De Pers: NEC – AZ

Voetbalonline.nl
AZ weer op drie na 0-2 bij NEC

AZ is dit seizoen net een taaie bokser. De ploeg doet het geweldig, tot het enkele stevige klappen moet incasseren en neer lijkt te gaan. Steeds richt het Noord-Hollandse gezelschap zich echter op en blijft strijden om de prijzen. Nu boekte de brigade van Co een overwinning op NEC, waarmee het Feyenoord in ieder geval voor een dag weer voorbij is. Bovendien is AZ nummer twee PSV tot op vijf punten genaderd. NEC aan de andere kant kan nog niet helemaal gerust zijn op hetontlopen van de nacompetitie, zeker niet als aartsrivaal Vitesse morgen onverhoopt punten mocht pakken bij Ajax. De overwinning van AZ was verdiend. De Alkmaarders waren domweg beter dan de ploeg van Johan Neeskens. Na een abominabele eerste helft van beide kanten, leidden de bezoekers door een treffer op slag van rust van Nelisse. Opdam verdubbelde de marge in de 64ste minuut (0-2), waarmee de buit voor Co & co binnen was.

VI.nl
AZ simpel overeind bij onmachtig NEC

AZ bleek veel te sterk voor NEC. De Alkmaarse ploeg mocht dan zijn twee topscorers missen, op bezoek in Nijmegen kwam het elftal van coach Co Adriaanse niet in problemen.
AZ trad zonder clubtopscorer Ali Elkhattabi en vice-topschutter Kenneth Perez aan in De Goffert. Elkhattabi was ziek, Perez geschorst En omdat Stijn Huysegems deze week eveneens ziek was geweest, begon de Belg op de bank. Reden voor Adriaanse om met drie in plaats van vier aanvallers aan het duel te beginnen.

Zijn tegenstrever Johan Neeskens moest onder meer Jarda Simr, Youssouf Hersi, Edgar Barreto, Jeffrey Leiwakebessy, Frank Demouge en Zico Tumba missen.

AZ-Alkmaar.nl
AZ boekt nuttige overwinning op NEC, 0-2
AZ heeft een vrij eenvoudige zege op NEC geboekt, 0-2. Waar op voorhand een zeer moeilijke wedstrijd verwacht werd, bleek AZ NEC makkelijk aan de kant te kunnen zetten. In een teleurstellende partij voetbal bleek het plichtmatige NEC nauwelijks weerstand te bieden aan de Alkmaarders. Dit leverde AZ kostbare punten op in de race om Europees voetbal en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor Co Adriaanse en zijn spelers.

Heel veel woorden moeten er maar niet vuil gemaakt worden aan de eerste helft van NEC ? AZ, want het niveau was bedenkelijk. In de winderige en regenachtige Goffert leken de spelers de sfeer van het weer over te nemen want het was bedroevend. AZ had meer kunnen profiteren van het armlastige spel van de thuisploeg, wat ingegeven was door het zeer grote aantal blessures (5) en schorsingen (2). De Nijmegenaren speelden zoals verwacht defensief en lieten AZ het spel maken. AZ speelde niet briljant, maar was zoals Co Adriaanse omschreef, wel ?de baas op het veld?.

Het overgrote deel van de eerste helft gebeurde er weinig tot niets. In de openingsminuut kreeg Martijn Meerdink een zeer grote kans, maar hij schoot de voorzet van Van Galen kruislings voor het doel langs. Govedaricia had wat mogelijkheden vanuit de tweede lijn, maar Timmer hield zijn doel schoon. Enkel doordat de AZ-verdediging zijn keeper een paar keer in de verlegenheid bracht, kwam er nog wat dreiging van NEC uit, maar dat was het dan wel.

En als een duveltje uit een doosje schoot Robin Nelisse een minuut voor rust de 0-1 binnen. Hij ontglipte aan de NEC-defensie en verzilverde de kans die hem geboden werd door Olaf Lindenbergh, waardoor AZ kon gaan rusten met een voorsprong!

Na rust ging de amusementswaarde direct omhoog omdat NEC wel iets moest forceren. De ploeg van Johan Neeskens voerde de druk op, wat tevens resulteerde in counterkansen voor AZ. Michael Buskermolen leek na een uur spelen als eerste te kunnen profiteren van het veld voor zich toen hij diep gestuurd werd door Olaf Lindenbergh. Maar toen hij alleen voor Gentenaar opdook, schoof hij de bal net naast het doel.

Twee minuten later was het wel voor de tweede maal raak voor AZ. Verdediger Barry Opdam werkte een subtiele vrije trap van de andere Barry (van Galen) achter Gentenaar en zo AZ genoot een comfortabele 0-2 voorsprong in De Goffert.

Co Adriaanse gaf aan dat de wind een grote invloed op het spel van beide ploegen had, waardoor AZ met name in de tweede helft een aantal keer de bal lange halen naar voren moest geven. De AZ-trainer was tevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste helft en minder content met de tweede. Niettemin is het een ontzettende opsteker voor AZ, zeker omdat de concurrenten misstappen hebben begaan. Volgende week kan AZ zich schrap zetten voor de kraker van het jaar, want dan ontvangt AZ Ajax in de De Alkmaarder Hout.

Het was dankzij Henk Timmer en goed verdedigend werk van Lindenbergh en Landzaat, dat NEC in het laatste offensief niet scoorde. Want de thuisclub kreeg de kansen wel degelijk. Govedaricia en Mike Zonneveld kregen een aantal zeer grote kansen, maar Henk Timmer verkeerde net als vorige week in grootste vorm en keepte uitstekend. Zowel Lindenbergh als Landzaat haalden beide een bal van de lijn en keerde alle gevaar van Nijmeegse zijde. Hierdoor heeft AZ een vrij eenvoudige overwinning in De Goffert geboekt. Zo is het een prachtig weekend voor AZ geworden want de drie punten in Nijmegen zijn uiterst kostbaar in de race om Europees voetbal!