NEC wil 49% aandelen van de hand doen

De afgelopen twee jaar stonden bij NEC vooral in het teken van bezuinigen. NEC leefde al jarenlang boven haar stand en zag structureel zo’n 2 miljoen op jaarbasis meer wegvloeien dan binnenkomen. Na verschillende noodgrepen door de jaren heen (onder andere de stadionverkoop, opgeven van de optie op de Eendracht, afstand doen van een percentage van de transferinkomsten) lijkt er nu eindelijk een meer realistische wind door de Goffert te waaien en is men structureel aan het verantwoord boekhouden geslagen. Te dure spelers werden afgevloeid en ook op Stadionplein 1 werd er stevig gesnoeid in personeel en onkosten.

Desalniettemin kampt de club nog altijd met een fors negatief eigen vermogen, dat volgens de Gelderlander nog altijd rond de 6 miljoen euro bungelt. Op een begroting van 10 miljoen op jaarbasis is dat duidelijk geen sinecure. Niet alleen is dit voor de club een vervelend juk om de nek, ook ondermijnt het de positie van de club richting de gemeente en investeerders, bijvoorbeeld in de gesprekken rond uitbreiding van het stadion.

NEC overweegt daarom om een deel van haar aandelen op de markt te brengen, in navolging van clubs als Ajax, Feyenoord, Utrecht, AZ, en recentelijk nog vitesse. Waar sommige van deze clubs echter voor het merendeel of zelfs in hun geheel zijn overgenomen door een investeerder, daar wil NEC wel baas in eigen huis blijven. "Het gaat om maximaal 49 procent", laat Jacco Swart stellig weten. "Dan houd je als club de meerderheid. Maar door toch een aanzienlijk deel te verkopen, geef je de aandeelhouders wél zoveel zeggenschap dat ze een belangrijke vinger in de pap krijgen."

Voordat enkele enthousiastelingen onder jullie al naar de spaarpot grijpen om ook een aandeel in ons cluppie te bemachtigen, doe geen moeite. NEC zoekt bij de verkoop zeer gericht naar zakenpartners en investeerders. De aandelen zullen dus waarschijnlijk niet in de publieke verkoop gaan. Wie die zakenpartners en investeerders gaan worden? Het zal ons benieuwen, maar in ieder geval lijken we niet bang te hoeven gaan zijn voor Jordania-taferelen. Althans, dat hopen we dan maar…

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.