‘Er gebeurt veel dit seizoen’

Het is een bewogen jaar voor Danny Hesp. Hij kreeg een zoon, werd onwel op de training en scoort opvallend veel. Tegen Utrecht (1 – 2) maakte hij gisteren alweer z’n zesde treffer. Maar boven alle gebeurtenissen is het vooral zijn laatste seizoen als NEC-speler. “En daar baal ik wel van.”

Een saaie bedoening is het leven van Danny Hesp dit jaar allerminst. De kans is echter groot dat het na de zomervakantie gedaan is met alle drukte. Voor de 33-jarige verdediger staat het namelijk vast: hij vertrekt na dit seizoen. “Natuurlijk is dat jammer, maar ik heb gezegd dat ik financieel niets wil inleveren. Dat heb ik nu eenmaal gezegd en daar houd ik me aan”, aldus Hesp na afloop van het duel tegen FC Utrecht.

In economisch zware tijden, waarin elke voetballer volgend seizoen minder brood op de plank kan leggen, is de houding van de NEC-aanvoerder vrij opvallend. Gezien zijn leeftijd zullen clubs namelijk niet en masse in de rij staan. “Het kan toch niet zo zijn dat NEC op mijn salaris failliet gaat? Dat de club zijn aanvoerder dan laat gaan, begrijp ik niet.”

Met het vertrek van Hesp komt een definitief einde aan een tijdperk. De huidige kapitein is als laatste speler overgebleven van de befaamde Nijmeegse vriendenploeg. “Ik baal daar wel van. Zelf wilde ik zeker verder, daarom houd ik er toch een naar gevoel aan over. De houding van NEC steekt wel. Ik heb hier toch m’n mooiste periode beleefd. En mijn beste ook. Al sluit ik het natuurlijk op een mooie wijze af, met de strijd om Europees voetbal. Ik denk niet dat we beter kunnen presteren. Maar het blijft jammer dat dit de laatste weken bij NEC zijn.”

Dat het slot nadert, staat volgens de centrale verdediger buiten kijf. Desalniettemin houdt de Nijmeegse eredivisionist de deur nog op een kiertje. Hesp zelf gooit de deur evenwel hard in het slot. “Van mijn kant is het gedaan. Ik was en ben duidelijk en blijf bij wat ik heb gezegd. Dat NEC me geen aanbieding heeft gedaan, daar zullen ze wel hun redenen voor hebben. De club wil schijnbaar nog even wachten, misschien dat ze straks wat meer mogelijkheden hebben. Maar ik ben niet het type dat in de wachtkamer gaat zitten.”

Club en speler zeggen beide dus wel verder te wíllen, maar komen er desondanks niet uit. Het zorgt voor een opmerkelijk einde in een al even bizar seizoen van de aanvoerder.

Hesp evenaarde zondag zijn recordaantal doelpunten in een jaargang. Eénmaal eerder mikte hij in zestien jaar profvoetbal eveneens zes keer raak. (In 1992/1993 maakte Hesp in de eerste divisie bij TOP Oss ook zoveel treffers). Bovendien werd hij dit jaar voor de tweede maal vader en speelde hij in december een jubileumwedstrijd tegen FC Zwolle, z’n honderdvijftigste in het rood-groen-zwarte tenue. Maar de meest markante gebeurtenis blijft toch wel de ‘onwelwording’ tijdens de training, in november vorig jaar. Even werd destijds gevreesd voor een hartafwijking. Het euvel bleek een te lage bloeddruk bij inspanning. Met een aangepast dieet kwam Hesp bijzonder snel weer boven jan. “Er gebeurt absoluut veel dit jaar. Maar ik vergeet ook heel snel”, lacht de geboren Amsterdammer. “Dat ik op de training in elkaar zak, is natuurlijk schrikken, maar dat is alweer voorbij. Ik voel me goed en weet gelukkig wat de oorzaak is. Dus angst voor herhaling is er niet.”

Hesp is dus fit, fit genoeg om er sowieso nog een jaartje aan vast te plakken. Maar waar hij volgend seizoen te bewonderen valt, is niet duidelijk. Het is zelfs alleszins de vraag óf Hesp ook de komende jaargang actief is alles profvoetballer.

Zijn naam werd wel met Haarlem in verband gebracht, maar volgens de achterhoedespeler zijn die verhalen uit de lucht gegrepen.

“Haarlem is niks, dat klopt niet. Maar ze schrijven wel vaker wat. Zoals het er nu naar uitziet zit ik volgend jaar thuis. Waarschijnlijk kan ik van een heel erg lange vakantie genieten. En wat ik daarna ga doen? We zien wel. Er komt vanzelf wel iets op me af. Eerst het seizoen maar goed afsluiten en dan hebben we tegen Utrecht dure punten verloren.”

De ijverige strijd mocht gisteren niet baten in het treffen met een rechtstreekse concurrent. “Dat maakt het extra vervelend. Utrecht komt nu gelijk met ons. Wij hadden niet meer recht om te winnen, maar het is jammer dat de nederlaag tot stand komt door één onoplettend moment. Dat Van den Bergh zo vrij mocht voorzetten, kan natuurlijk nooit. We zeiden het van tevoren nog. Helaas verlies je dan. Dat is een tegenvaller, maar het is zeker nog niet gelopen. Ik hoop nog steeds op een mooie afsluiter van mijn NEC-jaren, met het halen van Europees voetbal.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.