NEC strijdend ten onder in UEFA-Cup

NEC-Wisla Krakow (1-1) 1-2
33. Zonneveld 1-0
45. Frankowski 1-1
68. Frankowski 1-2

 Robert Kispal (Hongarije)
 12.500 (500 Wisla-supporters)
 Tumba, Wisgerhof (NEC), Stolarczyk, Paszulewicz, Zurawski, Frankowski (Wisla Kraków)
 Hersi (62. NEC/ 2x geel), Ax (85.), Zonneveld (86.)

NEC
Dennis Gentenaar, Peter Wisgerhof, Rob Wielaert, Arjan Ebbinge, Jeffrey Leiwakabessy (74. Frank Demouge), Resit Schuurman, Mike Zonneveld, Dejan Govedarica, Youssouf Hersi, Dennis de Nooijer, Zico Tumba (67. Patrick Ax)

Wisla Krakow
Adam Piekutowski, Maciej Stolarczyk, Marcin Baszczynski, Jacek Paszulewicz, Mariusz Jop, Miroslaw Szymkowiak, Grzegorz Pater (46. Brasilia), Pawel Strak, Pavel Brozek (46. Damian Gorawski), Maciej Zurawski, Thomas Frankowski

NEC is niet in geslaagd verder te bekeren in Europa. De ploeg van Johan Neeskens kon tegen Wisla Kraków de goede uitgangspositie – drie weken geleden gecreëerd in Polen – niet in klinkende munt omzetten. De Nijmegenaren kwamen nog wel op voorsprong, maar gingen daarna door toedoen van Thomas Frankowski en de arbiter toch onderuit met 1-2. De thuisploeg beëindigde de wedstrijd met acht spelers.


 


“Je moet ze dwingen tot het maken van fouten, dan zie ik kansen voor onze ploeg.” Het waren wijze woorden van Neeskens voorafgaande aan de return met Wisla. De oud-international kende de achilleshiel van de tegenstander, maar zijn spelers wisten in de uitverkochte Goffert deze slechts enkele keren ook daadwerkelijk te vinden.


 


De theorie was mooi, maar in de praktijk begon de thuisploeg nerveus aan het duel. De Polen kwamen er enkele keren gevaarlijk uit. Toch was het NEC dat voor het eerst het net vond. Na een snelle combinatie tussen Dennis de Nooijer, Youssouf Hersi en Mike Zonneveld schoot de laatste vanaf links de bal mooi achter Adam Piekutowski.


 


Vervolgens had de Nijmeegse ploeg de eerste helft uit moeten spelen met de voorsprong in de achterzak, maar ze bewees zichzelf geen dienst door de Polen tien seconden voor rust alsnog langszij te laten komen. Maciej Zurawski slalomde door het strafschopgebied en vond Dennis Gentenaar op zijn weg. De keeper kon de bal niet vasthouden, waarna Frankowski dit buitenkansje benutte. “Dat was misschien wel het breekpunt”, verklaarde Gentenaar.


 


In de tweede helft liet NEC zich uitdagen door de de fysiekspelende Poolse ploeg. Waar de Hongaarse scheidsrechter al tweemaal rood had moeten uitdelen aan de bezoekers voor overdreven lomp spel van Maciej Stolarczyk en Jacek Paszulewicz, ging Hersi er voor een klein vergrijp af met zijn tweede gele kaart. “Onbegrijpelijk”, noemde De Nooijer de actie van zijn ploeggenoot.


 


Gentenaar maakte daarna zijn foutje bij de eerste treffer meer dan goed. De geboren Nijmegenaar hield zijn ploeg lang op de been. Uiteindelijk tekende Frankowski toch zijn tweede doelpunt aan. De spits nam daardoor de gehele productie (4) over twee duels voor zijn rekening.


 


Het pleit was daarmee in feite beslecht. De thuisploeg verloor vervolgens de beheersing. NEC reageerde de frustratie over het onbestraft blijven van het onsportieve spel van Wisla af. “Je moet je kop erbij houden. Dit is doodzonde”, was Gentenaar – daarin bijgestaan door aanvoerder Rob Wielaert – wel wijs genoeg. Patrick Ax en Mike Zonneveld waren dat niet. Zij verloren hun beheersing en kregen rood. Daarmee eindigde het Nijmeegse Europese avontuur, dat zo mooi had moeten worden, in mineur.

Bron: Voetbalkrant

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.