De Pers: RBC – NEC

RBC Roosendaal gelukkigste op sneeuwgala
VI.nl

Echt sprankelend was het niet wat RBC Roosendaal en NEC het publiek op de ijspiste in West-Brabant hadden te bieden. De gasten uit Nijmegen kregen de beste en meeste kansen, maar de thuisploeg ging er met de buit vandoor: 1-0.
De twee ploegen, die beide behoorlijk wat lager staan dan ze voorafgaande aan de competitie hadden ingeschaald, ontliepen elkaar nauwelijks iets. Het spel bleef echter voornamelijk beperkt tot het middenveld, waardoor de kansen in het Vast & Goed-stadion maar wat schaars waren.

De beste mogelijkheden waren evenwel voor NEC, en de ploeg van trainer Cees Lok leek er op slag van rust zo waar eentje van te benutten. De 0-1 van Robbie Wielaert werd door scheidsrechter Braamhaar, op instigatie van zijn assistent Van Roekel, evenwel geannuleerd wegens buitenspel. Terecht, zo bleek.

Dat was zuur voor NEC, vooral omdat de ploeg niet lang na de pauze op achterstand kwam. Tim Smolders, die op 11 september van het vorig jaar voor het laatst (twee keer) gescoord had, kreeg de bal via de kluts met een gelukje mee, en maakte alleen voor Dennis Gentenaar geen fout, 1-0.

Vervolgens was het voor NEC dat de klok sloeg. Lok bracht onmiddellijk Romano Denneboom voor Patrick Pothuizen om te pogen nog minimaal een gelijkspel af te dwingen. Bart Van Den Eede kreeg een klein kwartiertje voor tijd dé mogelijkheid op 1-1, maar de Belgische spits strandde op Friebel.

RBC verkleint gat met NEC
Nieuws.nl

NEC moet zich meer en meer zorgen maken. De Nijmegenaren gingen vrijdagavond met 1-0 ten onder in een sneeuwgevecht bij RBC Roosendaal. Het gat tussen de nummer zeventien RBC en de nummer vijftien NEC is nu nog maar zes punten. Op basis van het aantal kansen verdienden de bezoekers meer, maar RBC-doelman Erwin Friebel blonk uit.

NEC-coach Cees Lok dacht vorige week het lek boven te hebben. Met een zeer verdedigend concept boekten de roodzwartgroene brigade tegen RKC Waalwijk (1-0) te eerste zege van 2005. Op het door sneeuw moeilijk bespeelbare veld in Roosendaal bleek dat die zege voorlopig niets meer is dan een incident. De Nijmegenaren speelden weliswaar beter dan RBC, maar van goed en doortastend voetbal was geen sprake. Andrzej Niedzielan was de enige Nijmeegse speler die zich enigszins aan de malaise onttrok. De Poolse spits was voorin met zijn snelheid gevaarlijk. Hij liet evenals zijn collega-aanvaller Bart van den Eede echter na om te scoren en dat brak zijn ploeg lelijk op. In de openingsfase dacht Niedzielan een penalty te verdienen toen hij over Friebel duikelde. Scheidsrechter Eric Braamhaar gaf echter geen krimp. Niedzielan keek toen verongelijkt naar de arbiter, maar op slag van rust was héél NEC woest op de arbiter. Braamhaar keurde vlak voor de pauze namelijk een treffer van Rob Wielaert af. De aanvoerder van NEC stond volgens de grensrechter buitenspel toen hij een door Patrick Pothuizen doorgekopte vrije trap van Niedzielan achter Friebel werkte.

Vlak na de rust trof Niedzielan met een lobje van dichtbij de lat, terwijl hij beter hard had kunnen uithalen. De in het vechtvoetbal onzichtbare spelmaker Said Boutahar testte met een schot met rechts de kunsten van Friebel. Waar de bezoekers nalieten de kansen te benutten, was RBC bij een van de weinige mogelijkheden wel trefzeker. Tim Smolders ontsnapte aan de aandacht van de NEC defensie en scoorde in de 52ste minuut door de benen van Dennis Gentenaar. Het wanhoopsoffensief van NEC leidde tot kansen van vooral Van den Eede, maar Friebel stond de hele avond op de goede plaats.

NEC weet in vrieskou niet te winnen
Voetbalprimeur.nl

Het was moeilijk voetballen in het Vast&Goed-stadion maar gespeeld werd er. RBC Rooseldaal won dit uiterst belangrijke duel tegen NEC Nijmegen met 1-0, waadoor de Roosendalers langzaam aan wegloopt van de directe degradatie plek.

Aanvallend gezien waren beide ploegen bijna onmachtig op een slecht veld. Het ´degradatieduel´ was een duel op het middenveld die eigenlijk onbeslist bleef. In West-Brabant wist NEC dan wel de meeste kansen te creëren maar tot een doelpunt kwam dat niet voor de Nijmegenaren.

De ploeg van Cees Lok wist dat het moest winnen en de uitploeg kwam dan ook op voorsprong door een doelpunt van verdediger Rob Wielaert maar deze werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Waar beide ploegen in de eerste helft niet tot scoren kwamen, was het na rust de thuisploeg die op voorsprong kwam. RBC wist via Tim Smolders op 1-0 te komen, hij kreeg de bal in een rommelige situatie mee en passeerde doelman Dennis Gentenaar.

NEC probeerde na het tegendoelpunt nog een punt mee naar huis te nemen maar dat lukte niet. Het is degradatiekandidaat RBC dat wint van verassende mede-degradatiekandidaat NEC Nijmegen. Door de winst loopt RBC weer drie punten uit op FC Den Bosch en staan ze, met een wedstrijd meer gespeeld, op een voorsprong van acht punten. Met een wedstrijd meer en vijf punten voor op De Graafschap staat NEC op plek veertien.