De Pers: NEC – FC Groningen

NEC en FC Groningen zorgen voor spektakel
VI.nl

Het was goed toeven in de Nijmeegse Goffert: het publiek kreeg maar liefst zeven treffers in een waar spektakelstuk geboden. Thuisploeg NEC na de negentig minuten aan de gelukkigste kan van de score: het versloeg FC Groningen met 4-3.
FC Groningen kende eerder dit seizoen een zeperd bij RKC Waalwijk, waar het binnen een vloek en een zucht met 3-0 achterkwam en een verloren wedstrijd speelde. In Nijmegen leken het daar ook op uit te draaien, want voor de Groningers er erg in hadden, leidde NEC met 2-0 door doelpunten van Edgar Barreto en Bart Van Den Eede.

De ploeg van Ron Jans toonde echter veerkracht, wat heet: na een uur voetballen bleken de rollen plotseling omgedraaid: treffers van Hugo, Stefano Seedorf en Sander van Gessel hadden FC Groningen plotseling aan de leiding gebracht: 2-3.

Uiteindelijk bleven de punten echter alsnog in Nijmegen, doordat nogmaals Van Den Eede en Andrzej Niedzielan voor NEC nogmaals met scherp schoten. Daarmee was de ploeg van Cees Lok het gelukkigst, want hoewel Barreto nog de lat raakte en Romano Denneboom alleen voor Roorda verscheen, trog ook Van Gessel in de slotfase nog het aluminium.

NEC alsnog naar zege op FC Groningen: 4-3
Nu.nl

NEC heeft zondag verder afstand genomen van mogelijke deelname aan de nacompetitie. In De Goffert werd FC Groningen met 4-3 geklopt.

In het enerverende en doelpuntrijke treffen gaf NEC voor rust een voorsprong van 2-0 (Barreto en Van den Eede) uit handen. Hugo en Seedorf brachten FC Groningen op gelijke hoogte. Na rust boog NEC een achterstand van 2-3 (Van Gessel) om in een overwinning van 4-3 (Van den Eede en Niedzielan).

FC verliest in doelpuntenfestijn bij NEC
FCGroningen.nl

FC Groningen heeft zondagmiddag in Nijmegen met 4-3 (2-2) verloren van NEC. Groningen kwam na een 2-0 achterstand via goals van Hugo, Seedorf en Van Gessel langszij bij NEC, maar kreeg in het laatste kwart van de wedstrijd nog twee treffers om de oren.

De drie bussen met FC Groningen-supporters hadden de stemming er in het uitvak goed in zitten. FC Groningen won vervolgens de toss, dus de de uitgangsvoorwaarden voor een aardige voetbalmiddag waren volop aanwezig. In een rommelige en slordige beginfase van FC Groningen kreeg NEC al na 14 seconden de eerste schotkans. Ook bij de vele corners en vrije trappen had de FC het vervolgens steeds moeilijk. Verder waren er nog de afstandsschoten van Tininho en Denneboom die geblokt werden door achtereenvolgens Matthijs en Sankoh. De groenwitte FC stelde er precies één schotkans tegenover. Een aanvalsopzet via Van Gessel en Seedorf mondde uit in een schot van Matthijs, dat rechts naast het doel vloog.

Vrije trap
Een overtreding van Matthijs op Denneboom, op een onhandige plaats vlak buiten het strafschopgebied, leverde NEC een aardig kans op om de score te openen. Zeker voor een club die Edgar Barreto in de gelederen heeft. De Zuid-Amerikaan krulde de bal dan ook keurig over de muur in de linkerbovenhoek. Ook na die fatale veertiende minuut bleef FC Groningen zichzelf keer op keer in de problemen brengen. Ook de 2-0 viel uit een vrije trap, al was het nu een ‘indirect’ gevaar van één van de vele koppers voor het doel van Bas Roorda. Niedzielan krulde de bal kundig op de kop van Bart van den Eede. De vrij staande Belg kon zo in de 24e minuut de 2-0 binnenkoppen. Zeven minuten later was een nieuwe vrije trap van Niedzielan gevaarlijk, maar kopte oud-FC’er Ebbinge van dichtbij over.

Comeback
Dat FC Groningen vervolgens nog voor de pauze op gelijke hoogte zou komen, was op dat moment zeer onwaarschijnlijk. De FC had nog geen enkele uitgespeelde kans gecreëerd en het schot van Matthijs was het enige gevaar tot dan toe. In de 33e minuut bleef Leiwakabassy geblesseerd bij de zijlijn liggen, na een botsing met Buijs. De rechtsback vond het niet nodig de bal uit te schieten, speelde Matthijs is, die op zijn beurt Hugo voor het het doel vond. De Braziliaan scoorde van dichtbij de tweede Zuid-Amerikaanse goal van de middag: 2-1. Er volgde een blessurebehandeling voor Leiwakabessy en daarmee kon een waterpauze worden ingelast vanwege het dorstigmakende weer.

Kaart
Sankoh kreeg een gele kaart na een overtreding op Denneboom, waarna een aanvaring tussen Buijs en Van den Eede opnieuw negatieve reacties van het publiek van het publiek uitlokte. FC Groningen bood NEC de volgende kans in een aanval waarbij zowel Buijs als Van der Linden over de bal heen trapten de Denneboom gevaarlijk kon worden. Een te laat ingezette tackle van Krstev op Van der Doelen leverde de Macedoniër een gele kaart en een schorsing op. Zowel Buijs en Krstev werden nu uitgefloten aan de rechterkant bij FC Groningen. In de ene minuut extra tijd wist FC Groningen de gelijkmaker te produceren. Een prachtig uitgespeelde aanval via Nevland en Hugo werd uiteindelijk van een meter voor het doel ingeschoten door Seedorf, maar niet voordat hij de bal nog een keer had ‘hooggehouden’: 2-2.

Voorsprong
Een indirecte vrije trap na tien minuten in de tweede helft was het eerste opmerkelijke moment na de pauze. Tininho legde breed op Barreto, die Roorda dwong om een corner toe te slaan bij zijn save. In de 61e minuut kwam FC Groningen op voorsprong. Van der Linden gaf een pass over de hele naar Krstev, die op zijn beurt een voorzet wilde geven. De bal van Krstev was echter een afzwaaier zodat Van der Linden opnieuw in balbezit kwam. Van Gessel stond voor het doel ideaal klaar om de voorzet van Van der Linden binnen te koppen: 2-3. En zo was het scoreverloop identiek aan dat van de vorige confrontatie in Nijmegen.

Gevaar
Kiran Bechan verving meteen erna Stefano Seedorf en was daarmee de eerste invaller van de wedstrijd. Een kopbal van Van den Eede in de 68e minuut was het volgende ‘luchtgevaar’ van de Nijmegenaren, die een minuut later door de lucht tot een treffer wisten te komen. Denneboom kopte een bal hoog door en via het hoofd van Van den Eede stuitte de bal via de rechterkant van de paal binnen: 3-3 en de tweede goal van de Belg. Twee minuten later maakte Kruiswijk een overtreding op Van den Eede, opnieuw net buiten de ‘zestien’. Opnieuw nam Barreto plaats achter de bal om vervolgens een schot op de rechterkruising te produceren.

Doortocht
Met Drent bij Groningen in de ploeg om toch nog iets te forceren, was het de thuisploeg die toch was gesterkt door de eigen gelijkmaker. Niedzielan kreeg tien minuten voor het einde van de wedstrijd vrije doortocht bij een hoge bal van achteruit de defensie. De Pool kon oog in oog met Roorda naar links uitwijken en schoof de bal binnen bij de eerste paal: 4-3. Brian Pinas kwam vervolgens in de ploeg voor Sankoh, om nog te pogen een gelijkmaker af te dwingen.

Lat
En de FC was nog één keer heel dichtbij die gelijkmaker. Paul Matthijs gaf een bal op Van Gessel die verwoestend uithaalde, maar de bal via de onderkant van de lat vlak voor de doellijn zag terugstuiten in het veld. Het was de laatste kans die Groningen kreeg. NEC was nog een aantal keren gevaarlijk. Daaronder was een ‘assist’ van Matthijs, die Denneboom vrije doorgang richting het doel van Roorda opleverde. De FC-goalie bleef de bal echter goed volgen en wist een treffer te voorkomen. In de twee minuten extra tijd maakte NEC-trainer Cees Lok nog even van de mogelijkheid gebruik om twee invallers in de ploeg te brengen. In de score kwam geen verandering meer. Komende zaterdag speelt FC Groningen thuis tegen RBC Roosendaal, dat vanmiddag van hekkensluiter FC Den Bosch verloor.