Rip: “Dit is de kroon op mijn werk”

Het kan raar lopen in het trainerswereldje. Zo ben je als jeugdtrainer rustig bezig om de beloftes te coachen, plots sta je van de ene op de andere dag als hoofdtrainer van een Eredivisieclub voor de camera’s van Eredivise Live, om daarna via een kort assistentschap net zo snel weer volledig achter de schermen weg te smelten. Wim Rip kan erover meepraten. De Wageninger, die na het plotselinge vertrek van Dwight Lodeweges en de hartinfarct van Ron de Groot ineens als hoofdcoach de honeurs mocht waarnemen, zag zijn rol bij NEC na de samensmelting van de hoofdmacht en de beloftes opnieuw veranderen. Jack de Gier werd de tweede assistent van Vloet, naast Ron de Groot, en Wim Rip mocht zich volledig gaan richten op de video-analyses en de scouting.

Wat voor een buitenstaander wellicht bijna als een verkapte vorm van afvloeiing overkomt, bleek in werkelijkheid gewoon ‘de juiste poppetjes op de juiste plaats zetten’ te zijn. Want wedstrijd-analyses maken, dat kan Rip als geen ander. En dit is blijkbaar ook de leiding van het Nederlands Elftal opgevallen; ineens kwam daar het wonderlijke bericht dat Wim de nieuwe video-analist van het grote Oranje wordt. Glunderend verhaalt Rip in De Gelderlander: "Carlos Aalbers kwam bij mij. ‘Ik heb iets leuks voor je’, zei hij. ‘Dan zal ik wel moeten gaan scouten in Rusland’, antwoordde ik. ‘Nog leu­ker, Bert van Marwijk zoekt een vi­deo-analist. En hij wil jou’, zei Car­los."

Een zwaar sollicitatie-interview hoefde Rip niet te vrezen, hij bleek namelijk de enige kandidaat voor de positie die door het vertrek Roberto Tolentino vrij gekomen was. Oranje wilde Rip, en niemand anders. Het kennismakingsgesprek was volgens Rip dan ook zeer aangenaam: "In een hele ontspannen sfeer, mag ik wel zeggen. Ik kende er ook natuurlijk al een paar. Als we met de A1 tegen Ajax speelden, kwam ik Frank de Boer tegen, Cor Pot ken ik heel goed en iemand als Ronald Spelbos heeft nog de cur­sus aan mij gegeven." Een voor de wedstrijd NEC-VVV gemaakte video-analyse van Rip maakte een einde aan elke mogelijke laatste twijfel bij de Oranje-staf.

Inmiddels is hij al langs geweest in Twello. "Om dat grijze uitgaanspak te passen. Kreeg ik gelijk een koffer mee. Alles zat er in. Zelfs een paar schoenen." In de aanloop naar de eerste kwalificatie van het Nederlands Elftal is hij er al bij om onze internationals te informeren over de komende tegenstander San Marino. "Mooi hè. Ik vind het echt fantas­tisch. Oranje! Hoger kan niet." Maar voor diegenen die nu toch wat bezorgd beginnen te worden over de invloed op zijn werkzaamheden bij NEC stelt Wim ons direct gerust: "Dat mag natuurlijk nooit. Maar als ik met het Nederlands elf­tal weg ben, ligt de competitie stil. Dat scheelt. En zondag zit ik ge­woon bij ADO Den Haag-PSV voor een analyse. Want een week later moeten wij naar Eindhoven."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.