Vooruitblik: NEC – VVV

Terwijl half Nederland nog aan de Spaanse kust ligt bruin te bakken, trapt NEC deze zaterdag in eigen huis alweer af voor het nieuwe seizoen. Het was zelfs even zweten of we dit seizoen überhaupt nog aan de bak hadden gekund. Onze burgervader had immers onverbiddelijk verklaard dat er vanwege de Vierdaagsefeesten geen thuiswedstrijden in de Goffert mochten worden gespeeld in augustus, wat de KNVB deed besluiten om met uitsluiting van NEC voor de competitie te dreigen. De FIFA is er niks bij. Maar na een late knieval van de Nijmeegse politiek wordt er dus alsnog om 18:45u aangetreden tegen zuiderburen VVV. Nou maar hopen dat we genoeg ME’ers paraat hebben om deze notoire relschoppers in bedwang te kunnen houden.

NEC heeft een turbulente zomerstop achter de rug. Na een zwaar teleurstellend 2009-2010, waarin we drie coaches de revue zagen passeren en het seizoen na allerhande interne conflicten en onrust eigenlijk al voor de winterstop als een nachtkaars was uitgegaan, volgde een aardige leegloop. Vertrokken zijn El-Akchaoui, Radomski, Ntibazonkiza, Pothuizen, Baart, Burgzorg, El Kabir, Tshibamba, Van Beukering, Worm, Kivuvu, Weiser, Brock, Carmelia, Skverer, Langedijk, en huurlingen Sarpong en Heubach. Hiervoor in de plaats kwamen Zimling, Will, Amieux, George, De Vriendt en Ebergen (terug van een verhuurperiode). Door het samensmelten van Jong NEC met de hoofdmacht maken ook Alakmak, Latupeirissa, Grootfaam, Loen en Van Dijk deel uit van de visvijver van Vloet.

Ook VVV zag aardig wat spelers vertrekken, ondermeer oud-NEC’er Jasar Takak en de van Groningen gehuurde Garcia-Garcia. Na een indrukwekkende start van het vorige seizoen verkocht de toenmalige promovendus uit Venlo tijdens de winterstop Keisuke Honda en zakte vervolgens in de tweede seizoenshelft gestaag weg op de ranglijst, om uiteindelijk een plekje boven NEC op een toch nog verdienstelijke 12e plaats te eindigen. Nu ze aanvallend tijdens de zomermaanden nog meer hebben ingeboet, vooral door het vertrek van Schaken en Calabro, zal het een lastig jaar worden voor de Limburgers. Wel leverde hun samenwerkingsverband met het Portugese FC Porto, dat bekend staat om hun geweldige jeugdopleiding (Ronaldo, Quaresma, Nani, om maar wat te noemen), de club twee interessante huurspelers op: middenvelder Pesqueira en aanvaller Chula. Bovendien verkoos de jonge Brian Linssen (ex-MVV) voor een nieuw Limburgs avontuur boven een transfer naar ons eigen NEC, een keuze die we hem hopelijk dit weekend kunnen laten betreuren.

Een speler aan VVV zijde mogen we natuurlijk niet vergeten te vermelden: voormalig NEC-doelman en ras-Nijmegenaar Dennis Gentenaar. Afgelopen weekend was hij eindelijk weer eens te bewonderen op de grasmat van de Goffert, waar hij Team Potje traditiegetrouw aan een schoon doel hielp. Slechts 7 wedstrijden keepte hij het afgelopen jaar voor VVV, nadat hij zich al vroeg in het seizoen in de wedstrijd tegen Ajax verstapte en zijn linker kruisband afscheurde. Wellicht dat hij zaterdag even een bal of twee "verkeerd kan inschatten"…?

Beide teams verschijnen dit weekend zonder schorsingen aan de start, al zal NEC het moeten doen zonder Erton Fejzullahu, die kampt met een slepende liesblessure. VVV mist verdediger Van Kouwen, die nog altijd last heeft zijn hamstring. De vorige thuiswedstrijd tegen VVV, dat toen nog kon beschikken over Honda, eindigde in een gelijkspel. Calabro zette de Venlonaren op voorsprong na een voorzet van Honda, waarna zowaar Ramon Zomer via een omhaal de stand in de tweede helft gelijk trok. De terugwedstrijd vergeten we liever zo snel mogelijk. Een al veilig gespeeld NEC legde in De Koel een absolute wanvertoning op de mat en droop af met de staart tussen de benen en 2-0 voor de gastheren op het bord. Statistieken van de overige ontmoetingen kun je hier vinden.

Hopelijk hebben de spelers er ditmaal wel zin in en kunnen we het nieuwe seizoen goed starten. Met drie relatief eenvoudige tegenstanders in de eerste fase zullen we meteen onze slag moeten slaan om dit seizoen enig perspectief te houden. De aanval is traditiegetrouw wederom het zorgenkindje en aangezien ook VVV aanvallend ingeboet lijkt te hebben zal een hoge score waarschijnlijk niet het meest voor de hand liggende scenario zijn. Maar dat zal ons even een zorg zijn, als die drie punten maar in Nijmegen blijven!

Vermoedelijke opstelling:
Babos; Will, Otten, Zomer, Amieux; Sibum, Schöne, Zimling; George, Vleminckx, Goossens

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.