NEC laat gouden kans liggen

NEC heeft op weg naar een Europees avontuur een gouden kans laten liggen. De Nijmegenaren verloren onnodig van concurrent FC Utrecht (1-2) en moeten het tot overmaat van ramp volgende week bij FC Groningen stellen zonder de geschorste Zonneveld en – veel belangrijker – Youssouf Hersi.

Nijmegen rekende zich vorige week al voorzichtig rijk; bij een zege op FC Utrecht zou NEC een stevig gat slaan met zijn naaste achtervolgers. De natte droom van de voetbalminnende Keizerstad – het tweede Europa-avontuur in het 103-jarige bestaan van NEC – zou dan wel erg dichtbij komen. Maar ondanks een overschot aan prima kansen verloor het strijdlustige NEC gisteren volstrekt onnodig voor de tweede maal dit seizoen van de bekerfinalist. Een pijnlijke bedoening voor de Nijmegenaren die nu door datzelfde Utrecht naar de ‘onzekere’ zesde plek zijn teruggewezen.

De enige onder de 12.000 aanwezigen die oordeelde dat het, vooral in de eerste helft, bijzonder enerverende duel werkelijk een winnaar verdiende, was Foeke Booy. “Ik vond het een terechte overwinning”, zo bleek de Utrecht-trainer verblind door eigen belangen. “We hadden een punt verdiend”, was de meer reële lezing van zijn zichtbaar teleurgestelde collega Johan Neeskens. De mededeling dat De Nees sinds gisteren in de race is voor de eretitel ’trainer van het jaar’ kon hem na afloop geen seconde vrolijker stemmen. “Wat heb ik aan zo’n uitverkiezing? Het interesseert me nu even geen moer.”

De onvrede bij Neeskens viel te begrijpen. Zonneveld raakte de lat, Hersi de paal, Govedarica zag zijn inzet van de lijn gehaald en opnieuw Hersi moest toezien hoe een wereldredding van Harald Wapenaar een Nijmeegse treffer in de weg stond. Ook de ingevallen Hristov faalde oog-in-oog met Wapenaar jammerlijk. Het was veelzeggend dat de enige NEC’er die ’t doel wist te vinden, luisterde naar de naam Danny Hesp. Hij scoorde de 1-1 uit, hoe kan het anders, een strafschop. En die was nog discutabel ook.

Het moet gezegd dat Utrecht eveneens voldoende mogelijkheden kreeg. Oranje-international in spe, Dirk Kuijt, kopte rakelings naast en werd – geheel vrij – onterecht teruggefloten wegens buitenspel. Dat Utrecht toch won, mocht NEC zichzelf serieus aanrekenen. Na achttien minuten was het Stefaan Tanghe die tot zijn eigen verbijstering een vrije trap plompverloren in het NEC-doel zag zeilen. Dennis Gentenaar, voor de verandering nu eens niet in topvorm, leek al even verrast dat werkelijk niemand de bal onderweg van richting veranderde.

Bij de 1-2 werd weer eens pijnlijk duidelijk dat NEC al twee jaar een echte rechtsback ontbeert. Toegegeven, er heerst in Nederland al tijden schaarste aan vakbekwame rechtervleugelverdedigers, maar voor de wijze waarop Peter Wisgerhof zich in de 78ste minuut liet foppen, kon geen enkel excuus worden aangevoerd. Eerst leed de opgestoomde back hoogstpersoonlijk balverlies waarna hij bij de Utrechtse tegenstoot besloot uitgerekend Dave van den Bergh zeeën aan ruimte te geven. Uit diens voorzet tekende Tanghe voor een van de zeldzame kopgoals uit zijn carrière.

In De Goffert mag er momenteel dan – gelijk aan menig eredivisionist – nauwelijks geld voorhanden zijn, dat laat onverlet dat NEC voor komend seizoen naarstig op zoek moet naar een capabele rechtsback. Wisgerhof kan dan eventueel weer als centrumverdediger zijn werk doen; een rol die hij anderhalf jaar naar ieders tevredenheid vervulde.

Toch staat de belangrijkste aankoop die NEC binnenkort zal moeten doen nu al binnen de lijnen. Ajax-huurling Hersi – ‘ik wil dolgraag bij NEC blijven’ – speelde tegen Utrecht minder dwingend dan gewoonlijk, maar toonde opnieuw vaak genoeg aan waarom hij voor NEC’s nabije toekomst van groot belang kan zijn.

Zondag kan NEC alvast wennen hoe het is om zonder de kilometervretende topscorer te moeten aantreden. Hersi is geschorst nadat hij bij een opstootje met Van den Bergh geel incasseerde. Datzelfde geldt overigens voor Zonneveld die in blessuretijd na een tweede overbodige overtreding zelfs mocht inrukken.

Als de ergste teleurstelling over de onfortuinlijke verliesbeurt vandaag bij NEC is weggezakt, kan de ploeg zich opmaken voor de finale van het seizoen. Kansen voor ’n Nijmeegs UEFA Cup-ticket zijn nog altijd ruimschoots aanwezig. Neeskens met een wat zuur gezicht: “Het was nu niet de bedoeling maar we houden de competitie in elk geval tot het einde spannend.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.