NEC duwt sores even opzij

Vooraf was de vraag: waar kan binnenkort zomaar de pleuris uitbreken? Bij NEC of RBC? Na 94 minuten bekervoetbal was gisteren duidelijk dat voorlopig vooral in Roosendaal clubbestuurders slecht zullen slapen. NEC-RBC 4-0.


Onder het regime van Johan Neeskens waren er de voorbije viereneenhalf seizoen enkele momenten waarop NEC regelrecht op een sportieve crisis leek af te stevenen. Maar elke keer als de nood werkelijk groot leek te worden, slaagde de club erin alle criticasters de mond te snoeren voordat die werkelijk hun mond hadden opengetrokken. Zo ook gisteravond. Na drie verdiende competitienederlagen op rij begon het gemor op De Goffert snel in volume aan te zwellen, maar dankzij een opmerkelijk overtuigende 4-0 bekerwinst op tien RBC’ers zullen de Nijmeegse spelers, supporters en beleidsmakers zondag weer een stuk optimistischer richting Groningen afreizen.

Met 4-0 kwam RBC Roosendaal er in De Goffert nog genadig vanaf. En in plaats van Johan Neeskens is het de komende dagen RBC-coach Jan van Dijk die zal moeten proberen de gemoederen binnen zijn club rustig te houden. Natuurlijk mocht Van Dijk na afloop als verzachtende omstandigheid aanvoeren dat zijn ploeg al binnen het kwartier Sydney Lammens met rood zag vertrekken. Toch zal de machteloosheid waarmee de tien overgebleven RBC’ers vervolgens tegenstand boden de coach grote zorgen baren. Het was werkelijk onthutsend om te zien welke zeeën aan ruimte NEC kreeg van RBC dat wel al na 23 seconden snelheidsduivel Ikedia op Gentenaar had zien afstevenen. De Nijmeegse doelman bracht, samen met de risicovol inglijdende Ebbinge, redding. Daarna was het vooral eenrichtingsverkeer op De Goffert. Al na tien minuten verdween Ikedia geblesseerd naar de kant. Nauwelijks een minuut later kopte Patrick Pothuizen een corner binnen. Na amper een kwartier kon Lammens inrukken nadat hij in het strafschopgebied de zeer actieve maar weinig doeltreffende Andrzej Niedzielan neerhaalde. Rob Wielaert schoot de pingel binnen. Het duel was gelopen.

Een voorname meevaller voor NEC was gisteravond dat de man die op De Goffert moet uitgroeien tot het creatieve brein van de ploeg, Saïd Boutahar, na een aantal minder weken zijn klasse weer regelmatig toonde. Met als hoogtepunt de 34ste minuut waarin de spelverdeler – heerlijk combinerend – tot driemaal toe aan de basis stond van Dennebooms 3-0. Na rust bepaalde diezelfde Denneboom de eindstand op 4-0.

Ondanks die overtuigende cijfers werd tegen RBC ook duidelijk dat NEC sportief nog zeker niet helemaal boven Jan is. Zo erkende ook Johan Neeskens na afloop. “Je zag het voor rust al aankomen. We begonnen tegen tien man veel te onrustig te voetballen. In de rust heb ik nog tegen de jongens gezegd: ‘Zorg dat je het publiek blijft vermaken’. Maar dat is ons in de tweede helft veel te weinig gelukt. We hebben na rust slechts eenmaal gescoord. Dat is gewoon niet goed genoeg. Maar we hebben gewonnen en zijn een ronde verder in het bekertoernooi. Dat resultaat is voor ons belangrijk.”

Het bekertoernooi is dit seizoen op De Goffert inderdaad tot een van de hoofddoelen gepromoveerd. Ook al omdat het nu eenmaal de kortste route is naar Europees voetbal. Op de dag af een jaar geleden reisde NEC trots af naar Polen voor het eerste UEFA Cup-duel sinds twintig jaar. Sinds die mooie dagen wil de Nijmeegse club niet meer met de trap maar af en toe ook met de lift omhoog. Bij NEC is momenteel alles erop gericht om niet meer op het niveau van de middenmoot te blijven steken. En dus blijft een overwinning, komende zondag tegen zorgenkindje Groningen, van groot belang.

Opstelling: Gentenaar, Wielaert, Pothuizen, Ebbinge, Valencia; Heije, Van der Doelen, Boutahar (45. Leiwakabessy), Tininho (60. Simr) ; Denneboom en Niedzielan (46. Prent)

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan