NEC verkrampt in eigen omgeving

Op vreemde bodem komt NEC tot nu toe aardig voor de dag, in de eigen Goffert wil het dit seizoen nog niet vlotten. De ploeg van trainer Cees Lok loopt over van ijver en goede wil, maar in de hoogste versnelling raken de spelers voortdurend de macht over het stuur kwijt.


Na de magere puntendeling tegen FC Utrecht en het teleurstellende verlies tegen RKC kwam NEC zaterdagavond ook in zijn derde thuiswedstrijd niet tot winst. Hoewel NAC zonder vorm en ambitie naar Nijmegen was gekomen, hield de Bredase formatie zonder veel moeite stand: 1- 1.


„ We speelden in een veel te hoog tempo”, oordeelde Lok na de wedstrijd. „ Er zit veel mentaliteit in deze ploeg, ze willen allemaal iets laten zien, maar soms is het verstandiger om even te temporiseren. Dan moet je het balletje er uit durven halen, ook als het publiek begint te fluiten.”


NEC kon zaterdag voor de derde achtereenvolgende keer geen gebruik maken van Bart van den Eede. Als vast aanspeelpunt is de lange spits praktisch onmisbaar voor de Nijmeegse equipe, bij hem begint normaliter vrijwel elke aanval. Zijn vaste vervanger, Guilliano Grot, is veel minder balvast dan de Belg. Daar kwam bij dat hij het de Bredase defensie zaterdagavond wel erg eenvoudig maakte door voortdurend buitenspel te gaan staan.


NAC- trainer Ton Lokhoff kon wel een beroep doen op zijn belangrijkste aanvaller. Pierre van Hooijdonk maakte zijn rentree nadat hij half augustus in de derby tegen Willem II een knietje in zijn rug kreeg. ‘ Pi- Air’ maakte een allesbehalve fitte indruk en sjokte ongeïnspireerd rond. Zelfs de ene vrije trap die hij mocht nemen, stelde weinig voor. Het feit dat hij de negentig minuten mocht volmaken, zegt vooral iets over zijn onaantastbare status in Breda.


NEC begon prima aan de kleine klassieker. Jasar Takak nam het doel van Arno van Zwam al na twintig seconden onder vuur met een venijnig stuiterballetje en ook daarna was de thuisploeg heer en meester. Maar toen het openingsoffensief geen voorsprong opleverde, verzandde het Nijmeegse spel in goede bedoelingen en verkeerde voortzettingen. Dat werd alleen maar erger nadat NAC in de 27ste minuut de leiding had genomen. Rechtsbuiten Julian Jenner trok naar binnen en omdat geen enkele NEC’er hem een strobreed in de weg legde, besloot de Jong Oranje- speler maar met zijn zwakke linker uit te halen. Doelman Gábor Babos had geen antwoord op het schot in de verre hoek: 0- 1.


Daarna ontaardde het duel in een oervervelend schouwspel. NAC probeerde alleen nog maar het tempo uit de wedstrijd te halen en werd daarbij in de kaart gespeeld door het voortdurende balverlies bij NEC. De Nijmeegse jacht op de gelijkmaker werd bovendien gefrustreerd door de zwak fluitende Vink, die het Bredase getreiter onbestraft liet en de thuisploeg ook nog een zuivere strafschop onthield.


Toch leverde het geploeter de thuisploeg uiteindelijk een punt op. Niet toevallig was Björn van der Doelen, de zwoeger bij uitstek, de maker. Na een verre ingooi kreeg de Brabander, vervanger van de gepasseerde Saïd Boutahar, de bal op een presenteerblaadje en haalde zonder te treuzelen uit: 1- 1. Met de rake volley voorkwam de blonde publiekslieveling NEC’s derde nederlaag op rij en smoorde hij een opkomend crisisje in de kiem.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan