Monoloog: Dennis Gentenaar

 In 1970 beschikte Nederland over een hele rits goede keepers. Piet Schrijvers keepte in Enschede, Azing Griever in Heerenveen, Tonny van Leeuwen in Groningen, Pim Doesburg en Eddy Treijtel in Rotterdam, Nico de Bree in Nijmegen, Nico van Zoghel in Deventer, Jan Jongbloed en Heinz Stuy in Amsterdam, Peter van de Merwe in Breda, terwijl de beste van allemaal, Jan van Beveren, bij PSV onder contract stond. Hij noemde de plek onder de lat vijf jaar geleden in een gesprek met Hugo Borst voor Hard Gras vijf jaar geleden ?De mooiste plek op aarde.?

Anno 2003 beschikt lang niet elke club over een betrouwbare doelverdediger. Het trieste resultaat ziet u, wanneer u eens een wedstrijd van Roda JC (Roorda), SC Heerenveen (Vonk), Vitesse (Jevric), FC Zwolle (Van der Werff) of De Graafschap (Wevers) bezoekt. Deze clubs beschikken namelijk stuk voor stuk over een beperkte keeper, en als je fan bent van één van deze clubs, houd je je hart vast.

In Nijmegen staat wel een betrouwbare keeper onder de later. Sterker nog, in mijn ogen is Dennis Gentenaar dit seizoen de beste keeper in de eredivisie. Ik geef meteen toe dat dit een voor de gemiddelde voetballiefhebber ongetwijfeld vreemde uitspraak is, maar Dennis Gentenaar verdient het, ook na zijn opnieuw uitstekende optreden gisteren in het Oosterpark-stadion van Groningen, om als speler van de week te worden geportretteerd. Bij dezen dus.

Dennis Gentenaar is een echte jongen van de streek, net zoals spits Frank Demouge. Hij is een keeper met uitstraling, er staat echt iemand in het doel bij N.E.C. en gezien zijn kledingkeuze en zijn uiterlijk doet hij me zelfs wat denken aan de illustere Zwarte Panter van vroeger, Frans de Munck. Frans de Munck werd op 20 augustus 1922 in Goes geboren en wordt dus dit jaar 81 jaar. In de ogen van velen is hij nog altijd de beste keeper die Nederland ooit rijk was, hetgeen ik onmogelijk kan beoordelen, omdat ik in juni 27 jaar hoop te worden.

Een vergelijking met de illustere keeper van onder meer Fortuna?54 en 1.FC Köln kan ik dus niet maken, maar Gentenaar is wel een jongen die er altijd staat. Ik heb N.E.C. dit seizoen een aantal keren zien spelen en Gentenaar is altijd constant. Altijd uitgaan van een 7, en vanuit daar uitschieters naar boven maken, dat is Dennis Gentenaar. Johan Neeskens is heel tevreden over zijn doelman, maar als ik eerlijk ben, denk ik dat Gentenaar toe is aan een stapje hoger.

Ajax schijnt nu achter FC Utrecht-goalie Harold Wapenaar aan te zitten, maar wanneer ik, met alle respect voor de in mijn ogen betrouwbare goalie van FC Utrecht, Ronald Koeman en Leo Beenhakker een ongevraagd advies mag geven: Haal Dennis Gentenaar naar Amsterdam. Je hebt dan een jongen die moeiteloos op het hoogste niveau meekan en de concurrentiestrijd met Bogdan Lobont moet kunnen winnen.

In 1949 ging de overgang van de echte Zwarte Panter, De Munck dus, naar Ajax niet door. Zou het niet aardig zijn dat 54 jaar later, zijn look-a-like Dennis Gentenaar wel bij de record-kampioen van Nederland terecht zou komen? Het is Dennis Gentenaar, die altijd een gewone jongen is gebleven, maar in het VI/De Telegraaf-klassement een uitstekende kans maakt om tot Speler van het Jaar te worden gekozen, van harte gegund. Al realiseer ik me dan wel, dat ik N.E.C. met een enorm probleem opzadel.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan