Neeskens kiest voor Tumba

NIJMEGEN – Zico Tumba begint vanavond tegen PSV voor de tweede keer dit seizoen in de basis bij NEC. De Congolees speelt omdat Patrick Ax en Frank Demouge een schorsing uitzitten en Dennis de Nooijer nog altijd met een blessure kampt.

Tumba mocht deze jaargang alleen in de uitwedstrijd tegen Excelsior beginnen. De afgelopen twaalf duels moest hij telkens genoegen nemen met een plaatsje op de reservebank. “Ik zie dit zeker nog als een kans. Ik profiteer van de afwezigheid van enkele spelers, maar krijg wel het volste vertrouwen. Het is natuurlijk lastig dat ik uitgerekend tegen de koploper weer eens mag beginnen. Maar ik moet niet bang zijn en er voor zorgen dat het oorlog wordt daar”, aldus de Congolees.

Opmerkelijk genoeg krijgt de spits voorin geen gezelschap van Gorgi Hristov. De dagen van de eens zo bejubelde aanvaller in Nijmegen zijn definitief geteld. De Macedoniër kreeg vorige week al te horen dat de optie in zijn contract niet wordt gelicht. Nu moet de spits dus vanavond in de uitwedstrijd tegen PSV, ondanks schorsingen en blessures van praktisch alle concurrentie, wederom genoegen nemen met een rol als reserve.

“Ik vind dat echter niet opvallend. Gorgi stond de afgelopen weken ook niet in de basis. Ik heb een andere keuze gemaakt, waarvan ik denk dat het de beste is”, aldus Neeskens.

Die keuze van de oefenmeester houdt in dat er weer een plekje is ingeruimd voor Jarda Simr. De Tsjech speelt op links, hangend tussen middenveld en aanval.

Neeskens hoopt dat zijn spelers geleerd hebben van de fouten tijdens de heenwedstrijd. Het duel in De Goffert eindigde toen in een ruime (0-5) zege voor PSV, mede doordat de Nijmegenaren drie keer in de fout gingen. “Ik heb dat ook aangegeven, maar meer dan het honderd keer zeggen kan ik niet. De spelers moeten het zelf doen. We zullen tegen PSV nog compacter moeten spelen dan normaal. En de momenten waarop het kan, moeten we snel eruit komen”, aldus de NEC-trainer.

Mike Zonneveld voegt daar nog aan toe dat NEC niet bang moet zijn in Eindhoven. “We moeten durven voetballen. Als je geen lef toont, verval je al snel in de lange bal. En voorin hebben we daar niet de mankracht voor. Maar het neemt wel een zeker risico met zich mee, want lef verhoogt de kans op persoonlijke foutjes”, aldus de linkermiddenvelder.

De tegenstander van vanavond mist als voornaamste speler Arjen Robben. De Georgiër Gakhokidze is zijn vervanger.

NEC en PSV treffen elkaar voor de 27ste keer in Eindhoven. De geschiedenis spreekt niet in Nijmeegs voordeel. In de voorgaande edities wist de Goffertclub slechts drie maal een gelijkspel in Brabant te halen. De laatste keer overigens slechts twee seizoenen geleden. De overige 23 duels werden een zege voor de huidige lijstaanvoerder. Ook scoorde NEC slechts sporadisch. Waar PSV 56 maal doel trof, slaagde de Nijmeegse ploeg daar pas acht keer in. Tussen 1975 en 1995, waarin dertien maal PSV-NEC werd gespeeld, lukte het de Nijmegen Eendracht Combinatie zelfs twintig jaar lang niet een treffer te scoren in het Philips-stadion.

Opstelling NEC: Gentenaar; Wisgerhof, Wielaert, Hesp, Leiwakabessy; Schuurman, Govedarica, Hersi, Zonneveld, Simr; Tumba.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan