Autocombi
Het is al tijden bekend dat Venlo-uit een autocombi is vanwege de slechte parkeervoorzieningen bij het stadion aldaar. Waar vrij vervoer een stuk beter zou volstaan, vinden de instanties het op deze manier waarschijnlijk wel prima. Wij huurden voor de gelegenheid een eigen bus. Toen dat plan echter bij NEC bekend werd, zag men zoals wel vaker alleen de problemen ervan in. We wisselen om zoals ze dat willen, we rijden zoals ze dat willen en we parkeren waar ze dat willen. Bovendien zou je verwachten dat geconcentreerd vervoer makkelijker te regelen valt en een bus neemt nog altijd minder ruimte in dan een stuk of tien auto’s op de toch al zo beperkte parkeerruimte. Toch had men bij NEC liever niet dat we op eigen gelegenheid gingen, met stewards in de zelfgeregelde bus was het allemaal geen probleem. Zoals een club die zoveel mogelijk uitsupporters mee wil krijgen (dit althans zo pretendeert) behoort te doen uiteraard. Enfin, we gingen dus toch. Zonder stewards. Stond er in Nijmegen al een grote politiebus te wachten om ons de gehele rit te achtervolgen. Alsof we als een stelletje doorgesnoven mafkezen tankstations zouden gaan overvallen, door het dakluik zouden urineren of het op een of ander manier onveilig zouden maken voor andere weggebruikers of de chauffeur. Het vooroordeel over voetbalsupporters wordt eens temeer bevestigd. Voor de terugreis werden we zelfs vriendelijk doch dringend door politie Nijmegen verzocht vooral niet te stoppen op de terugreis. Waarom is ons nog niet duidelijk. Zonder bustoilet moet je toch een keer je behoefte kunnen doen. In de bus deden zich overigens drie zeer ernstige incidenten voor: een magneet van een bagagedeurtje begaf het, een jongen had modder onder zijn schoenen en een andere jongen liet zelfs een poepje. Hadden ze bij NEC toch gelijk: gevaarlijke jongens!
Sfeertje
Ongeveer 250 man hadden met ons de moeite genomen naar Venlo af te reizen. Onder het genot van een stevige lentezon zat de sfeer er eigenlijk de hele wedstrijd zeer prima in. Ter begeleiding van de Nijmeegse kelen was de trommel weer uit de kast gehaald. Nu ben ik daar an sich geen hele grote voorstander van, maar vorige week werd mij nog maar eens duidelijk hoe wij liederen uit hun ritme kunnen rukken. Met deze prima trommelende gozer en een licht trommeltje mag de trommel wat mij betreft best wat vaker worden ingezet. Dat nutteloze gebonk op het thuisvak voor ons toonde gelijk maar eens aan hoe het niet moet. Tevens vielen mij de aanknopingspunten voor het sfeervak gister weer goed op. Waar op het net een nogal kinderachtige verstandhouding door beide groepen is gecreëerd leek het er gister op dat deze groepen toch ook gewoon een eenheid kunnen vormen. De groep die wilde zingen, kreeg daar alle gelegenheid voor en de groep die daar niet zoveel zin in had werd door de zingende groep niet kinderachtig toegezongen. Zo kan het dus ook. Ik hoop oprecht dat deze verstandhouding volgend jaar met het sfeervak kracht kan worden bijgezet. Iedereen blij, eenheid gewaarborgd. 

Vleminckx, Björn Vleminckx!
Je zou het haast vergeten maar we gingen dus naar Venlo voor het voetbal. Voor zover we het voetbal kunnen noemen wat onze tegenstanders, waar de meermaals toegezongen Gentenaar op de bank zat, aan het doen waren. Ik kreeg zowaar het gevoel dat een veredeld bierteam het nog beter zou doen. Vleminckx had er duidelijk een stuk meer zin in. Na een minuut of twintig gaf onze Belgische topscoorder een mooie assist op de prima spelende Davids, die de bal vervolgens zeer beheerst binnenschoot. Een kwartier in de tweede helft kopte de Vleem eerst zelf nog even fraai op de lat alvorens hij even zo fraai een assist gaf aan de vervanger van Chatelle, Goossens. Een paar minuten later werkte hij de bal met een gelukje en een slimmigheidje zelf in de goal: 0-3. Met zijn 19e doelpunt staat Vleminckx weer los op de topscorerslijst en bovendien nu echt op gelijke hoogte met Hans Venneker. Goossens maakte er met even zoveel geluk (een van richting veranderd schot) tien minuten voor tijd zelfs 0-4 van. Waar scheidsrechter Blom het naliet ook nog een pingel voor ons te geven deed hij dat aan de andere kant wel. Musa bepaalde daarmee de stand op 1-4 maar dat kon de pret in het uitvak niet meer drukken.

Resterende programma
Met nog vier wedstrijden voor de boeg hoeven we in ieder geval niet meer naar onder te kijken. Een plek in de nacompetitie zit er nu definitief niet meer in en de voorsprong op de vijand is weer gegroeid tot zeven punten. Een plaats in de play-offs daarentegen zou nog zomaar mogelijk kunnen zijn maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze extra wedstrijden er waarschijnlijk niet meer inzitten. Met Ajax, Feyenoord, Roda en Groningen kan het zeker nog alle kanten op maar ik verwacht op basis van de rest van het seizoen in deze wedstrijden weinig wonderen. Volgende week wacht in ieder geval Ajax. Van zulke gasten winnen is altijd lekker.

Oe-a-Gentenaar

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.