Wanneer komt Been bij grote club in beeld?

Chris van Nijnatten is sportjournalist en schrijft collumns voor het AD. De onderstaande column kwamen wij tegen op Sportwereld.nl

Op de avond dat Mario Been met NEC in Moskou triomfeerde, nam Roy Keane het besluit op te stappen als manager van Sunderland.

Bij die club zit Chris Woerts in het managementteam. Woerts is een Feyenoorder. Been is een Feyenoorder. Alles bij elkaar opgeteld, ontstaat de suggestie dat Been in beeld kan komen als trainer bij Sunderland, want bij die club willen ze op het continent gaan zoeken naar een trainer met ideeën. Nou, dan ben je bij Been aan het goede adres. Hij verkoopt nooit onzin als het om voetbal gaat.

Woensdagavond zei hij het weer zo simpel. Van Dinamo Zagreb en Spartak Moskou hoeft NEC niet te verliezen. NEC heeft een uitstekende selectie waarmee dat soort clubs te pakken zijn. Je moet alleen opletten dat je concentratieniveau niet inzakt. Bij vrije trappen en hoekschoppen bijvoorbeeld. Hij zei wel meer en het klonk allemaal zo simpel. Been traint, scout en selecteert ongecompliceerd en met beperkte middelen. Teambuilding, plezier, aanvallend voetbal, gedisciplineerd verdedigen.

Daarmee heeft hij een modale club als NEC opgekrikt. Het voetbal is aardig om te zien, het speelplezier spat er al een jaar vanaf en NEC durft tegen elke tegenstander te voetballen. NEC is leuk in alle opzichten. Dat is voor een zeer groot deel de verdienste van Mario Been. Van mij mag hij zijn nog anderhalf jaar lopende contract in Nijmegen uitdienen.

Maar waarom duurt het altijd zo lang eer types als Been bij een iets grotere club in het vizier komen? Wat moeten deze jongens daarvoor eigenlijk nog meer doen? De UEFA Cup winnen? ,,Dat gaan we niet doen,’’ zei Been gisteren nog met een serieus gezicht. De eerste de beste behoorlijke club in Nederland met de vacature van een trainer/coach maakt zich belachelijk als Been niet gewogen wordt.

Tenzij Sunderland al toegeslagen heeft.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan