De Pers: Roda JC-NEC

VI.nl
Roda JC heeft van NEC niets te duchten

Met Arouna Kone in de rol van uitblinker, had Roda JC vrijdagavond geen kind aan NEC, dat met minimale inspanningen dacht iets weg te kunnen halen uit Kerkrade. Door de afgetekende zege (4-0) spoelden de Limburgers de kater van een week eerder wat weg.

Toen immers verloor de ploeg van trainer Wiljan Vloet in hetzelfde Parkstad Limburg Stadion van SC Heerenveen, door een late treffer van Mika Väyrynen, waardoor het de directe uitzicht op Europees voetbal verloor. NEC probeerde het vrijdag op dezelfde wijze als de Friezen (op de counter), maar kwam eenvoudig kwaliteit tekort om op enig succes te mogen hopen.

Het gevolg was dat er in Kerkrade maar één ploeg was die voetbalde, en dat was Roda JC. De thuisploeg kreeg via Ivan Vicelich, Arouna Kone en Iwan Redan ook wel wat kleine kansjes, maar het Limburgse publiek moest tot de 31ste minuut wachten eer het kon juichen. Iwan Redan rondde een voorzet van uitblinker Kone fraai af, 1-0.

Nadat Kone nog voor de pauze keihard op de onderkant van de lat had geschoten, maakte Roda onmiddellijk na de pauze korte metten met de Nijmegenaren. Eerst knalde Predrag Filipovic na een afgeslagen corner ongenadig hard in de bovenhoek (2-0), waarna Kone, die twee NEC-verdedigers afblufte, nog in dezelfde 54ste minuut de marge op drie bracht.

En NEC? Dat kon daar alleen via Jarda Simr (schot op de paal) en Robbie Wielaert (strafschop op de lat) iets tegenover stellen. Zelfs een eretreffer was de ploeg van trainer Johan Neekens dus niet gegund. Sterker: in de slotfase profiteerde nogmaals Iwan Redan van een falende Nijmeegse buitenspelval: 4-0.


De Gelderlander
NEC snakt naar einde rampseizoen

De NEC-fans dachten dit seizoen hun portie ergerniswekkend voetbal achter de rug te hebben. Gisteren bleek het toch nog erger te kunnen. Met een 4-0 verlies tegen Roda JC kwamen de Nijmegenaren bijzonder goed weg.
In de aanloop naar Roda – NEC was het Nijmeegse zelfvertrouwen groot. De NEC-spelers waren vastberaden de grenzeloze agressie van een week eerder tegen Willem II te kopiëren. De steun van de eigen achterban was met bloed, zweet en tranen terugverdiend. Dat moest zo blijven.

Een nadeel van goede voornemens is dat er in de praktijk meestal weinig van terecht komt. In Nijmegen is dat niet anders. Roda JC – NEC, het duel tussen de Nederlandse Intertoto-deelnemers van komende zomer, was van een bedroevend niveau. Roda was oppermachtig terwijl ook de Limburgers pas later in de wedstrijden werkelijk konden boeien. Om over NEC nog maar te zwijgen. Zoals zo vaak in de historie had de Nijmeegse ploeg zich beter de verre reis naar het zuiden kunnen besparen. Zonder enige beleving, zonder een greintje geloof in eigen kunnen, zonder durf, maar mét een organisatorische chaos en een overdosis kansloze lange ballen richting het spitsenduo werd Roda bestreden. Al benaderde de term ’tegemoet getreden’ de waarheid aanmerkelijk beter.

“Hier begrijp ik dus helemaal niks van”, zei trainer Johan Neeskens na afloop. “We waren miserabel slecht. Er was maar één speler (Pascal Heije, red) die durfde te voetballen, de rest niet. Je kunt wel zeggen dat we door blessures veel kwaliteit misten, maar dat mag geen excuus zijn voor de wijze waarop wij mee hebben gewerkt aan een mooie avond voor Roda. Dit seizoen kan maar beter zo snel mogelijk afgelopen zijn.” De coach valt inmiddels in herhaling. Neeskens’ onbegrip viel dit seizoen al zo vaak op te tekenen. Voor hun trainer gaan de NEC’ers blijkbaar niet meer door het vuur. Voor elkaar evenmin. En dat is een bijzonder zorgelijke constatering voor een club die komend seizoen weer wil aanklampen bij de vaderlandse subtop. Alle praatsessies ten spijt vervielen de Nijmeegse spelers gisteren toch weer collectief in een aloude staat van gelatenheid. Vooral in de tweede helft werd NEC volledig weggespeeld. Toch viel de eerste Nijmeegse overtreding na rust, veelzeggend genoeg, pas in de zeventigste minuut helft op te tekenen.

Wil de Nijmegen Eendracht Combinatie komend seizoen onder deze trainer werkelijk weer een serieus woordje meespreken in de eredivisie – de ultieme wens van de clubleiding – dan zal NEC razendsnel moeten investeren in spelers die de passie preken. Voor externe geldschieters zijn raspaardjes als Andrzej Niedzielan en Edgar Barreto uitermate interessant, maar wat NEC komend seizoen werkelijk kan genezen is het toedienen van een stevige injectie strijdlust.

Tegen Roda bleek opnieuw dat NEC kampt met een extreem tekort aan mannen die mentaal sterk zijn en zich onvoorwaardelijk inzetten. Dat het Nijmeegse publiek zich de voorbije tijd vaak tegen de eigen spelers keerde, is logisch te verklaren. In Nijmegen worden ‘bikkels’ van oudsher nu eenmaal bovengemiddeld gewaardeerd. In de huidige selectie is dat type speler bijna uitgestorven.

En dus kon Roda kinderlijk gisteren kindelijk eenvoudig uitlopen naar een 4-0 overwinning. De kansenverhouding vertelde het complete verhaal van een eenzijde duel: zeventien voor de Limburgers, vijf voor NEC. Vooral van de ongrijpbare Arouna Kone zullen de NEC-verdedigers afgelopen nacht nog wel een aantal keer bezweet wakker zijn geschrokken. De Ivoriaan mocht in alle vrijheid onophoudelijk zijn meesterschap tonen.

Toch was hij niet de meest trefzekere Roda-speler. Dat werd RKC-huurling Iwan Redan die zowel voor als na rust raak schoot. Tussendoor tekenden Pedrag Filipovic – rake knal van afstand – en Kone – die NEC’er Ebbinge te kijk zette respectievelijk voor 2-0 en 3-0.

In de 74ste minuut zag scheidsrechter Vink een overtreding in een valpartij van NEC’er Youssouf Hersi. Rob Wielaert kreeg een buitenkans vanaf de strafschopstip de score alsnog een wat draaglijker aanblik te geven. Maar geheel in de stijl van een rampzalige avond, raakte de aanvoerder de lat.


Voetbal.nl
Roda haalt uit tegen NEC

In de twaalf voorgaande edities van Roda JC – NEC konden de Nijmegenaren niet winnen en ook vrijdagavond lukte het de ploeg van Johan Neeskens niet te breken met die traditie. Roda kwam zelfs geen moment in de problemen. De 1-0 ruststand was nog draaglijk voor de bezoekers, maar na 90 minuten stond er een ontluisterende 4-0 eindstand op het bord.

NEC mocht tot de 31ste minuut hopen op een goed resultaat in Kerkrade. Toen schoot Redan namelijk de 1-0 tegen de touwen en was het verzet van de Nijmegenaren eigenlijk al gebroken. In het tweede bedrijf kwam NEC, dat de vorige twee duels verloor met 5-2 en 4-0, er gewoonweg niet meer aan te pas. Roda kreeg veel ruimte en Predrag Filipovic maakte daar gretig gebruik van. De Servische verdediger zette Roda in de 53ste minuut met een schitterend afstandsschot op 2-0. Arouna Koné maakte er twee minuten later met een hard schot 3-0 van en drie minuten voor tijd bepaalde Redan met een bekeken schuiver de 4-0 eindstand. Roda stijgt door de zege naar de voorlopige zesde plaats op de ranglijst. NEC blijft dertiende, maar kan zondag gepasseerd worden door FC Groningen. De noorderlingen moeten dan wel minstens een punt pakken tegen PSV.


NOS Sport
Roda JC zet NEC opzij

Roda JC heeft een eenvoudige zege op NEC geboekt. De ploeg uit Kerkrade was thuis in een aardig duel met 4-0 te sterk. Het team van Wiljan Vloet domineerde de volle negentig minuten en liet NEC vrijwel kansloos.

Nadat Redan al vroeg in de wedstrijd de paal had geraakt, was hij even later wel trefzeker. Op een schot van Kone op de lat na, viel er voor rust verder weinig te genieten.

In de tweede helft drukte Roda het overwicht beter uit in kansen en treffers. Zo raakte Vicelich de paal en zorgden Filipovic (een schitterende poeier van ruim twintig meter in de kruising), Kone en wederom Redan voor de goals. De enige kansen die NEC kreeg waren voor Simr en Wielaert, maar het houtwerk stond succes in de weg. Simr raakte de paal en Wielaert schoot een strafschop (van Hoogdalem trok Hersi neer) op de lat.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan