De logische stap van Cees Lok

Cees Lok wordt volgend seizoen samen met Ron de Groot assistent – coach van Johan Neeskens. NEC ziet in the living legend op termijn een mogelijke hoofdtrainer. Cees Lok: “De liefde voor het voetbal. Dat is de basis van alles.”

Kom bij Cees Lok niet aan met het wijdverbreide vooroordeel dat de voetballers van tegenwoordig minder liefde voor het vak hebben dan vroeger. “Daar geloof ik helemaal niks van. Neem als voorbeeld die jongen daar.”

Lok wijst vanuit van de Goffertbrasserie naar Jong NEC’er Chaimil Mormon die juist met een voetbaltas over de schouder het stadion binnenwandelt.

“Hij is vanochtend om een uur of zes opgestaan, komt met de bus naar De Goffert. Twee keer, want we trainen vandaag twee keer. Via een uitzendbureau heeft hij dit seizoen in de ochtenduren verschillende baantjes om wat bij te verdienen. Geloof me, dat soort jongens heeft er alles voor over om het te redden als prof. Als zij het hier niet redden, dan is dat niet vanwege hun mentaliteit, maar omdat de eredivisie voor hen te hoog gegrepen is. Die jongens leven echt wel voor het voetbal.”



Leven voor het voetbal. Cees Lok heeft in zijn leven nooit anders gedaan. In 1988 streek hij neer in De Goffert. Hij ging er nooit meer weg. The Living Legend werd er gerespecteerd als spits, centrale verdediger en inmiddels ook steeds nadrukkelijker als coach. Komend seizoen krijgt Lok het op De Goffert drukker dan ooit. Hij blijft trainer van Jong NEC, scout en wordt – gelijk een wens van Johan Neeskens tijdens zijn contractbesprekingen met de Nijmeegse eredivisionist – toegevoegd als assistent bij de hoofdmacht.

“Johan heeft aangegeven dat hij met drie oefenmeesters denkt de spelers op een training meer individueel te kunnen begeleiden. Voor mij wordt dit een nieuwe, leerzame stap. Op termijn ziet de club mogelijk een hoofdtrainer in me”, beaamt Lok die de voorbije maanden werd gepolst door enkele eerstedivisieclubs om daar eventueel hoofdtrainer te worden. Zover kwam het niet.



“Ik ben pas 37, heb in vijf jaar al mijn trainersdiploma’s gehaald. Het gaat snel. Ik denk dat je als trainer vanzelf aanvoelt wanneer de tijd rijp is voor een volgende stap. Zoiets moet je per seizoen bekijken. Voorlopig heb ik nog voldoende te leren. Het wordt in elk geval een zeer interessant jaar.”

NEC wil de trainingen wat meer ‘op maat snijden’ nu de persoonlijke ontwikkeling van bijzonder veel spelers tegenvalt. Dat de nieuwe assistent-coach Lok daarbij ook nog eens sociaal én communicatief sterk is, lijkt slechts een welkome aanvulling. De spelers van Jong NEC lopen in elk geval met hem weg. En ook ‘afvallers’ bij de hoofdmacht als Charles Kazlauskas en Ivo Rossen bewieroken hem.

Het streelt Lok. “Elk jaar zeg ik tegen de jongens van Jong NEC: ‘Een van ons moet na dit seizoen de overstap maken naar het eerste elftal. Misschien ben ik het wel’, vertel ik er dan voor de gein bij. Maar de boodschap moet helder zijn: de Jong NEC’ers moeten beseffen dat er slechts een enkeling door kan groeien. Ik heb ook elk jaar de taak om aan 96 procent van die spelers te vertellen dat het hartstikke fijn was om samen te werken, maar dat de tijd is aangebroken om afscheid te nemen.”

“Het kan natuurlijk nooit dat iemand zich kapot schrikt van zo’n beslissing. Ik praat ontzettend veel met mijn spelers. Ze kunnen in de loop van het seizoen feilloos inschatten hoe hun vooruitzicht is. Ik zeg ook altijd tegen die jongens: profvoetballer-zijn is een mooi leven, maar verbrand niet alle bruggen achter je. Weet je trouwens wat het belangrijkste is voor een trainer? Dat hij de liefde voor het voetbal weet over te brengen. Dát is de basis van alles.”



Bij Lok is de liefde voor het voetbal, zo mogelijk, alleen maar gegroeid. “Ik kijk zoveel mogelijk wedstrijden, heb zelfs om die reden een tweede video gekocht. We hebben met het tweede elftal veel verre uitwedstrijden. Is ideaal. Kunnen we lekker een videobandje bekijken van een duel dat ik heb opgenomen.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Cees Lok zich straks assistent-trainer van NEC mag noemen. In de eerste helft van 2000 werd hij al een aantal maanden gepromoveerd naar die functie toen NEC zich onder hoofdtrainer Ron de Groot op de valreep wist te handhaven in de eredivisie. “In het begin was ik vooral een speler die trainer was geworden. Er waren wedstrijden waarin ik coachte alsof ik nog centraal in de defensie stond. Nu is dat compleet anders. Met het verstrijken van de tijd word je als vanzelf ‘een trainer'”, aldus Lok die in de Goffertbrasserie wordt onderbroken door Jong NEC’er Thijs Hendriks. Het duurt nog anderhalf uur voor de training begint: “Trainer, mag ik alvast het veld op?”

Cees Lok glimlacht. Een beter compliment is voor een coach niet denkbaar.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.