Gorgi Hristov zal zijn huis in Beuningen koesteren

NIJMEGEN – Het zat er al een tijd aan te komen, maar nu is het officieel: Gorgi Hristov is na dit seizoen NEC’er af. Voor de Macedoniër is de tijd van teleurstelling allang voorbij. “Ik heb Nijmegen voor altijd in mijn hart gesloten.”


De brasserie in het Nijmeegse Goffert-stadion is nog altijd behangen met ingelijste herinneringen aan Gorgi Hristovs gouden periode. Op één foto zoekt de spits juichend maatje Jack de Gier op na een zoveelste doelpunt van Macedonische makelij. Even verderop straalt vanaf een tweede uitvergrote foto opnieuw een dolgelukkige Hristov de bezoekers van het Goffertcafé tegemoet.


Het zijn beelden die straks definitief tot het verleden behoren. Gisteren riep NEC’s technisch directeur Leen Looyen de Macedonische international bij zich voor een korte boodschap: de optie in zijn contract voor nog een Nijmeegs jaar zal niet worden gelicht.


“Op dit bericht was ik natuurlijk allang voorbereid”, zegt Hristov die deze competitie in de Goffert-hiërarchie afzakte tot bankzitter. “Na mijn maandenlange blessure van vorig seizoen heb ik nooit meer mijn basisplaats heroverd. Dan weet je zelf ook wel hoe laat het is.”


Het huwelijk Hristov – NEC nadert dus na drie jaar zijn einde. En dat is vlotter dan in de zomer van 2000 werd verwacht. Zelden zal een nieuwkomer bij NEC sneller naam hebben gemaakt dan Gorgi Hristov. Het seizoen 2000-2001 was welgeteld acht dagen oud toen de naam van Hristov al bovenaan de nationale topscorerslijst prijkte. De cijfers waren duizelingwekkend goed: drie wedstrijden, zeven treffers waarvan twee hattricks. Hristov was direct de held van het Goffert-legioen en zou dat blijven. Al was het maar omdat hij in totaal vijf maal raakschoot tegen de ultieme rivaal Vitesse.


“Het is inderdaad alweer een tijd geleden dat het ook sportief erg goed met me ging in Nijmegen, maar als ik straks vertrokken ben, zal ik alleen maar goede herinneringen bewaren aan NEC”, weet Hristov. “En dan natuurlijk vooral aan die beginperiode waarin ik samen met Jack (de Gier, red) in de spits stond. Onze samenwerking liep fantastisch. Het was alsof we elkaar al jaren kenden.”


“Het klinkt misschien vreemd, maar zelfs aan vorig seizoen heb ik warme gevoelens overgehouden. Ik kwam door een knieblessure nauwelijks aan spelen toe. Toch bleef het NEC-publiek vertrouwen in me houden en me steunen. Dat zal ik nooit vergeten. In Nijmegen ligt een deel van mijn hart. Ik ben ook echt niet van plan om mijn appartement in Beuningen van de hand te doen. Nee, dat houd ik lekker aan. Bij welke club en in welk land ik straks ook zal neerstrijken.”


Over de nabije toekomst maakt Hristov zich zichtbaar geen zorgen. “Ik heb een prima manager. Hij zoekt voor mij nu een club. Ik heb alle vertrouwen dat hij erin slaagt voor mij een goede ploeg in een West-Europees land te vinden. Er zijn nog altijd genoeg mensen die weten wat voor een soort spits Gorgi Hristov is. Ik ben pas 27 jaar en heb vijftig interlands achter mijn naam staan. Dan moet je toch iets kunnen.”


“Ik ga nu niemand de schuld geven van mijn vertrek bij NEC en ben professional genoeg om te proberen er in de resterende maanden het beste van te maken. Natuurlijk is het teleurstellend dat ik nu vooral op de bank zit, maar het diepste dal heb ik allang achter me gelaten. Maandenlang geblesseerd moeten toekijken, dat is veel erger dan bankzitten.”


NEC neemt deze zomer niet alleen afscheid van spits Gorgi Hristov. Ook voor Kevin Moeliker is er komend seizoen geen plaats meer bij de Nijmeegse club. De doelman, die in 2000 van Dordrecht naar NEC overkwam, is al bijna een jaar uitgeleend aan eerstedivisionist Helmond Sport. Moeliker kwam in Nijmeegse dienst nooit tot speeltijd in de hoofdmacht.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.