Column Mark: De zoektocht naar ervaring

Platje, Koolwijk en Nijland mochten wij inmiddels al bij de club begroeten. En het was nog niet eens juni! Allemaal prima deals van Carlos, stuk voor stuk jongens met veel potentie. Onze nieuwe coach, Alex Pastoor, mag zich in een zeer vroeg stadium dus al in de handjes knijpen. Aan talent geen gebrek bij zijn nieuwe club.

Toch zal hij ook met enige zorg gekeken hebben naar wat er al is vertrokken of in de nabije toekomst mogelijk vertrekt: Bas Sibum, Niki Zimling, Björn Vleminckx, Lorenzo Davids, Mark Otten, Gábor Babos, Lasse Schöne. Leeftijd en ervaring. Jongens die in het verleden de ploeg op sleeptouw konden nemen, een aantal zelfs met Europese wedstrijden in de benen. Leiders, aanjagers, vechters.

“Een goede selectie is in balans. Qua lengte, snelheid, duelkracht, voetbalvermogen, links- en rechtsbenigen, enzovoort. Maar ook qua leeftijd en/of ervaring.” Zo kon medio 2010 opgetekend worden uit de mond van Pastoor, destijds als coach van SBV Excelsior te Rotterdam net met zijn ploeg gepromoveerd naar de Eredivisie. De opvolger van Wiljan Vloet zal inmiddels ongetwijfeld de nodige gesprekken gevoerd hebben met onze eigen TD, Carlos Aalbers. We mogen dus aannemen dat er ergens in het kantoor van Carlos een groot vel papier hangt met de woorden ‘leeftijd’ en ‘ervaring’ dik omcirkeld erop gekalkt.

De zakjapanner leert ons dat de gemiddelde leeftijd van de selectie onder Vloet het afgelopen seizoen 23,7 jaar was. Best jong dus. Met de huidige al vaststaande mutaties is de gemiddelde leeftijd 23,4 jaar. Halen we Babos, met zijn 36 jaar met afstand de oudste speler in de selectie, er even tussenuit gezien zijn waarschijnlijke vertrek, dan zakt de gemiddelde leeftijd zelfs in een klap tot onder de 23 (22,75) jaar.

Uiteraard zegt de gemiddelde leeftijd op zich niet zo veel. ‘23,7’ of ‘23,4’, een peulenschil zo lijkt het. Babos in zijn eentje vernaggelt het hele statistische plaatje al. NEC in het seizoen 2007-2008, toen Europees voetbal gehaald werd? 24,6 jaar gemiddeld. Ook relatief ‘jong’ dus. Toen we 5e werden in de Eredivisie onder Neeskens, in 2002-2003? 25,2 jaar. Het is gevoelsmatig allemaal een beetje lood om oud ijzer. Beter is het om te kijken naar de verdeling van die leeftijd en vooral de ervaring op topniveau in het beoogde nieuwe team.

Er vanuit gaande dat Babos een mooie nieuwe club vindt, zijn Ramon Zomer en Niels Wellenberg op dit moment met hun 28 herfsten de oudste spelers in het team. Geroutineerd, zeker, maar bepaald nog niet doorgewinterd. Wellenberg was het afgelopen seizoen zelfs vooral wisselspeler en er is voorlopig geen reden om aan te nemen dat hij onder Pastoor ineens Will uit de basis zal gaan houden. Na deze twee ‘oude rotten’ volgen Koolwijk en Schöne met 25 jaargangen onder de riem. De rest is tussen de 18 en 24 jaar oud. Het is vooral dat gapende leeftijdsgat tussen de 24 en de 28 jaar (door velen toch beschouwd als de jaren dat voetballers op hun hoogtepunt zijn) dat de huidige selectie een nogal onevenwichtige aanblik geeft.

Qua laatste linie is er op papier weinig aan de hand: in Ramon Zomer hebben we een ervaren centrale spil die de verdediging organiseert en aanstuurt. Voorin hebben we na het vertrek van Vleminckx en Chatelle een vergaarbak van jonkies. Talentvol, zeker, maar toch veelal onbewezen op het hoogste niveau. George is er met zijn 24 jaar de nestor. Toch hoeft dit absoluut geen probleem te zijn, zo lang de aansturing van achteruit maar goed is.

Op het middenveld ligt echter duidelijk het grote probleem op de loer. Nieuwkomer Koolwijk is met zijn 25 jaar zeker geen jonkie meer en was zelfs de afgelopen twee jaar de aanvoerder van Excelsior, maar op Eredivisieniveau heeft hij pas een seizoen (en een paar wedstrijden in een ver verleden, voor de muggenzifters onder ons) echt aan het grote werk kunnen ruiken. Toegegeven, hij maakte in het afgelopen seizoen zeker indruk en lijkt absoluut een aanwinst voor ons middenveld te gaan worden. Maar het zal afwachten zijn of hij als nieuweling in staat zal blijken om deze jonge ploeg op sleeptouw te nemen als het even wat minder loopt. Afgezien van Koolwijk is er momenteel eigenlijk niemand in het team die op het middenveld leiding kan geven of de boel kan aanjagen. Het verlies van Zimling, Sibum en Davids in een enkele zwiep lijkt op voorhand een zware dobber om op te vangen. Om over een mogelijk vertrek van Schöne nog maar niet te spreken.

Vooral het niet kunnen behouden van Zimling was een flinke aderlating. Lang hoopte ik dat men achter de schermen een constructie zou kunnen uitdokteren met de investeerders om Zimling van Udinese over te kopen en meteen 3-4 jaar aan de club te binden. Naast continuiteit zou het en passant ook een goed signaal naar jongens als Goossens zijn geweest, die nog altijd dubt over zijn toekomst bij NEC en dezer dagen ongetwijfeld met argusogen de activiteiten van NEC op de transfermarkt in de gaten zal houden. Een slagvaardig Club Brugge, dat momenteel aardig wat geld in kas lijkt te hebben, gooide echter roet in het eten. En dus blijft het afwachten waar onze technische staf deze zomer mee voor de dag gaat komen. Spitsen, vleugels, keepers, allemaal leuk en aardig, maar wanneer elk dubbeltje drie keer moet worden omgedraaid is een investering in een ervaren middenvelder toch zeker met afstand prioriteit nummer Een.

Natuurlijk, vanuit winstoogpunt kan men tegenwerpen dat ervaring geld kost en dat oudere spelers zich niet echt meer ontwikkelen en slechts zelden met winst doorverkocht worden. En als NEC aan een ding behoefte heeft dezer dagen, dan is het wel aan lucratieve transfers. We mogen echter niet de invloed van ervaren spelers op de ontwikkeling van onze talenten onderschatten. Jonge spelers leren net zo goed, zo niet meer, van ervaren medespelers als van de trainer. En je kunt je hele team wel volstoppen met 19-jarige talentjes, als je aan het einde van de rit daardoor ineens in degradatienood zit dan ben je nog veel verder van huis.

Bij deze dus mijn smeekbede aan Carlos: als er nog geld voorhanden is, of beschikbaar komt bij het mogelijke toekomstige vertrek van spelers, geef ons een ervaren rot op het middenveld!

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.