Modaal NEC heeft Europa in zicht

Johan Neeskens durfde zich voor de start van de competitie in het geheel niet aan een voorspelling te wagen; technisch directeur Leen Looyen hield het op ‘een plaats bovenin de middenmoot’. Voorzitter Hans van Delft sprak echter klare taal: in Nijmegen moest het vizier dit seizoen maar eens worden gericht op Europees voetbal. ‘Wat zijn wij minder dan de nummer vijf en zes van vorig seizoen?’, vroeg de preses zich af. Vrij vertaald: NEC doet absoluut niet onder voor NAC en Vitesse.

Op bijna tweederde van de competitie lijkt Van Delft zowaar z’n zin te krijgen: De Nijmegen Eendracht Combinatie staat keurig vierde, achter de traditionele top drie. NEC is the best of the rest. Logisch? Nou, nee. De ploeg kreeg er met Ajax-huurling Youssouf Hersi en de transfervrije Dejan Govedarica slechts twee versterkingen bij. Zij, plus de optimistische gedachten dat enkele van langdurige blessures herstelde spelers (Hristov, Zonneveld) ook als aanwinsten konden worden beschouwd, moesten het verschil maken met een seizoen eerder.

Maar wie nu denkt dat NEC al met het hoofd bij de UEFA Cup-loting in Genève is, komt bedrogen uit. Niks We gaan Europa in. Vanuit de Goffert komen slechts dooddoeners en cliché’s als ‘De weg is nog lang’ en ‘We leven van wedstrijd tot wedstrijd’. En dat is geen gespeelde bescheidenheid, maar getuigt veeleer van nuchtere realiteitszin. De ploeg speelde intussen weliswaar negen wedstrijden op rij zonder te verliezen, maar om nu te stellen dat de Nijmegenaren de pannen van
het dak spelen – nee. De ploeg ontpopt zich dit seizoen als een modale eredivisieploeg, maar laat in de eigen Goffert nu eenmaal erg weinig steken vallen.

Twee seizoenen terug nog maar, raakte de mailbox van Dagblad De Gelderlander overvol wanneer NEC-fans hun spelers in het nachtleven signaleerden. ‘Gezelligheid kent geen tijd’, leek onder trainer Jim Calderwood dan ook hét credo. Doelman Dennis Gentenaar was in zijn wilde jaren één van de spelers die graag mocht uitgaan.

Intussen is de goalie al weer twee jaar lang de beste NEC’er. Insiders wisten dat al langer – zijn Nijmeegse record van 644 zonder tegengoal was voor de rest van Nederland de bevestiging.

‘Dennis is gewoon de beste keeper van Nederland op dit moment’, stelt Leen Looyen onomwonden. ‘Nu staat hij opeens in de publiciteit vanwege dat record, maar vorig jaar heeft hij ook al heel veel punten voor ons gepakt. Hij is zo vast als een huis en heeft een enorm reactievermogen. Aston Villa pakte vorig jaar Stefan Postma van De Graafschap, maar Dennis is minstens drie klassen beter.’

Dennis Gentenaar geldt als publieks-lieveling in De Goffert, evenals Frank Demouge, wellicht niet geheel toevallig óók een Nijmegenaar. Maar waar Gentenaar bezig is aan zijn beste seizoen ooit (‘Het rare is dat ik volgens mij helemaal niet zoveel beter keep dan andere jaren’, zegt hij echter zelf), daar belandde aanvaller Demouge juist in een diep dal. Gezien zijn prestaties tegen FC Twente en NAC Breda, lijkt de local hero echter weer op de weg terug. ‘Frank Demouge kan beter, maar is op de weg terug. Ik reken hem niet alleen op goals af’, zegt zijn trainer Johan Neeskens. En de spits zelf: ‘De trainer heeft altijd vertrouwen in mij gehouden, ook tijdens de zware periode. Dat is belangrijk geweest voor me.’

Met behalve Demouge heeft Neeskens met Dennis de Nooijer, Gorgi Hristov en Zico Tumba een arsenaal aan spitsen waar menig eredivisietrainer van zou watertanden. Toch blijft de doelpuntenproductie in Nijmegen aan de magere kant. Neeksens mag clubtopscorer Youssouf Hersi dankbaar zijn dat hij het de afgelopen weken plotseling op zijn heupen heeft. NEC vaart vooral wel bij persoonlijke uitschieters als Hersi en Gentenaar. En uiteraard bij een sterk collectief, waarin niemand het zich kan veroorloven om ook maar een steekje te laten vallen. Dat bewezen de zepers tegen Ajax (6-0) en PSV (0-5) namelijk wel. Maar indien iedereen naar z’n eigen optimale kunnen speelt, kunnen we dit seizoen – vooral in de eigen Goffert – nog mooie dingen van NEC verwachten. Zoals de ploeg tegen onder meer SC Heerenveen (4-2) en aartsrivaal Vitesse (2-0) heeft laten zien.


Bron: VIPlanet

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan