Eerste postume lid van nieuwe fanclub

Ik was bezig met het schrijven van mijn Trouwe Honden column, toen ik op 9 maart jongstleden de politie onverwachts op de stoep had staan. Na een ijzingwekkende stilte kwam het hoge woord eruit bij de dienders die er ook zichtbaar moeite mee hadden om het slechte nieuws te vertellen. Mijn enige broer van achtenvijftig, Johan, was tijdens zijn vakantie in Thailand verdronken in zee. Ik was overrompeld en heb de woorden de woorden gelaten en Bleum op de hoogte gesteld dat ik een keer met mijn hersenspinsel verstek zou laten gaan. Bij NEC-Ajax heeft zijn beste vriend naast een lege stoel gezeten op de Hazenkamptribune met een sjaal op Johan’s plek.

Nu ik weer een verhaal schrijf, omdat ik een fan ben van De Trouwe Honden en het dus als een eer ervaar, zie ik wat ik in maart al had geschreven in beeld verschijnen. De wens is de vader van de gedachte en het nieuws van gisteren heeft mij blij gemaakt. Maar eerst maar even terug naar de woorden van maart:

Nu NEC niets meer te winnen en te verliezen heeft in de middenmoot van de Eredivisie, kan er van die rust in de vereniging gebruik gemaakt worden om eens op zoek te gaan naar een smaakmaker. Een speler waar je voor naar het stadion komt. En dan niet alleen bestemd om geadoreerd te worden door de vrouwelijke supporters, zoals het in 1966 gebeurde. Vanaf het moment dat de ‘Witte Schicht’, oftewel Nico de Bree, in het doel stond in de Goffert waren de dames betoverd. Dinie Loermans gaat zelfs zover daarin dat ze samen met Paul Bons en Geert Loermans de Nico de Bree Fanclub opricht op 21 januari 1967. Uit die fanclub ontstaat uiteindelijk het damesvoetbal bij NEC. Het was uniek een fanclub voor een speler uit Oost Nederland. In feite had alleen Eddie Pieters Graafland, de doelman van oorspronkelijk Ajax en later voor ‘het leven’ keeper bij Feyenoord, zo’n georganiseerde aanhang. Ik doel dus op een baldadige voetballer die zich qua spel en gedrag buiten de lijnen positief onderscheidt. Een cultheld werkelijk voor alle seksen. Een eigenwijze opdonder met lef en doorzettingsvermogen, die eigenwijs, maar doordacht en niet alleen impulsief, slim voetballend de harten verovert van de aanhangers. Waar Legio Noviomagum spandoeken voor gaat maken.

Mijn wens en die van mijn broer is uitgekomen nu Melvin Platje naar NEC komt voor de komende twee seizoenen. Wekelijks volg ik de Naardense kwajongen die zo makkelijk scoort in de Jupiler League en even makkelijk een ander in staat stelt doelpunten te maken. Zelfzuchtig is hij allerminst! Want op zaterdag mag ik bij L1 Limburg items van de Eerste Divisie in elkaar plakken en knippen en inspreken. Dan zie je bij elk doelpunt dat hij maakt dat Platje een slim ventje is met veel overzicht. Geweldig is de manier waarop hij met een overwinnaarsblik het publiek in kijkt als de bal weer eens vanaf zijn voet tegen de touwen springt. Zo van ‘nou mensen gewoon alles proberen wat mogelijk is en dan komt het heus wel goed!’. Melvin heeft een oogje voor situaties en een neusje voor de goal en ook een zevende zintuig voor het moment waarop en hoe hij moet schieten. Hij, die op 24 augustus 2006 debuteerde in het betaalde voetbal aan de Dijk in Volendam, is eraan toe om een niveau hoger een basisplaats te veroveren. Met Volendam was hij in de eredivisie al eerder een supersub en smaakmaker.

Nu Vleminckx vertrekt heeft Carlos Aalbers goed en doortastend gehandeld en geloof ik al op voorhand in de voetbalkwaliteiten van onze Pastoor die in deze tijd gerust nog in zee durft te gaan met een klein jongetje. Lange tijd was ik ‘bang’ dat de man die eind oktober 2008 twee keer listig met de hand scoorde op zo’n manier dat de scheidsrechter het never nooit niet zag, naar Heracles Almelo zou gaan. Maar hij heeft niet alleen listige kicksen. Nee, zijn koppie is ook niet achterlijk! Bij de mannen van Peter Bosz lopen teveel aanvallers rond die een grote bedreiging zijn voor Platje’s wens: een basisplaats in de Eredivisie. Everton, Armenteros en Plet zijn goede spelers. En zeg nou zelf, wie wil er als je Platje heet nou naast een collega spelen die Plet heet.

Nee, laat Melvin maar heerlijk naar Nijmegen komen. Daar gaan we nog veel plezier aan beleven. Een type Dirk Kuyt die kan knokken voor het team en ook nog het verschil kan maken. Verlevendiging van de Goffert kan je het noemen. Zo kreeg hij vanwege die twee sluwe handsballen in 2008 een training aangeboden van de plaatselijke handbalvereniging Kras Volendam. Ook niet de minste vanwege meerdere nationale titels. Ik zie de wedstrijd Roda JC-Volendam ook weer zo voor me. Op 5 maart 2009 scoort invaller Platje in de vierenzeventigste minuut de 2-2 gelijkmaker om vervolgens in de verlenging een lange bal van Tim Bakens in één keer op de pantoffel te nemen, zodat hij met een onnavolgbare lob de winnende treffer scoort waarmee de Limburgers uitgeschakeld zijn. Zulke sensaties en beslissende momenten verwacht ik bij NEC ook van die kleine schavuit. Hij is nooit saai, altijd slim en een doorzetter die qua niveau de laatste seizoen alleen maar beter geworden is.

Of plaats ik hem nu al op een te hoog voetstuk? Het is niet mijn bedoeling de verwachtingen zo hoog te maken dat we hem, wat we in Nijmegen goed kunnen, direct weer kunnen afschieten. Ook al zal hij in het begin wellicht even moeten wennen, geef Platje de tijd, want ik ben er van overtuigd dat hij dat terugbetaalt. Oh heerlijke dromen, laat Platje nu maar komen. Normaal heb ik een hekel aan platjes, maar deze is ten eerste in zijn eentje en ten tweede een groeibriljant waar we best even wat jeuk van mogen ondervinden.

Als mijn broer van boven mee kan kijken, zal hij mijn enthousiasme delen. In levende lijve zouden wij de eerste twee leden geworden zijn van de Platjes-fanclub. Want er mag wel weer eens een fanclub komen in Nijmegen na Nico de Bree. En deze speler is daar bij uitstek geschikt voor. Zullen we het doen? Doe je mee? Laat het even weten: info@maartenomvlee.nl.
Wie weet heb ik al een paar tips voor een levensgroot spandoek: "Met Platje valt NEC minder gauw op z’n gatje" of "Het zal ons jeuken, want wij hebben Platje" en "De Boer, Preud’homme, Verbeek en Van Gaal…Platje hebben ze niet allemaal!" Maar er zijn vast wel originelere ideeën in omloop. Maakt niet uit, het belangrijkste is dat de spits van Volendam naar ons komt.

Maarten

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.