NEC vreest ouderwets lang seizoen

Een toevalstreffer op een Roosendaalse ijsvlakte heeft de zorgen voor NEC danig vergroot. RBC won fortuinlijk (1 – 0) waardoor de nacompetitie de Nijmegenaren serieus op de hielen blijft zitten.
 
Nog altijd zijn er in Nijmegen complete volksstammen te vinden die bij het onderwerp nacompetitie zichtbaar opbloeien. Bij hen borrelen direct herinneringen op over zonovergoten lente-avonden, overvolle Gofferttribunes en bovenal: veel gewonnen wedstrijden. Want als er in Nederland één ploeg is die bijna standaard een nacompetitie succesvol wist af te sluiten, dan is het wel NEC. 
 
Maar dat waren compleet andere tijden. Tijden waarin voor de toen nog bescheiden Nijmegen Eendracht Combinatie één of desnoods meerdere jaartjes eerste divisie viel onder de noemer ‘ingecalculeerd bedrijfsongeval’. Hoe anders is het anno 2005. In het moderne voetbal zijn – ADO, RBC Roosendaal, Den Bosch en De Graafschap uitgezonderd – alle eredivisieploegen inmiddels zo gegroeid dat een eventuele degradatie levensbedreigend kan zijn. NEC – een club die ook in tijden van sportieve hoogconjunctuur de begroting van elf miljoen met moeite gedicht krijgt – is daarop absoluut geen uitzondering. 
 
Voetbalkenners kunnen nog altijd niet geloven dat NEC met de huidige selectie werkelijk in de problemen zal komen, maar door de 1-0 nederlaag in de Roosendaalse sneeuw voelt de Nijmeegse club de hete adem van De Graafschap, een ander zorgenkindje, nadrukkelijker dan ooit in de nek. De Achterhoekers krijgen morgen NAC op bezoek. En aangezien die Bredase club al sinds 28 november geen duel meer wist te winnen, is het logisch dat het gat tussen de ‘veilige’ en de ‘onveilige’ Gelderse ploeg na dit weekeinde geslonken zal zijn tot twee schamele punten. 
 
Het was gisteravond overigens voor velen een raadsel waarom scheidsrechter Erik Braamhaar het belangrijke degradatieduel doorgang liet vinden. Het Roosendaalse stadion beschikt niet over veldverwarming en omdat de sneeuw met bakken uit de hemel kwam, stond vooraf vast dat RBC – NEC een loterij zou worden. Na negentig minuten vol noodgedwongen opportunistisch voetbal bleek dat de geluksfactor inderdaad de doorslag had gegeven. Na vijftig minuten kwam de Belg Tim Smolders onverwacht in balbezit omdat geen enkele NEC’er, geplaagd door de sneeuw, voor opruiming kon zorgen. Daarna was het letterlijk een koud kunstje voor de spits om de beslissende 1-0 binnen te schuiven. 
 
En dus liet NEC voor de zoveelste keer dit seizoen een gouden mogelijkheid liggen om voorgoed afstand te nemen van de gevarenzone. De formatie kreeg voldoende kansen om RBC de nekslag te geven, maar opnieuw werd het gebrek aan scorend vermogen de Nijmegenaren fataal. 
 
En ook ditmaal mocht vooral Andrzej Niedzielan zich die kritiek aantrekken. De Pools international was voortdurend dreigend, maar faalde in de afwerking. Eenmaal raakte Niedzielan de lat, tweemaal mikte hij onzuiver. Ook Edgar Barreto miste van dichtbij na een doorkopbal van Bart van den Eede. Het was na 46 minuten uiteindelijk aanvoerder Rob Wielaert die NEC naar 0-1 leek te glijden, maar het doelpunt werd vanwege buitenspel afgekeurd. 
 
“We hebben op een heel schlemielige manier verloren”, zo oordeelde NEC-coach Cees Lok na afloop. “Opnieuw hebben we te veel problemen gehad bij het benutten van onze kansen. Bij winst hadden we weer naar boven kunnen kijken. Nu zijn we afhankelijk van de uitslagen van andere ploegen. We zitten in een hele vervelende situatie.” 
 
Want ook Lok beseft dat NEC zo zoetjesaan afstevent op nacompetitie. Een gedachte die bij de Nijmeegse clubleiding direct het angstzweet laat uitbreken. Volgende week ontvangt NEC in De Goffert de aftredende landskampioen Ajax. En dat is ook al geen duel waarnaar het Nijmeegse kamp met overdreven optimisme uit zal kijken. 
 
RBC Roosendaal – NEC 1-0 (0-0).
52. Smolders 1-0. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 5000. Gele kaart: Loran (RBC), Wisgerhof, Niedzielan (NEC).
 
RBC: Friebel; Fortes Rodriguez, Molenaar, Loran en Fleur; De Lange, Smolders en Oliseh; Ikedia (60. Hammond), De Groot (81. Hesp) en Makhout (65. Guijt).

NEC: Gentenaar; Nalbantoglu, Wisgerhof, Pothuizen (61. Denneboom) en Leiwakabessy; Wielaert (88. Tininho), Barreto, Boutahar en Van der Doelen (84. Worm); Van den Eede en Niedzielan.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina