Luinge krijgt zelfs lof vanuit Nijmegen

Dat Roelof Luinge NEC – RKC (1 – 0) staakt is volkomen terecht. ‘Hoerenjong’ staat op de zwarte lijst. De scheidsrechter krijgt daarom lof. Ook uit het Nijmeegse kamp.

Het gaat na zeventig minuten mis na de tweede gele kaart voor Arjan Ebbinge. Het ‘hoerenjong’ galmt door De Goffert. Niet lang, wel luid. Voor Luinge is het genoeg om de wedstrijd te staken. Definitief lijkt het, want als de kleedkamerdeur van het arbitrale trio even opengaat, hangt zijn groene scheidsrechtershirt over de stoel. Het complete bestuur van NEC is in druk overleg. NEC-directeur Jacco Swart ijsbeert zich een ongeluk.

Voorzitter Hans van Delft neemt op het veld de microfoon ter hand en vraagt zijn supporters rustig te blijven. Het blijkt te werken. Luinge verschijnt weer op het toneel. Hij heeft zijn groene shirt weer aan en wil verder spelen. Met de grote arm van Swart om zijn schouder loopt hij de trap af. ”We gaan lekker voetballen”, zegt de directeur. Het publiek fluit.

”Ik hoorde toevallig ‘hoerenjong”’, lacht Pothuizen over het luide gezang. ”Het duurde kort, maar Luinge is de baas. Je kan hem geen ongelijk geven. In de kleedkamer was het rustig. Tuurlijk wisten we dat hij de wedstrijd niet definitief zou staken. We weten hoe Roelof is.”

Ebbinge is net van het veld gestuurd als het fout gaat. ”Ik zat vlakbij de kleedkamer op de tv te kijken, toen ik ineens de speaker hoorde. Toen kwam iedereen naar binnen.”

”We moeten er geen drama van maken”, zegt Ebbinge over de spreekkoren. ”Je hoort wel ergere dingen. Maar hij heeft natuurlijk gewoon gelijk.”

Die ‘ergere dingen’ hoor je vooral bij Ajax en Feyenoord. Maar daar durven de heren scheidsrechters veel minder streng te zijn dan bij ADO Den Haag, Vitesse en NEC, de clubs waarvan dit seizoen wedstrijden gestaakt zijn. ”Toch denk ik dat Luinge iemand is die ook in De Kuip of De Arena zou staken”, zegt Ebbinge.

In De Goffert begint het gezang na zijn tweede gele kaart. ”Ik gokte er bij die overtreding op dat hij geen geel zou geven. Hij deed het wel. Dat is Luinge. Hij kijkt er niet naar of je al geel hebt. Ik dacht ook niet ‘wat een lul van een scheids’ toen ik eraf moest. Hij is heel consequent en kon hem geven.”

Ook Ebbinge dacht geen moment aan definitief staken. ”Nee, dit is typische Luinge. Hij maakt er een show van. Volgens het boekje moet hij staken en dan doet hij dat. Eigenlijk zouden er meer van dat soort scheidsrechters moet zijn.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan