DTH Opinie: De vele gezichten van sfeer

Het is een hot topic in de Goffert de laatste tijd: sfeer. Al jarenlang wordt er door vele supporters steen en been geklaagd dat er geen sfeer is in Nijmegen. Dat was al in de oude Goffert zo en daar is ook in de nieuwe Goffert weinig verandering in gekomen. Wel proberen sommige groepjes supporters hier verandering in te brengen. Vooral Legio Noviomagum en meer recentelijk Zifo proberen om met prachtige acties wat leven in de brouwerij te brengen.

Je kunt je echter wel afvragen wat het nu precies is dat mensen willen als ze het over ‘sfeer’ hebben. Negentig minuten achter de ploeg gaan staan, is een vaak gehoorde kreet. Maar hoe doe je dat dan? In navolging van de Latijnse stijl hoor je her en der (Ajax vak 410, FC Twente, om maar wat te noemen) ‘sfeergroepen’ vanaf de aftrap tot het eindsignaal onafgebroken liedjes zingen en op een trom rammen. Prima, niks mis met gezang en ondersteuning van de ploeg. De vraag rijst dan echter wel wat dat nog met voetbalbeleving van doen heeft. Men zingt en springt om het zingen en springen, zonder duidelijke wisselwerking met wat er op het veld gebeurt. Staan we voor? Lekker zingen. 3-0 achter? Lekker zingen. Juichen als de scheids een vrije trap in het voordeel van je ploeg geeft? Nee hoor, want we zitten middenin een liedje en dat moet eerst uitgezongen worden. De interactie met de wedstrijd lijkt er nauwelijks meer toe te doen, je zou net zo goed een casettebandje kunnen laten draaien met een selectie carnavalshits.

Voor de goede orde, er is helemaal niks mis met gezang en gespring. Integendeel, het werkt absoluut sfeerverhogend en het is een prima manier om de ploeg te ondersteunen. Maar zingen om het zingen, zoals steeds vaker de trend lijkt, slaat de plank juist weer volledig mis. Sfeer vloeit voort uit beleving, niet uit gecoordineerd canon-zingen. Het is een reactie op wat er op het veld gebeurt, niet op de drumbeat van de trommelaar of de c-mineur van de trompettist. Het is je longen uit je lijf schreeuwen bij een aanval van je team of zuchten van opluchting als de bal naast je eigen doel vliegt.

De Goffert kan absoluut wat meer sfeer gebruiken, daar lijken de meeste supporters het wel over eens gezien de recente uitkomsten van een onderzoek dat NEC hierover verrichtte. Maar laat het alsjeblieft sfeer zijn die voortvloeit uit beleving en spontaniteit, niet plichtmatig en geregisseerd. Dus focus op de wedstrijd en ga actief achter je team staan, niet met je rug naar het veld de tribunes opjutten. In die spontaniteit ligt de basis voor echte sfeer.

Mark

DISCLAIMER: Fansite De Trouwe Honden is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de onzin die een medewerker geheel op persoonlijke titel uitkraamt. (Aldus, de mening van deze medewerker is niet noodzakelijk, maar wel vaak, dezelfde als de mening van de andere medewerkers).

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.