De Pers: Sparta-NEC

VI.nl
Held Kooiman helpt Sparta naar halve finale

Sparta Rotterdam heeft opnieuw voor een stunt gezorgd in de Amstel Cup. Dankzij de vertrekkende held Frank Kooiman wonnen de Rotterdammers na 120 doelpuntloze minuten en negen strafschoppen van NEC en plaatste de ploeg van Mike Snoei zich voor de halve finale.
Sparta en NEC deden op Het Kasteel niet veel voor elkaar onder. Eredivisionist NEC was de ploeg die meer balbezit had, vaker op de vijandige helft te vinden was en de betere kansen kreeg. Eerstedivisionist Sparta bleef door zijn fysieke kracht achterin overeind en zorgde met een aantal counters zelf ook regelmatig voor gevaar.

Beide doelmannen bleken bovendien in goede doen. In de eerste minuut moesten Frank Kooiman en Dennis Gentenaar al in actie komen. Sparta-keeper Kooiman redde op een inzet van Youssouf Hersi en collega Gentenaar deed hetzelfde toen Kiran Bechan uithaalde. In het vervolg van de eerste helft golfde het spel op en neer, met NEC als de iets betere ploeg.

Na rust zakte het spelpeil drastisch. NEC domineerde wel maar creëerde vrijwel niets doordat het de flanken niet gebruikte. Sparta deed dat iets beter maar kon evenmin veel uitrichten voor het doel van NEC. Dat het na negentig minuten plus wat blessuretijd 0-0 bleef, was dan ook geen verrassing.

In twee keer een kwartier verlenging slaagden Sparta en NEC ook niet om te scoren. Sparta was er wel het dichtste bij, maar vermoeidheid en Gentenaar voorkwamen een goal.

In de strafschoppenserie eisten de goalies opnieuw de hoofdrol op. Gentenaar stopte er één, die van Davey De Fauw. Kooiman was bij maar liefst drie penalty’s (Resit Schuurman, Fabian de Freitas en Rob Wielaert) de baas en bezorgde Sparta daarmee een plaats in de halve finale van de Amstel Cup.

Voetbal.nl
Kooiman held voor Sparta

Een nieuwe kledingsponsor, een nieuwe hoofdsponsor en de halve finales van de Amstel Cup. Het was een prachtige dag voor Sparta. De Kasteelheren versloegen in de kwartfinales van de Amstel Cup NEC na het nemen van strafschoppen (0-0). De vertrekkende doelman Frank Kooiman groeide uit tot de held van de avond. Hij stopte drie penalty’s: 3-2.

Kooiman was gedurende de negentig reguliere minuten al van grote waarde voor de Rotterdamse roodwitten. De keeper, die aan het einde van het seizoen vertrekt bij Sparta, verrichtte prima reddingen en hield de thuisploeg daarmee op de been tegen de Eredivisionist uit Nijmegen. Zijn collega aan de andere kant Dennis Gentenaar, nam in de verlenging de fakkel dertig minuten lang over van Kooiman. De goalie van NEC bezweek niet voor de druk van Sparta en hield met fantastische saves zijn doel schoon. De thuisploeg had via Riga Mustapha en Dennis de Nooijer het duel al meerdere keren kunnen beslissen, maar Gentenaar trok als een magneet alle ballen naar zich toe.

In de strafschoppenserie moest Gentenaar echter weer zijn meerdere erkennen in Kooiman, die op zijn eigen veld niet wenste onder te doen voor zijn collega-doelman. Jarda Simr schoot de eerste penalty raak (0-1), net als Evgeny Levchenko van Sparta (1-1). Daarna pareerde Kooiman de inzet van Resit Schuurman (X, 1-1). Davy De Fauw van Sparta vond vervolgens Gentenaar op zijn weg (X, 1-1). De ruim zevenduizend toeschouwers op Het Kasteel zagen daarna Kooiman weer in actie tegen Fabian de Freitas (X, 1-1), waarna Ricky van den Bergh raak schoot (2-1). Pascal Heije miste vervolgens niet voor NEC (2-2) en Danny Schenkel trof doel namens Sparta (3-2). De beslissende redding van Kooiman op de penalty van Rob Wielaert (X, 3-2) zorgde tenslotte voor een vreugde-explosie bij Sparta.

Omroep Gelderland
NEC uit Amstel Cup na strafschoppen

NEC is uitgeschakeld in de Amstel Cup. Sparta bleek sterker dan verwacht en hoewel NEC lang stand hield, moest de ploeg na penalties passen. Schuurman, De Freitas en Wielaert misten. Sparta won met 3-2.

De eerste helft was voor NEC. De ploeg van Johan Neeskens had genoeg kansen omop voorsprong te komen maar de doelman van Sparta, Frank Kooiman, behoedde zijn ploeg voor een vroege achterstand. Na rust waren de ploegen beter in evenwicht en de beste kansen dienden zich zowaar aan voor de thuisploeg. Ookaan NEC-zijde vervulde de keeper (Dennis Gentenaar) echter een hoofdrol.

Door de 0-0 eindstand kwam het aan op een verlenging. Deze extra speeltijd was aantrekkelijker dan de reguliere negentig minuten, maar NEC kon eigenlijk geen moment echt overtuigen. In de tweede helft van de verlenging werd Sparta sterker en sterker. NEC kreeg nog wel een enorme kans via De Freitas. Toch mochten de Nijmegenaren niet klagen aangezien ook De Nooijer en Riga de 1-0 op de schoen hadden.

Tijdens de strafschoppenserie bleek de Rotterdamse eerste divisieclub het koelbloedigst. Schuurman, De Freitas en Wielaert misten, waardoor Sparta als eerste club bij de laatste vier zit.