Voorgeprogrammeerd vermaak in Eindhoven

Het was zo voorspelbaar als een spelletje boter, kaas en eieren. PSV – NEC kreeg zaterdagavond het verloop en de uitslag (1 – 0) die iedereen verwacht had.

Een avondje PSV is als een geheel verzorgde vakantie bij een gerenommeerde touroperator. Je weet wat je krijgt, maar avontuurlijk is het allerminst. En onvergetelijk al helemaal niet.

De Hiddink-formatie is dit seizoen oppermachtig in de competitie, de voorsprong op de concurrenten bedraagt minstens negen punten. Het spel van de Eindhovenaren is volledig afgestemd op efficiency, attractiviteit is bijzaak. PSV sust de tegenstander in slaap om daarna met een plotselinge versnelling toe te slaan. Jammer genoeg heeft ook het publiek vaak moeite de ogen open te houden. In het Philips-stadion maakten de snorrende straalkacheltjes zaterdagavond nog de meeste herrie.

Wie kans wil maken tegen PSV zal met lef moeten spelen. En zijn kansen benutten, want de ploeg van Hiddink scoort vrijwel altijd. Ook NEC ervaarde dit seizoen al eens aan den lijve dat PSV weinig nodig heeft om zijn slag te slaan: op tweede kerstdag waren de Nijmegenaren superieur, twee kleine foutjes achterin bleken echter dodelijk.

NEC had zijn durf zaterdagavond thuis gelaten. De ploeg van coach Ron de Groot speelde afwachtend, beperkte zich veelal tot tegenhouden. In aanvallend opzicht lieten de Nijmegenaren nauwelijks iets zien.

Het duurde tot de 85ste minuut voor het eerste schot op het doel van Gomes, een slappe roller van Boutahar, kon worden genoteerd. En pas in blessuretijd kregen de bezoekers hun enige serieuze kans toen invaller Grot de PSV-goalie tot een redding dwong.

Grot had zijn ploeg daarmee een kostbaaar punt kunnen bezorgen in de strijd om de play-offs. Maar een gelijkspel zou zaterdag een farce zijn geweest. Zonder goed te spelen kreeg PSV tal van kansen om het duel al in een vroeg stadium te beslissen. De thuisploeg strandde echter keer op keer op doelman Van Emmerik. Die greep zijn voorlopig laatste wedstrijd in het eerste van NEC – eerste keus Babos is praktisch hersteld van een knieoperatie – aan om zich in de kijker te spelen. Eerst hield hij de doorgebroken Koné van scoren af. Daarna stopte hij inzetten van Simons, Vennegoor of Hesselink en Alex, telkens na een vrije trap van Culina vanaf de zijkant.

De technische staf van NEC had vooraf veel aandacht besteed aan de spelhervattingen van PSV, maar kennelijk is het nauwelijks mogelijk dat wapen te neutraliseren. Bijna de helft van de Eindhovense doelpunten komt dit seizoen voort uit standaardsituaties.

Logischerwijs was het zo’n dood spelmoment dat twaalf minuten voor tijd de ban brak. Invaller Nalbantoglu moest aan de noodrem gaan hangen om een doorbraak van Alex te voorkomen. Farfán krulde de vrije trap met hard en effectvol om de NEC-muur, Van Emmerik was kansloos: 1-0. „Een prima overwinning“, vond Guus Hddink. „alleen veel te laag uitgevallen.“ Om daarna aan een spervuur van vragen over zijn toekomstplannen over zich heen te laten komen.