NEC snakt naar einde rampseizoen

De NEC – fans dachten dit seizoen hun portie ergerniswekkend voetbal achter de rug te hebben. Gisteren bleek het toch nog erger te kunnen. Met een 4 – 0 verlies tegen Roda JC kwamen de Nijmegenaren bijzonder goed weg.


In de aanloop naar Roda – NEC was het Nijmeegse zelfvertrouwen groot. De NEC-spelers waren vastberaden de grenzeloze agressie van een week eerder tegen Willem II te kopiëren. De steun van de eigen achterban was met bloed, zweet en tranen terugverdiend. Dat moest zo blijven.

Een nadeel van goede voornemens is dat er in de praktijk meestal weinig van terecht komt. In Nijmegen is dat niet anders. Roda JC – NEC, het duel tussen de Nederlandse Intertoto-deelnemers van komende zomer, was van een bedroevend niveau. Roda was oppermachtig terwijl ook de Limburgers pas later in de wedstrijden werkelijk konden boeien. Om over NEC nog maar te zwijgen. Zoals zo vaak in de historie had de Nijmeegse ploeg zich beter de verre reis naar het zuiden kunnen besparen. Zonder enige beleving, zonder een greintje geloof in eigen kunnen, zonder durf, maar mét een organisatorische chaos en een overdosis kansloze lange ballen richting het spitsenduo werd Roda bestreden. Al benaderde de term ‘tegemoet getreden’ de waarheid aanmerkelijk beter.

“Hier begrijp ik dus helemaal niks van”, zei trainer Johan Neeskens na afloop. “We waren miserabel slecht. Er was maar één speler (Pascal Heije, red) die durfde te voetballen, de rest niet. Je kunt wel zeggen dat we door blessures veel kwaliteit misten, maar dat mag geen excuus zijn voor de wijze waarop wij mee hebben gewerkt aan een mooie avond voor Roda. Dit seizoen kan maar beter zo snel mogelijk afgelopen zijn.” De coach valt inmiddels in herhaling. Neeskens’ onbegrip viel dit seizoen al zo vaak op te tekenen. Voor hun trainer gaan de NEC’ers blijkbaar niet meer door het vuur. Voor elkaar evenmin. En dat is een bijzonder zorgelijke constatering voor een club die komend seizoen weer wil aanklampen bij de vaderlandse subtop. Alle praatsessies ten spijt vervielen de Nijmeegse spelers gisteren toch weer collectief in een aloude staat van gelatenheid. Vooral in de tweede helft werd NEC volledig weggespeeld. Toch viel de eerste Nijmeegse overtreding na rust, veelzeggend genoeg, pas in de zeventigste minuut helft op te tekenen.

Wil de Nijmegen Eendracht Combinatie komend seizoen onder deze trainer werkelijk weer een serieus woordje meespreken in de eredivisie – de ultieme wens van de clubleiding – dan zal NEC razendsnel moeten investeren in spelers die de passie preken. Voor externe geldschieters zijn raspaardjes als Andrzej Niedzielan en Edgar Barreto uitermate interessant, maar wat NEC komend seizoen werkelijk kan genezen is het toedienen van een stevige injectie strijdlust.

Tegen Roda bleek opnieuw dat NEC kampt met een extreem tekort aan mannen die mentaal sterk zijn en zich onvoorwaardelijk inzetten. Dat het Nijmeegse publiek zich de voorbije tijd vaak tegen de eigen spelers keerde, is logisch te verklaren. In Nijmegen worden ‘bikkels’ van oudsher nu eenmaal bovengemiddeld gewaardeerd. In de huidige selectie is dat type speler bijna uitgestorven.

En dus kon Roda kinderlijk gisteren kindelijk eenvoudig uitlopen naar een 4-0 overwinning. De kansenverhouding vertelde het complete verhaal van een eenzijde duel: zeventien voor de Limburgers, vijf voor NEC. Vooral van de ongrijpbare Arouna Kone zullen de NEC-verdedigers afgelopen nacht nog wel een aantal keer bezweet wakker zijn geschrokken. De Ivoriaan mocht in alle vrijheid onophoudelijk zijn meesterschap tonen.

Toch was hij niet de meest trefzekere Roda-speler. Dat werd RKC-huurling Iwan Redan die zowel voor als na rust raak schoot. Tussendoor tekenden Pedrag Filipovic – rake knal van afstand – en Kone – die NEC’er Ebbinge te kijk zette respectievelijk voor 2-0 en 3-0.

In de 74ste minuut zag scheidsrechter Vink een overtreding in een valpartij van NEC’er Youssouf Hersi. Rob Wielaert kreeg een buitenkans vanaf de strafschopstip de score alsnog een wat draaglijker aanblik te geven. Maar geheel in de stijl van een rampzalige avond, raakte de aanvoerder de lat.

Roda JC NEC 4-0 (1-0).

31. Redan 1-0, 53. Filipovic 2-0, 54. Kone 3-0, 87. Redan 4-0. Scheidsrechter: Vink. Gele kaart: Brouwers en Van Hoogdalem (Roda JC), Tumba en Ax (NEC). Toeschouwers:12.255. Bijzonderheid: 75. Wielaert (NEC) mist strafschop.

Roda JC: Kujovic; Senden, Brouwers, Luijpers (66. Van Hoogdalem) en Filipovic (83. Vandenbroeck); Sonko (77. Elberkani), Van Dijk, Vicelich en Van Dessel; Kone en Redan.

NEC: Gentenaar; Wisgerhof, Wielaert en Ebbinge. (77.Otten); Schuurman, Heije, Simr (84. De Freitas) en Van der Doelen; Hersi, Tumba en Ax (66. Demouge).


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan