De Pers: NEC – Sparta

Pothuizen excelleert als pinchhitter tegen Sparta
FC Update

NEC kan de rest van de competitie zonder zorgen uitspelen. De ploeg van trainer Mario Been boekte zondag thuis tegen Sparta (4-2) de vierde zege op rij.

NEC leek tegen de Kasteelclub echter af te stevenen op een nederlaag. Na ruim tachtig minuten leidden de Rotterdammers nog met 1-2, maar Been zette met invaller Patrick Pothuizen zijn joker in.

Die gok pakte goed uit, want de lange verdediger zette NEC met twee doelpunten op 3-2. Daarna scoorde ook Youssef El-Akchaoui nog. Als beloning kreeg Pothuizen tot grote vreugde van de aanhang van zijn trainer nog een publiekswissel.

Bij Sparta kwam de nederlaag hard aan. De ploeg speelde op de counter en was dicht bij drie punten. Door de nederlaag tegen NEC heeft Sparta nog steeds grote degradatiezorgen.

Sparta kende wel een droomstart in Nijmegen. Al na drie minuten schoot de 19-jarige Marvin Emnes raak: 0-1. De Sparta-aanvaller beloonde met zijn vijfde treffer in vijf duels het vertrouwen dat trainer Foeke Booy in hem heeft. Nog geen minuut later voorkwam doelman Gabor Babos knap de 0-2 van Nathan Rutjes.

Daarna was het over met de aanvalsdrift van de Rotterdammers. NEC nam het initiatief en kreeg voor rust voldoende kansen om de achterstand ongedaan te maken, maar die waren niet besteed aan onder anderen Jeremain Lens en Brett Holman.

Bovendien had NEC de pech dat Sparta-doelman Harald Wapenaar, de vervanger van de geblesseerde Sander Westerveld, enkele prima reddingen verrichtte. Wapenaar kampte het gehele seizoen met een hernia en viel vorige week voor het eerst in tegen Roda JC.

In de tweede helft bleef NEC aanvallen, maar moest het uitkijken voor de snelle uitbraak van de Kasteelclub. In de 61e minuut kwam de thuisploeg verdiend op 1-1 door Kevin Bobson, maar lang bleef die stand niet staan. Uit een counter scoorde Emnes opnieuw: 1-2.

NEC wankelde, maar bleef knokken voor een goed resultaat. De ploeg kreeg daarvoor in de knotsgekke slotfase de beloning.

Breekijzer Pothuizen maakt het verschil voor NEC
VI

Sparta Rotterdam leek in Nijmegen een einde te gaan maken aan de goede serie van NEC. De gasten kwamen tot twee keer toe op voorsprong, maar dolven uiteindelijk met 4-2 het onderspit. Routinier Patrick Pothuizen zorgde voor de ommekeer voor NEC.

Het duel in De Goffert boeide van het begin tot het einde. Al na twee minuten kwam Sparta op voorsprong. Een schot van Nourdin Boukhari werd slecht verwerkt door NEC-doelman Gábor Babos en Marvin Emnes tikte in de rebound de 0-1 binnen.

Met die snelle openingstreffer was de toon gezet. NEC moest het spel maken en werd aanvankelijk alleen dreigend na hoekschoppen en vrije trappen. Jeremain Lens knalde een keer net voorlangs.

Pas in de 61ste minuut wist de thuisclub eindelijk te scoren. Jhon van Beukering behield het overzicht en stelde Kevin Bobson in de gelegenheid de 1-1 aan te tekenen. Veel plezier beleefde NEC niet aan de gelijkmaker, want Sparta scoorde drie minuten later alweer tegen. Muslu Nalbantoglu verslikte zich in Marvin Emnes die ineens een vrij veld voor zich had. De Spartaanse aanvaller besloot zijn lange ren met een schuiver langs Babos: 1-2.

De hernieuwde achterstand was voor NEC-coach Mario Been het sein een opportunistische troef uit te spelen. Hij liet Patrick Pothuizen invallen en posteerde de routinier in de aanval. De vroegere aanvaller, die al jaren zijn wedstrijden op het middenveld of in de verdediging afwerkt, bleek zijn neusje voor de goal nog niet zijn verloren.

Met een vreemd wippertje zorgde Pothuizen voor 2-2 en vier minuten later schoof hij ook de 3-2 achter doelman Harald Wapenaar. Youssef El-Akchaoui maakte het Nijmeegse feest compleet door op aangeven van Lens bij de tweede paal de 4-2 binnen te schieten. Pothuizen werd vervolgens in blessuretijd bedankt voor bewezen diensten en kreeg een publiekswissel.

NEC boekte de zevende zege in acht wedstrijden en heeft zich inmiddels van degradatiekandidaat opgewerkt tot een kanshebber op Europees voetbal. Sparta moet in het restant van de competitie proberen de nacompetitie te ontlopen.

NEC vecht en voetbalt langs Sparta
Omroep Gelderland

Onderin de eredivisie wordt soms heel leuk gevoetbald. NEC tegen Sparta was daarvan het bewijs.

Al na twee minuten stond het 0-1. Emnes strafte een slordigheid bij NEC af. Daarna bleken de Nijmegenaren veel sterker dan Sparta. Holman, Vadocz, Lens en El-Akchaoui hadden allemaal de 1-1 op de schoen, maar die viel niet.

Na rust lag de wedstrijd open, maar het werd wel 1-1 via Kevin Bobson. Even later was het alweer 1-2 via Emnes na een fout van Muslu. Mario Been bracht Patrick Pothuizen die snel 2-2 en 3-2 maakte. Dani Fernandez liet het voetbal zegevieren: 4-2.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan