Brandeisen aan LUX en Goffert

Veiligheidseisen van de brandweer stellen het Goffertstadion en theater LUX voor grote problemen. Om aan de eisen te kunnen voldoen, moet LUX flink verbouwen en moet het stadion onder meer snoeien in het aantal bezoekers dat plaats mag nemen op de Gaanderij, de tribune van de sponsoren.


Bronnen melden dat met alle voorgeschreven aanpassingen grote sommen geld gemoeid zijn. Alleen al bij LUX zou het om ‘écht veel meer’ dan enkele tonnen gaan.


LUX moet van de brandweer onder meer filmzaal 2 sluiten, meldt het bestuur. Verder mogen er in het café van het arthouse eigenlijk niet meer 75 mensen tegelijk zijn, en mag beneden in de kelder in de theaterzaal maar een hondertal mensen tegelijk aanwezig zijn. Met name de aanpassing van die zaal om grote bezoekersaantallen te mogen herbergen, brengt dure verbouwingen met zich mee.


Veel maatregelen die in het Goffertstadion en LUX nodig zijn, zijn relatief eenvoudig. Dan gaat het om het andersom laten draaien van deuren en het ophangen van bordjes die de weg wijzen naar vluchtroutes. Gevreesd wordt echter dat er ook grotere bouwkundige ingrepen nodig zijn, die flink in de papieren gaan lopen.


De beperking van het toegestane aantal mensen dat in bepaalde ruimtes mag zijn, heeft ook al enorme consequenties. Zo zou het bij de Gaanderij gaan om honderdvijftig tot tweehonderd man die er minder in mogen dan nu. Omdat het in de meeste gevallen gaat om sponsoren, zou dat als effect kunnen hebben dat geldschieters van NEC gaan afhaken omdat er geen plek in het stadion meer voor hen is.


Wethouder Paul Depla zegt, geconfronteerd met vragen over de kwestie, dat de brandweer gevraagd is om extra informatie. “Als er nieuwe inzichten ontstaan bij de brandweer, willen we graag van de hoed en de rand weten voor we maatregelen gaan treffen.”


Zo wil hij weten hoe het kan dat de gebouwen die nog maar een paar jaar oud zijn nu al niet meer aan de veiligheidseisen voldoen.


Depla benadrukt dat daarbij niet meespeelt dat de gemeente zelf opdraait voor eventuele kosten die aanpassingen aan de gebouwen met zich meebrengen. “Als het om veiligheid gaat, moet je geen risico’s nemen.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.