‘Trouwe supporter wordt gediscrimineerd’

Evenementenbier kan Guusje ter Horst de komende tijd nog flink wat hoofdpijn bezorgen. Op de eis van de Nijmeegse burgemeester om voor aanvang van drie risicowedstrijden van NEC in clubgebouw De Eendracht alleen alcoholarm bier te schenken is veel kritiek. 

Het CDA gaat schriftelijke vragen stellen over de volgens de partij ‘discriminerende’ maatregel. Veel supporters van NEC zijn woedend. Ze hebben geen idee waarom ze morgen vanaf half twaalf ’s middags drie uur lang geen normaal biertje meer kunnen krijgen in De Eendracht. De boze fans vinden het CDA aan hun zijde. “Ik begrijp deze maatregel niet”, zegt fractievoorzitter Richard Preijers. “Daarom zal ik maandag schriftelijke vragen gaan stellen. Ik wil graag weten waarop deze maatregel gebasseerd is, hoeveel incidenten er bij De Eendracht hebben plaatsgevonden en waarom de maatregel niet geldt voor andere gelegenheden.” Preijers doelt met name op het feit dat in De Gaanderij, de sponsorruimte van NEC, wel gewoon gedronken mag worden. “Ik zou me als trouwe supporter gediscrimineerd voelen”, stelt Preijers. 

“Dit is mensen opzoeken zonder reden.” Rob Schevers dreigt als voorzitter van de supportersverening met een vertrek uit De Eendracht. “Wij lopen hierdoor omzet mis, terwijl we een hele hoge huur betalen. Daarom gaan wij misschien proberen onder het huurcontract uit te komen. Voor ons is het veel goedkoper om ergens een kroeg af te huren.” Schevers overweegt ook om zondag wel bier te schenken. “We hebben het beleidskader nog eens goed bekeken en als ze deze maatregel nemen, geldt-ie voor het hele stadion. Dus ook voor De Gaanderij. Mogen we hier niet drinken, dan daar ook niet. Mogen ze het wel, dan gaan wij ook bier tappen. Het gaat ons echt niet om dat biertje, maar het klopt gewoon niet.” Waarnemend burgemeester Paul Depla vindt alle commotie zwaar overdreven. “Probeer het je even voor te stellen. Tussen half twaalf en half drie wordt er in plaats van bier met 5 procent, bier met 2,5 procent geschonken. Zetten we daar nou zoveel koffie over?” De PvdA’er vindt de maatregel nodig. “Margo Vliegenthart (voorzitter van het Auditteam Voetbalvandalisme, red.) heeft onlangs geadviseerd nog gerichtere maatregelen te nemen. Daarom is er een categorie zware risicowedstrijden gekomen. Bij ons gaat het om Vitesse, Ajax en ADO Den Haag. 

En wij blijven echt ver achter bij de maatregelen die we zouden kunnen nemen.” Depla wil dan ook af van het beeld dat de gemeente de supporters dwars wil zitten. “Wij vinden het erg zat dat we dit soort maatregelen moeten nemen. Maar wij zijn wel verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. We proberen het met zo beperkt mogelijke maatregelen te doen.” De kritiek van het CDA vindt Depla makkelijk. “Nee, er is nog niets gebeurd dit seizoen. Maar hebben we al gespeeld tegen ADO en Vitesse? Als het een keer mis mocht gaan is Preijers straks de eerste die vraagt hoe dat heeft kunnen gebeuren.” En waarom mag er in de Gaanderij wel gedronken worden? “Dat is geen openbare gelegenheid, je hebt een kaart nodig om binnen te komen. Bij De Eendracht kan iedereen naar binnen en er is ook nog een verbinding met het stadion.” Het is misschien een maas in de wet die Schevers gaat gebruiken. “Als we dan wel bier mogen schenken zijn we tegen ADO misschien alleen open voor leden van de supportersvereniging of amateurclub NEC Ze mogen dan wel een introducé meenemen.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan