Davids twijfelt, Chatelle treurt

Afgelopen vrijdag legde NEC dan toch eindelijk een nieuwe aanbieding neer voor Davids. Aalbers had eerder in het seizoen al aangekondigd door te willen met de speler die een paar jaar geleden nog een van de sterkhouders in het team van Mario Been was, maar de financiën zaten in de weg. Nu was er blijkbaar wel duidelijkheid en mocht Davids de afgelopen dagen nadenken over zijn toekomst bij onze club. Toch lijkt hij ondanks zijn jarenlange inzet voor de club nog altijd weinig krediet te hebben. De nieuwe aanbieding is namelijk een contractverlenging van ‘slechts’ een seizoen. Iets dat pijnlijk genoeg De Gelderlander eerder lijkt te weten dan Davids, wanneer de speler na de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Groningen met de aanbieding wordt geconfronteerd.

"Ik weet nog van niks. Maar één jaar? Daar word ik eerlijk gezegd niet direct enthou­siast van", reageert Davids verbaasd. "Het liefst teken ik voor twee of drie jaar bij. NEC weet wat het aan me heeft. Ik heb diep gezeten dit seizoen. Zo’n zeven, acht wedstrijden niet in de basis gestaan. Ik vond zelf dat het niet aan mij lag. De trainer koos voor Bas Sibum. Dat is wat anders. Maar mentaal ben ik heel sterk. Ik wil nooit verliezen. Van niemand. Niemand krijgt mij kapot. Ik ben altijd vol door gegaan. En nu sta ik er weer."

Davids is geen klager. Hij spreekt via zijn daden. Zo werkte hij zich voor de zoveelste keer puur op eigen kracht terug in de basis, zonder een onvertogen woord. Gewoon hard trainen en het ongelijk van de coach bewijzen, dat is Davids ten voeten uit. Zelfs als dat betekent dat de coach hem op een onbekende positie posteert, zoals in de tweede helft tegen Groningen op rechtsback. "Op die posi­tie had ik nog nooit gespeeld. Ik ben links, kwam elke keer voor mijn verkeerde been uit." Toch deed hij het wederom zonder morren, precies zoals we Davids kennen. Helaas lijkt de club weinig waarde te hechten aan spelers met zo’n fantastische mentaliteit, getuige de karige nieuwe aanbieding. Davids twijfelt dan ook. "Ik heb een nieuwe vriendin. Er komt een derde kindje. Dit is vertrouwd. Een andere club. Ver­huizen. Liever niet", mijmert hij. "Maar één jaar is weinig. Ik ben 24. Mijn mooiste jaren zitten er aan te komen."

Wie er volgend seizoen in ieder geval niet meer bij is, is Thomas Chatelle. De van Anderlecht gehuurde Belg maakte bij NEC een teleurstellend seizoen door, ondanks dat Vloet hem veel vertrouwen en speeltijd gaf. "Voor mij is dit seizoen bij NEC op een ontgooche­ling uitgelopen", bekent hij. "Ik ben hier gekomen om rit­me op te doen. Dat is nooit gelukt. Ik zoek geen excuses. Soms heb ik mijn niveau niet gehaald. Maar ik ben een aanvaller voor de rechter­kant. Dat is meer op links gewor­den. Ik heb gesproken met de trai­ner. Van gezicht naar gezicht kun­nen zeggen wat ik er van vond. Dat waren open discussies. Maar uitein­delijk heeft hij het laatste woord. Ik maak dit seizoen professioneel af. En dan terug naar Anderlecht. Daar sta ik nog een jaar onder con­tract. Er is een paar keer contact ge­weest. Alleen nu niet. De club zit in de play-offs. Een belangrijke fa­se. Ik ben even geen kandidaat."

Met Zimling, onze andere huurling, gaat NEC overigens nog wel om de tafel om te zien wat er mogelijk is. "Wij zijn erg tevreden over hem maar we zien het als een mooie uitdaging toch te proberen hem hier te houden", vertelt Swart aan Voetbal International. "Zelf is hij ook erg tevreden over zijn ontwikkeling en verblijf in Nijmegen. Maar zo’n jongen is natuurlijk wel een Serie A contract gewend. Meer dan ons best kunnen we niet doen."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.