De Pers: NEC-Wisla Krakow

De Gelderlander


NEC laat zich helemaal gek maken


Nijmegen had zich het weerzien met Europa heel anders voorgesteld. In de return tegen Wisla Kraków leek NEC even zicht te hebben op een sensatie, maar de ploeg liet zich daarna gek maken door een incapabele arbiter én Poolse theaterkunst. Met een beschamend totaal van drie rode kaarten en een 2 – 1 verlies verlaat NEC het Europese toneel.


 


Liefst negentien jaar, elf maanden en 361 dagen moest Nijmegen wachten op een Europese thuiswedstrijd van NEC. En geduld maakt hongerig, zo bleek in de volgepakte Goffert. Natuurlijk was Wisla allesbehalve de gedroomde opponent. Het weerhield club en stad er niet van om de clash met Kraków wekenlang tot gespreksonderwerp nummer één te promoveren. Zelfs de Nijmeegse gemeenteraad zette er gisteravond tijdens zijn vergadering stevig de sokken in om nog wat te proeven van NEC’s hernieuwde kennismaking met Europa.


 


Nijmegen zal het doldwaze UEFA Cup-duel van gisteravond niet snel vergeten. Kwalitatief was het allemaal niet geweldig wat de Poolse landskampioen en Neerlands nummer vijf voorschotelden, maar boeiend was het onophoudelijk. Al had dat allengs minder met voetbal te maken. NEC’s doel van deze UEFA Cup-campagne was voorzichtig naam maken in Europa. Dat is gelukt. Maar op een volstrekt andere manier dan vooraf de bedoeling was. De ploeg bewees in de tweede helft wel erg opzichtig dat het nog niet volwassen om kan gaan met de wetten die nu eenmaal in Europa van kracht zijn.


 


De Poolse landskampioen Wisla Kraków, gepokt en gemazeld in het internationale voetbal, zocht voortdurend naar de grenzen van het toelaatbare. Bijkomend voordeel voor de Polen was dat de Hongaarse arbiter Szabo de kunst verstond vooral op de verkeerde momenten in te grijpen. En dus spaarde hij Paszulenicz na een grove charge op Wielaert, terwijl hij na 63 minuten wel Youssouf Hersi op een flauwe tweede kaart trakteerde. Dat besluit betekende de definitieve doodsteek voor NEC dat tot dat moment zich wel degelijk dapper had verweerd. Met elf tegen tien sloot het net zich razendsnel rondom de Nijmegenaren die Frankowski binnen vijf minuten de beslissende 1-2 zagen binnenschieten. Ax en Zonneveld verloren daarna op kinderlijke wijze het hoofd. Grove charges werden beide malen bestraft met rood.


 


En dus droop, terwijl Nijmeegse fans uit frustratie met stadionstoeltjes begonnen te gooien, NEC met acht man af van het Europese podium. “We hebben vanavond veel goodwill verspeeld”, vond ook trainer Johan Neeskens. “De jongens hebben er alles aan gedaan, maar het is niet te verkopen dat we nu met drie rode kaarten de boeken ingaan. Ook Wisla heeft ook veel overtredingen gemaakt. Maar op een veel slimmere manier.”


 


Tot de rode kaart van Hersi, leek NEC gisteren serieus in staat tot een stunt. Vooral toen Zonneveld na 32 minuten wonderschoon de 1-0 binnenknalde tekende zich voorzichtig een nieuw hoogtepunt in de Nijmeegse clubhistorie af. Dat het toch nog fout ging was, op slag van rust, te wijten aan één moment van verslapping. Arjan Ebbinge bood Maciej Zurawski een zee aan ruimte en dat is het allerlaatste dat je de Poolse international moet geven. Zijn schot belandde voor de voeten van Frankowski die de 1-1 binnenschoot. Later tekende de Pool voor Wisla’s tweede en NEC’s uitschakeling.


 


Een stevige deceptie na de onverwachts klein uitgevallen 2-1 nederlaag in Kraków. In Nijmegen leidde die kleine marge tot overdreven optimisme. Eigenlijk kleefden er ook voordelen aan een opponent die buiten Polen bij geen mens tot de verbeelding spreekt, zo rekenden fans zich rijk. Een mening die nog eens extra werd gevoed door NAC – de club waar NEC tijdens de loting nog jaloers op was – dat zich bij Newcastle volledig liet afslachten. Anders dan in Breda zou de return in De Goffert in elk geval nog spannend worden. Een reden voor de NOS om het duel van NEC – tot blijdschap van de penningmeester – gisteren toch live op tv uit te zenden.


 


Komende week zal diezelfde penningmeester een stuk minder vrolijk kijken als de boete van de UEFA binnenkomt.


 


Voetbalkrant (NOS)
Frankowski en arbiter doen NEC de das om


NEC is niet in geslaagd verder te bekeren in Europa. De ploeg van Johan Neeskens kon tegen Wisla Kraków de goede uitgangspositie – drie weken geleden gecreëerd in Polen – niet in klinkende munt omzetten. De Nijmegenaren kwamen nog wel op voorsprong, maar gingen daarna door toedoen van Thomas Frankowski en de arbiter toch onderuit met 1-2. De thuisploeg beëindigde de wedstrijd met acht spelers.


 


“Je moet ze dwingen tot het maken van fouten, dan zie ik kansen voor onze ploeg.” Het waren wijze woorden van Neeskens voorafgaande aan de return met Wisla. De oud-international kende de achilleshiel van de tegenstander, maar zijn spelers wisten in de uitverkochte Goffert deze slechts enkele keren ook daadwerkelijk te vinden.


 


De theorie was mooi, maar in de praktijk begon de thuisploeg nerveus aan het duel. De Polen kwamen er enkele keren gevaarlijk uit. Toch was het NEC dat voor het eerst het net vond. Na een snelle combinatie tussen Dennis de Nooijer, Youssouf Hersi en Mike Zonneveld schoot de laatste vanaf links de bal mooi achter Adam Piekutowski.


 


Vervolgens had de Nijmeegse ploeg de eerste helft uit moeten spelen met de voorsprong in de achterzak, maar ze bewees zichzelf geen dienst door de Polen tien seconden voor rust alsnog langszij te laten komen. Maciej Zurawski slalomde door het strafschopgebied en vond Dennis Gentenaar op zijn weg. De keeper kon de bal niet vasthouden, waarna Frankowski dit buitenkansje benutte. “Dat was misschien wel het breekpunt”, verklaarde Gentenaar.


 


In de tweede helft liet NEC zich uitdagen door de de fysiekspelende Poolse ploeg. Waar de Hongaarse scheidsrechter al tweemaal rood had moeten uitdelen aan de bezoekers voor overdreven lomp spel van Maciej Stolarczyk en Jacek Paszulewicz, ging Hersi er voor een klein vergrijp af met zijn tweede gele kaart. “Onbegrijpelijk”, noemde De Nooijer de actie van zijn ploeggenoot.


 


Gentenaar maakte daarna zijn foutje bij de eerste treffer meer dan goed. De geboren Nijmegenaar hield zijn ploeg lang op de been. Uiteindelijk tekende Frankowski toch zijn tweede doelpunt aan. De spits nam daardoor de gehele productie (4) over twee duels voor zijn rekening.


 


Het pleit was daarmee in feite beslecht. De thuisploeg verloor vervolgens de beheersing. NEC reageerde de frustratie over het onbestraft blijven van het onsportieve spel van Wisla af. “Je moet je kop erbij houden. Dit is doodzonde”, was Gentenaar – daarin bijgestaan door aanvoerder Rob Wielaert – wel wijs genoeg. Patrick Ax en Mike Zonneveld waren dat niet. Zij verloren hun beheersing en kregen rood. Daarmee eindigde het Nijmeegse Europese avontuur, dat zo mooi had moeten worden, in mineur.


 


Voetbal.nl
Europese desillusie voor NEC


Het eerste Europese avontuur van NEC in twintig jaar is uitgelopen op een enorme desillusie. De rood-zwart-groene combinatie verliet het veld in de eigen Goffert met slechts acht man en een 1-2 nederlaag. De Europese ervaring van Wisla Kraków en het gebrek daaraan bij zowel de scheidsrechter als de thuisploeg, gaven de doorslag.


 


NEC begon niet sterk aan de wedstrijd, oogde nerveus en leed veel onnodig balverlies. De ploeg van trainer Johan Neeskens speelde echter wel met passie en kreeg in de 34ste minuut loon naar werken. Na een combinatie met Youssouf Hersi kogelde Mike Zonneveld de bal met links hoog in de kruising. Nijmegen droomde van de tweede ronde. Op slag van rust zorgde Thomas Frankowski echter voor de 1-1, waardoor NEC met een stevige domper de kleedkamer inging.


 


“Doodzonde”, noemde Dennis Gentenaar die 1-1. Volgens de opnieuw sterk spelende doelman van NEC was dat het breekpunt in de wedstrijd. Rob Wielaert was het daarmee eens: “Bij een counter van hen staan wij met vier man voor de bal, dan kunnen zij scoren en dan geef je ze weer vertrouwen”, aldus de aanvoerder. “Je moet je kop er gewoon bij houden”, vervolgde Gentenaar.


 


NEC verloor het hoofd echter in de tweede helft en kon dat zichzelf inderdaad verwijten. Ook scheidsrechter Zsolt Szabo mocht het boetekleed echter aantrekken. De arbiter verzuimde Jacek Paszulewicz met rood van het veld te sturen, nadat deze slaande bewegingen maakte in de richting van Youssouf Hersi en Dejan Govedarica. De Poolse verdediger, die zich al vaker van zijn negatieve kant had laten zien, kwam weg met geel. Zo niet Hersi. De spelverdeler van NEC had in de eerste helft al geel gekregen en kreeg rood omdat hij zo onverstandig was tegen de toch al wat labiel acterende scheidsrechter aan te praten na een overtreding. Nog altijd was de wedstrijd voor NEC echter niet verloren. Toen Thomas Frankowski, die ook de twee treffers van Kraków in de thuiswedstrijd had gemaakt, in de 68ste minuut 1-2 maakte was het wel echt afgelopen. Patrick Ax en Mike Zonneveld uitten hun frustratie in de 85ste en de 86ste minuut met onbezonnen overtredingen en moesten vervolgens eveneens met rood van het veld. “Dat heb ik nog nooit meegemaakt, drie man in één wedstrijd”, besloot Neeskens de avond in Nijmegen.


 


VI.nl
Wisla Kraków frustreert rood aanlopend NEC


Twintig jaar moest NEC wachten op een terugkeer op de Europese velden. Wisla Kraków beperkte de Nijmeegse rentree tot één ronde (1-2). De uitschakeling had met drie rode kaarten meer weg van een afgang.


De spanning was voelbaar in De Goffert. Trainer Johan Neeskens maakte zich druk langs de zijlijn zonder dat het ogenschijnlijk hielp. Zijn ploeg, waarin Zico Tumba de plaats innam van de zieke Fabian de Freitas, leed in z’n enthousiasme te veel en onnodig balverlies.


 


In Polen liet Youssouf Hersi enkele goede kansen onbenut. De Ajax-huurling maakte na een kwartier dezelfde fout, die hij echter na een half uur goedmaakte. Want dankzij knap neerleggen van Hersi kreeg Mike Zonneveld de kans de score te openen. De middenvelder schoot onbedaarlijk hard de bal in het dak van het Poolse doel; 1-0.


 


Het doelpunt had het einde moeten zijn van het zenuwachtige begin. Maar enkele seconden voor het rustsignaal kreeg NEC een flinke tegenvaller, die het niet meer te boven kwam. De Nijmeegse doelman Dennis Gentenaar moest lossen op inzet van Maciej Zurawski, die goed gebruik maakte van geboden ruimte. In de rebound kwam Tomasz Frankowski als winnaar uit de bus; 1-1.


 


In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Wisla Kraków maakte het spel, terwijl NEC zich noodgedwongen beperkte tot verdedigen. En dat ging de Nijmeegse formatie niet altijd even soepel af. De slippertjes bleven aanvankelijk zonder schade, omdat Dennis Gentenaar bevestigde meer dan een gemiddelde keeper te zijn.


 


Een klein half uur voor het einde was de eerste belangrijke voorbode voor de uitschakeling zichtbaar. Hersi ging in de 63-ste minuut voor de tweede keer op de bon. Met tien man hield NEC wel geteld vier minuten stand. Opnieuw legde Frankovski de Nijmeegse formatie op de pijnbank. Met een rode kaarten voor Patrick Ax en Zonneveld getuigden van de frustratie en onmacht van NEC, dat in de UEFA Cup tegen irritant Wisla Kraków tekortschoot.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.