NEC over half jaar weer in Categorie 2

Onze voorzitter Jan van Teeffelen (wie kent hem niet?) heeft vandaag in de Gelderlander nadere toelichting gegeven over de financiële situatie bij NEC. De voornaamste boodschap die uit het stuk naar voren komt is dat NEC volgens hem binnen een half jaar weer terugkeert naar Categorie 2 van de KNVB licentiecommissie. Volgens Van Teeffelen zijn de financiën van NEC nu netjes op orde tot de oplevering van het verwachte nieuwe stadion.

Ook benadrukt de preses dat het beeld dat in de media is geschetst van NEC als een club die leeft van gemeentelijke subsidies een onjuiste weergave is. "We hebben ooit eens drie miljoen gulden gekregen van de burgemeester om het onderhoud van de velden te gaan doen. Maar de berichten rond onze integriteit hebben ons zeker geraakt." Hij bestrijdt dan ook dat de Eendracht-deal gezien kan worden als verkapte gemeentelijke subsidie. "Er was een akkoord met het vorige college. Het voorstel is ook volledig door de gemeente in elkaar gezet. Na het vrijvallen van alle subsidies hadden wij het recht De Eendracht terug te kopen. Het staat voor 300.000 euro in de boeken bij de gemeente. De taxatiewaarde is meer dan drie miljoen. Het liefst hadden we De Eendracht teruggekocht en waren we op zoek gegaan naar een projectontwikkelaar om het te gelde te maken."

Na de recente saneringen en de Eendracht-deal, lijkt NEC dus eindelijk weer in rustiger vaarwater te zijn gekomen. "Afgelopen seizoen hebben we al 450.000 euro bespaard, daarna nog eens twee miljoen in dit lopende seizoen", rekent Van Teeffelen voor. Ook zijn de achterstallige en toekomstige huur van het stadion en het sportcomplex volledig afgedekt tot 2013. Om de begroting voor de komende jaren (rond de 11 miljoen euro) sluitend te krijgen is bovendien een lening afgesloten bij de Bank of Scotland. "In het huidige stadion is het niet toereikend om de begroting van elf miljoen euro sluitend te krijgen. Dan ga je op zoek naar een investeerder. In Nederland konden we geen bank vinden. Voor de komende drie jaar lenen we vier miljoen bij een betrouwbare buitenlandse partner. Tegen een normale rente en voor een normale afsluitprovisie. Tot de oplevering van het nieuwe stadion zijn we uit de financiële problemen." Overigens wel apart dat de voormalige directeur van de Rabobank in Nijmegen geen bank in Nederland bereid kon vinden voor een dergelijke lening, maar dat terzijde.

De voorzitter sluit zijn verhaal af met een belofte waar wij ons als Trouwe Honden in ieder geval wel helemaal in kunnen vinden: "Bij investeerders mag je best een deel van je club wegzetten. Maar nooit bij één man en nooit bij een buitenlander. Hij moet altijd iets hebben met je stad. NEC is een volksclub en dat moet het blijven." Chapeau, voorzitter. Al klinken er in zijn woorden wel opvallend veel echo’s door van een zekere HvD, die ooit sprak: "Ik ben geen voorstander van Abramovitsjen in de voetballerij. En daar bedoel ik absoluut Dirk Scheringa niet mee, voordat dit weer verkeerd wordt uitgelegd. Ik doel dan op mensen die even heel veel geld in een club stoppen en dan van de een op andere dag verdwijnen. NEC is geen speeltje voor miljonairs. Het is een trotse, oude volksclub die ik vast in het linkerrijtje van de Eredivisie wil zien spelen." Eigen visie, meneer Van Teeffelen…?

Bron: ELF Voetbal

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.