NEC sneuvelt na strafschoppen in de Amstel Cup

Sparta-NEC (0-0) 0-0
Strafschoppenserie: 0-1 Jarda Simr, 1-1 Yevgeni Levchenko, Resit Schuurman mist, Davy de Fauw mist, Fabian de Freitas mist, 2-1 Ricky van den Bergh, 2-2 Pascal Heije, 3-2 Danny Schenkel, Rob Wielaert mist

 Ruud Bossen
  7.125 (1200 NEC-supporters)
 De Nooijer (Sparta)

Sparta
Frank Kooiman, Davy de Fauw, Danny Schenkel, Frank Broers (45′ Edwin v.Bueren), David Nascimento, MennoWillems, Kiran Bechan (105′ v.d.Berg), Evgeny Levchenko, Dennis de Nooijer, David Mendes da Silva, Elbekay Bouchiba (45′ Riga Mustapha)

NEC
Dennis Gentenaar; Pascal Heije, Rob Wielaert, Arjan Ebbinge, Jeffrey Leiwakabessy; Resit Schuurman, Björn van der Doelen, Youssouf Hersi (116′ Dejan Govedarica), Jarda Simr; Frank Demouge (79′ Fabian de Freitas), Andrzej Niedzielan (99′ Patrick Ax)Sparta is uitgegroeid tot de reuzendoder in de Amstel Cup. Na de verrassende zege tegen RBC Roosendaal stuntte de Rotterdamse eerstedivisionist dinsdagavond op het Kasteel opnieuw tegen NEC, goed voor een plaats in de halve finale van de beker. In de bloedstollende wedstrijd (0-0, ook na verlenging) was Sparta koelbloediger in de strafschoppenserie: 3-2. Sparta-doelman Kooiman was de held, hij stopte er drie.


In de aanloop naar het bekerduel stond Dennis de Nooijer volop in de belangstelling. Hij maakte in de winterstop de overstap van NEC naar Sparta, omdat hij door de komst van de Poolse spits Niedzielan geen perspectief meer zag in Nijmegen. De terugkeer van de oer-Spartaan naar het Kasteel was op zich geen probleem, zijn meespelen in de kwartfinale van de Amstel Cup was dat aanvankelijk wel. Toen NEC zijn eis liet vallen dat De Nooijer dan aan de kant moest blijven en de komst van Niedzielan rond kwam, was de overgang snel geregeld. De Zeeuw deed er tegen NEC alles aan om voor een bekerstunt te zorgen. Sparta-trainer Snoei sprak na afloop van een fantastische
overwinning. ,,Naarmate de wedstrijd vorderde, speelden we steeds beter. Vooral conditioneel zijn we ijzersterk. Maar we moeten nu wel normaal blijven doen, al doet dit heel Sparta goed. We zijn wel op de goede weg.”De eerste helft in Rotterdam was vooral spannend. Kansen waren er aan beide kanten, maar NEC had via Hersi, Van der Doelen (lat) en Simr wel de beste mogelijkheden. ,,De eerst helft was goed, toen had NEC moeten scoren. Daarna kwam Sparta steeds beter in de wedstrijd, we vergaten te voetballen. Ach, en strafschoppen. Dat blijft een loterij”, aldus een teleurgestelde NEC-coach Neeskens. Ook na rust was de amusementswaarde hoog door veel hachelijke situaties voor beide doelen. Van krachtsverschil was geen sprake. De onrust bij NEC nam in de slotfase met de minuut toe, omdat de ploeg er maar niet in slaagde Sparta onder druk te zetten. In de slotminuten had Sparta zefs nog kansen om de verlenging te voorkomen.Die werd een ware thriller, met in het tweede deel van de verlenging de beste kansen voor Sparta. NEC bleef met geluk overeind, maar Sparta won uiteindelijk verdiend vanaf elf meter. De traditierijke club zet met de nieuwe hoofdsponsor Graydon nu alles op een terugkeer naar de hoogste afdeling. In de strijd om het kampioenschap zijn de komende duels tegen De Graafschap en FC Den Bosch sportief en financieel eigenlijk belangrijker dan een plaats in de halve eindstrijd van de beker.


Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.