De Gelderlander van vandaag

Zo het is weer maandagochtend! Na een kater van het SV-feest en een kater van de wedstrijd wordt het tijd om het krantje maar eens rustig door te nemen.

Jeugdorkest zoekt ervaren dirigent

NEC mist tegen NAC man met ideeën en lijdt nieuwe nederlaag.

NEC sloeg deze zomer zijn spaarvarken stuk om de aanval te versterken. De Nijmeegse club heeft met Van Beukering, Lens en Janssen inderdaad drie spitsen om de vingers bij af te likken, alleen hebben ze in De Goffert niemand om die schutters te bedienen.

Tegen NAC kwam de ploeg van Mario Been gistermiddag voor de derde keer op rij niet tot scoren: 0-1. Die aanvallende onmacht kan NEC dit seizoen gaan opbreken. Op de ranglijst staan alleen de puntloze ploegen Excelsior en Heracles nog lager. De beroerde seizoenstart doet denken aan afgelopen jaar toen de Nijmegenaren met één uit vijf openden. „Wat dat betreft hebben we nog een week te gaan voor ik me zorgen moet gaan maken”, grapte Been. De coach haalde zijn schouders op over het machteloze spel van zijn ploeg. Hij beseft als geen ander dat het elftal een ervaren kracht mist, een dirigent die het jeugdorkest de weg wijst. „We waren bijna rond met Lindenbergh, maar dat duurde allemaal zo lang dat we niet meer konden wachten. We hebben ons geld aan Janssen uitgegeven. Daar zijn we dolblij mee, alleen komt er nu wel erg veel druk op de schouders van een jonge speler als Kivuvu te liggen.” Been vestigt zijn hoop op de twee blonde Marken, Otten en van den Boogaard. Twee spelers met een goede pass in de benen, maar voorlopig zitten ze allebei nog in de lappenmand.

Dat geldt wellicht ook voor Van Beukering, die gisteren na een halfuur met een pijnlijke hamstring uitviel. De spits werd vervangen door Ferne Snoyl die voor het eerst dit seizoen zijn opwachting maakte in de hoofdmacht. Been verbande hem vorige maand uit de A- selectie vanwege overgewicht. Been: „ Omdat ik geen echte vervanger voor Van Beukering achter de hand had, koos ik voor een creatieve middenvelder. Daar kwam bij dat Ferne de laatste tijd op de training heel goed bezig was. Des te vervelender dus dat juist hij zo in de fout gaat.” Inderdaad was de oud-Feyenoorder gistermiddag de muzikant die de meest valse tonen produceerde. Een misplaatst solootje, vlak voor rust, werd het Nijmeegse ensemble zelfs fataal. Snoyl verspeelde de bal op de rand van de eigen zes¬tien, waarna NAC- speler Edwin de Graaf doelman Gábor Babos het nakijken gaf: 0-1. Toen Snoyl na een uur opnieuw riskant balverlies leed, legde Been de middenvelder het zwijgen op. „Heel vervelend dat ik hem weer naar de kant moest halen. Maar het belang van het elftal gaat nu eenmaal voor.”

NEC streed na de hervatting voor een verloren zaak. Been: „We moesten forceren en gaven daarbij enorm veel ruimte weg. Je kunt rustig stellen dat NAC ons lang in de wedstrijd heeft gehouden.’ Hij doelde op de grote kansen die de Bredase ploeg kreeg om het duel in de slot te gooien. Fehér trof de lat, De Graaf en Amoah (tweemaal) beten hun tanden stuk op Babos, de enige die niet in de Nijmeegse malaise deelde. Ferne Snoyl beleefde een rampzalig seizoendebuut. De invaller stond aan de basis van het tegendoelpunt van NAC en werd na een uur alweer gewisseld
 
Op wedstrijddag wijkt de ramadan

El-Akchaoui en Nalbantoglu vasten niet als ze moeten spelen.

Om kwart over vijf, een uur na de meer dan pijnlijke nederlaag tegen NAC verzamelde Mario Been zijn manschappen in de catacomben van het Goffertstadion voor het jaarlijkse supportersfeest in De Eendracht. Het mag duidelijk zijn dat de selectie niet in polonaise naar het clubhuis van de amateurtak vertrok. Voor Muslu Nalbantoglu en Youssef El-Akchaoui hoefden ze de bierpomp al helemaal niet open te trekken. Beide vleugelverdedigers zitten midden in de ramadan. „Maar op wedstrijddagen vast ik niet. Haal ik later weer in. Het is een teamsport. Ik wil mijn collega’s niet benadelen”, zei Nalbantoglu. En dus zat hij zondagochtend om half elf achter een bord spaghetti. „Klaargemaakt door mijn moeder en die vast wel alle dagen”, sprak de rechterverdediger met een dankbare glimlach.

El-Akchaoui vastte gisteren ook niet, maar op trainingsdagen loopt deze ramadanmaand – die afgelopen donderdag begon – de wekker ‘s morgens trouw om vijf uur af. „Heb ik een uur voor een fatsoenlijk ontbijt”, zei de Marokaanse linksback, die na twee trainingen op een dag wel eens helemaal kapot in zijn auto naar huis rijdt. „Maar er zijn mensen die thuis komen en zo arm zijn dat ze bijna nooit iets uit de kast kunnen trekken. Mensen in Afrika die niks hebben. Met die gedachte in het achterhoofd vast ik.” En denk nou niet dat El-Akchaoui direct na zonsondergang de tafel vol met eten zet. „Thuis openen we altijd met een bord Marokkaanse soep. Eerlijk gezegd zit ik daarna altijd al vol. Drink ik nog een glas water en eet ik alleen nog om reserves te kweken voor de volgende trainingsdag.” Soms staat Nalbantoglu na twee trainingen op de weegschaal. „Ben ik twee, drie kilo lichter.” Maar kom bij hem niet aan met het verhaal dat je tijdens de ramadan geen wedstrijden meer kunt winnen. „ Joh, hou op. Vorig jaar tijdens de ramadan. Vier wedstrijden gespeeld. Wonnen we achter elkaar van Heracles, NAC en Vitesse en speelden we gelijk tegen Roda JC. Boutahar vastte zelfs op wedstrijddagen. En die scoorde tegen Heracles twee keer! Het is gewoon ramadan.

Ons geloof. Respecteer dat.” Dat laatste gebeurt bij NEC, verzekerde El-Akchaoui. „In de voorbereiding, tijdens het toernooi in Den Helder, kwam de trainer al naar me toe. ‘ Youssef, wanneer is dit seizoen de ramadan’, vroeg hij. Been was er toen al mee bezig.” Wat beide verdedigers gisteren vooral bezig hield was de nederlaag tegen NAC. „Het lag aan ons. We hebben als team gefaald”, wist Nalbantoglu. „Vanavond moeten we allemaal maar eens in de spiegel kijken en ons afvragen of we er tegen NAC alles aan gedaan hebben”, zei El-Akchaoui”, die nog maar eens benadrukte dat de ramadan los stond van de nederlaag. „Volgens mij verloren we drie weken met 5-0 van PSV. Toen was het echt nog geen ramadan.”

Echo moet uitwijzen hoe lang spits weg is

Van Beukering valt uit met hamstringblessure in het linkerbeen.

En plotseling lag Jhon van Beukering op zijn rug in het gras. Zijn hand ging na de achterkant van zijn dijbeen en in het stadion gonste de diagnose over de tribunes: die heeft zijn hamstring gescheurd. Vandaag moet een echo in het ziekenhuis uitwijzen of de spits van NEC inderdaad voor langere tijd uit de roulatie zal zijn. Zelf hoopte Van Beukering gisteren dat het allemaal nog zou meevallen. „Ik denk niet dat-ie afgescheurd is. Als dat gebeurt wordt- ie gelijk stijf. Dat heb ik niet gevoeld. Het was eerder een verkramping. Ik ben gewisseld om erger te voorkomen.” Zonde, want op dat moment – de 31ste minuut – had zijn ploeg de betere papieren. „We kregen ook meer kansen. Vooral met combinaties door het midden die aardig lukten omdat we veel bewogen.”
Een keer kwam hij alleen voor Ten Rouwelaar. „Passje van Tim ( Janssen, red). Dat kan wel wat worden als we vaker met elkaar spelen. Een goede spits met een neusje voor de goal.” De nederlaag noemde Van Beukering ‘zonde’. Een krachtterm wilde hij niet gebruiken. „Met schelden krijg je die drie punten niet.” Dan hoort hij dat zijn vader staat te wachten. Die wil weten of zijn zoon naar huis kan rijden. „ Ja hoor”, zegt Velpenaar. „De pijn zit links. En dat been heb ik niet nodig. Ik rij in een automaat.”

Gepasseerde aanvaller Jeremain Lens weigert bij de pakken neer te zitten

Keurig in het pak stapte Jeremain Lens gisteren uit de kleedkamer van het Goffertstadion. De van AZ gehuurde 19- jarige aanvaller had door een zwelling in de rechterkuit de voetbalschoenen gisteren niet kunnen aantrekken. Het feit dat Mario Been sowieso niet van plan was geweest om een plek in de basiself voor hem te reserveren, had Lens niet van zijn stuk gebracht. Hij zat niet in een dip. We hoefden hem ook geen crisis aan te praten. En nee, hij raakte ook niet geïrriteerd. „Ik verwijt niemand iets”, zie Lens terwijl hij passerende medespelers met een schouderklopje trachtte op te beuren. „ Ik ben zelf schuld. Ik breng op dit moment niet genoeg. Dat lijkt me duidelijk. Er zit voor mij maar één ding op en dat is keihard blijven trainen.” Om de trainer weer te overtuigen van zijn kunnen, zal Lens nog even geduld moeten hebben. Vrijdag haakte hij direct na het begin van de training noodgedwongen af. „Op dit moment zit er nog een zware kneuzing met een bloeduitstorting. Maar als het even kan hoop ik er zondag in Enschede tegen FC Twente wel weer bij te zijn”, klonk Lens hoopvol.

Bart van Brakel met enkel in lappenmand

Vorige week ontbrak hij al in Deventer waar Jong NEC het bekerduel tegen Jong Go Ahead Eagles won, maar ook vanavond tegen Jong FC Utrecht kan Wim Rip niet beschikken over Bart van Brakel. De middenvelder liep tijdens de training een ingescheurde enkelband op en is nog minimaal twee weken uitgeschakeld. Net als Mark van den Boogaard start de Wageninger vandaag weer met de looptraining.

Foppe de Haan reikt NEC certificaat uit

Bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje heeft in de rust van NEC- NAC het viersterren- certificaat uitgereikt aan Wilfried Brookhuis, hoofd opleidingen van NEC. De voetbalschool krijgt al jaren de hoogste beoordeling van de KNVB. Daarbij wordt onder andere gekeken naar accommodatie, vervoersregeling en samenwerking met scholen. Momenteel komen zeven selectiespelers voort uit de eigen opleiding.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan