De kansloze missie van tolk Lucio

Vandaag in de Gelderlander

De kansloze missie van tolk Lucio
Udinese-coach Marino hult zich in nevelen over zijn opstelling.

Het is een kostelijk tafe­reel. Udinese-coach Pasquale Mari­no geeft een etmaal voor het UEFA Cup-duel tegen NEC een persconferentie in De Goffert. En zoals dat hoort heeft de thuisclub voor een tolk gezorgd. Lucio, zo heet de vertaler, zet de eerste twee antwoorden van de trainer keurig om in het Neder­lands. Maar bij vraag drie – over een kritisch stukje dat in een Itali­aanse krant is verschenen  gaat het fout. Marino gaat er eens goed voor zitten en blijft vervolgens ruim zeven minuten ononderbro­ken aan het woord.

Naarmate de spraakwaterval verder klatert, be­gint Lucio steeds ongelukkiger te kijken. Een paar keer probeert hij zijn buurman te onderbreken, maar die ratelt onverstoorbaar ver­der. Pas als hij helemaal is leeggelo­pen, gebaart hij naar Lucio dat die nu aan de beurt is. De tolk kijkt pijnlijk en volstaat met een samen­vatting van twee korte zinnen. „Ik kwam er niet tussen”, zegt Lu­cio verontschuldigend als de spe­lers van Udinese zijn begonnen met de warming-up. „Bovendien komt Marino ergens uit het diepe zuiden van Italië, terwijl ik uit het hoge noorden kom. Hij gebruikte woorden die ik nauwelijks ken.”

Voor de twee aanwezige Neder­landse journalisten levert het praat­je van de Udinese-trainer dus wei­nig bruikbare informatie op. Over de opstelling wil Marino al hele­maal niets kwijt. „We hebben aan een punt genoeg om eerste te wor­den in de poule. Toch gaan we pro­beren hier te winnen. Het is wel zo dat ons zondag alweer een be­langrijke wedstrijd wacht, uit bij AC Milan. Het kan dus best zijn dat ik een paar spelers rust geef.”

De meegereisde Italiaanse journa­listen weten ook niet precies hoe Udinese vanavond gaat spelen. De meesten houden het er op dat Ma­rino hooguit vier basisspelers zal opstellen. Ben Hendriks ziet dat heel anders. De oud- speler van PEC Zwolle is al dertien jaar als scout verbonden aan Udinese en is kind aan huis bij de club. Hendriks denkt dat de Italianen vanavond gewoon met hun sterkste formatie aantreden, dus ook met international Anto­nio di Natale en met topspits Fa­bio Quagliarella.

Overigens verricht Hendriks te­vens scoutingwerkzaamheden voor enkele Nederlandse clubs. Ook NEC behoort sinds enige tijd tot zijn klantenkring. „Ik ben regel­matig met Carlos Aalbers op stap. Bij Udinese zijn ze daarvan op de hoogte. Het bijt elkaar ook niet.” De talentenjager geeft daarmee nog maar eens aan dat een Italiaan­se middenmoter in hele andere vij­vers vist dan een Nederlandse subtopper.

Aan Mario Been is het overspan­nen gedoe rond Europese wedstrij­den niet besteed. De coach van NEC doet niet eens een poging om zijn opstelling te verheimelij­ken. „We beginnen met dezelfde elf als tegen Willem II. Er is geen enkele reden om iets te verande­ren.” Hoewel hij Udinese een ‘ongeloof­lijk goede ploeg’ noemt, ziet Been wel kansen voor zijn elftal. „We moeten alleen oppassen dat we niet in het mes lopen. Italianen ge­ven je de indruk dat jij beter bent, maar zodra je gaat denken dat je ze in de zak hebt, slaan ze meedo­genloos toe. Ze zijn echt levensge­vaarlijk in de omschakeling.”

Opstelling NEC: Babos; Dani Fer­nandez, Wisgerhof, Zomer, El-Ak­chaoui; Sibum, Schöne, Davids; Ntibazonkiza, Van Beukering, Bouaouzan.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan