NEC doet zichzelf tekort tegen ADO Den Haag

NEC heeft zondagmiddag in een spannende, maar kwalitatief arme wedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld tegen directe concurrent ADO Den Haag. De Nijmegenaren traden aan in vrijwel dezelfde opstelling als vorige week tegen Willem II. De enige verandering was de afwezigheid van Romano Denneboom wegens een schorsing; zijn vervanger was de nieuwe aankoop Bart van den Eede. De Belg vormde samen met Andrzej Niedzielan het spitsenkoppel.

Het eerste kwartier had NEC niet veel in te brengen tegen een goed combinerend ADO Den Haag. Pas toen Andrzej Niedzielan in de 20e minuut na een afgeslagen Haagse aanval bij toeval in balbezit kwam en ADO-goalie De Vries met een fraai lobje had gepasseerd, kwam NEC beter in zijn spel. Dat resulteerde in minstens twee levensgrote kansen in tien minuten tijd. Eerst kopte de sterk debuterende Bart van den Eede snoeihard op de lat na een puntgave voorzet van Jeffrey Leiwakabessy en een paar minuten later raakte Niedzielan opnieuw de lat na (wederom) een subtiele lob over keeper De Vries. ADO-coach Frans Adelaar moest na afloop toegeven dat zijn ploeg in deze fase over geluk niet te klagen had. De Nijmeegse storm ging echter alweer snel liggen en in het kwartier voor rust gebeurde er weinig tot niets meer.

Zelden zal NEC slapper uit de kleedkamer zijn gekomen als deze zondagmiddag. ADO kon op het middenveld onder leiding van de uitblinkende aanvoerder Tommie van der Leegte naar hartelust combineren; NEC legde de Hagenaars geen strobreed in de weg. Geen duel werd gewonnen. Het was dat doelman Dennis Gentenaar enkele malen als vanouds op zijn post was, anders had ADO de achterstand in enkele minuten tijd in een voorsprong omgebogen. Het duurde niet lang totdat Cees Lok ingreep. In de 57e minuut haalde hij Tininho naar de kant ten faveure van jongeling Thijs Hendriks, die de ruimte op rechts moest dichtlopen.

Met de komst van Hendriks en ? acht minuten later – die van publiekslieveling Björn van der Doelen (voor de sterk spelende José Valencia) leek de balans in het elftal van NEC weer wat terug te komen. Desondanks mocht Roy Stroeve in de 67e minuut uit een vrije trap van Ferry Bodde ongehinderd de 1-1 binnenkoppen. Na de gelijkmaker liet NEC het koppie niet hangen (?We speelden vandaag vol op de winst’, zou Lok later zeggen). Dit resulteerde weliswaar niet in goed voetbal, maar wel in enkele grote kansen. Niedzielan mocht twee keer vrij aanleggen, maar de Pool had het vizier duidelijk minder scherp staan dan in de eerste helft.

De vechtlust die NEC onder aanvoering van Edgar Barreto en Van den Eede in het laatste kwart van de wedstrijd aan de dag legde, leidde nog wel tot een aantal onoverzichtelijke situaties voor het doel van ADO. Helaas zonder resultaat. Ook de Hagenaars kwamen er in het laatste kwartier nog enkele malen gevaarlijk uit, maar konden Gentenaar niet echt meer in de problemen brengen. Een vermeende overtreding van Van der Doelen in het strafschopgebied op de razendsnelle en gevaarlijke aanvaller Jamie Smith leverde Smith een gele kaart op voor een ?schwalbe’. In blessuretijd had de zwak spelende Saïd Boutahar de wedstrijd nog kunnen beslissen. Een slechte balaanname voorkwam echter dat hij vanaf vijf meter eenvoudig kon scoren.

ADO-coach Frans Adelaar was na afloop niet ontevreden. De uitslag was terecht, aldus Adelaar, en met een beetje meer geluk hadden beide ploegen de volle drie punten kunnen pakken. ?Het enige smetje vormde de gele kaart voor Smith. Vanuit mijn positie was het een duidelijke strafschop en in elk geval geen fopduik. Maar los daarvan kan ik goed leven met deze uitslag.’ Cees Lok (foto) was minder vrolijk. De Nijmeegse coach had zich vooral geërgerd aan het slappe spel van zijn ploeg na rust. ?We werden volledig overlopen in het kwartier na rust. Onbegrijpelijk! Gelukkig hebben we ons redelijk hersteld en nog een paar kansen gecreëerd, maar Niedzielan laat er toch een paar liggen. Zonde, want we wilden per se winnen vandaag.’ Lichtpuntje voor Lok was het debuut van Van den Eede. De lange aanvaller maakt de volle negentig minuten vol en deed dat met verve. ?Bart heeft het goed gedaan. Hij komt nog wat wedstrijdkracht tekort, maar dat zal steeds beter gaan. We zullen nog veel plezier van hem hebben, daar ben ik van overtuigd.’

Bron: NEC-Nijmegen